Eva Nordmark: Det behövs näringslivsföreträdare som går före Eva Nordmark, TCO:s ordförande. Foto: Caroline Tibell

Eva Nordmark: Det behövs näringslivsföreträdare som går före

Omställning TCO:s ordförande Eva Nordmark tycker det är viktigt att starka företrädare för näringslivet engagerar sig i omställning och vidareutbildning. Och att en regering kommer på plats så att politiken hänger med i att skapa en bra struktur.
27 sep 2018
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

TCO:s ordförande Eva Nordmark säger att hon tror att det är helt avgörande för Sverige i framtiden att olika parter förmår att samarbeta, som fackföreningsrörelsen, näringslivet och politikerna.

– Jag har ju träffat Wallenbergfamiljen redan innan vi skrev debattartikeln i våras och pratat om omställningsfrågorna. Jag har berättat om TCO:s arbete och vilka frågor vi driver, och det är väldigt kul att de är så engagerade. Det behövs några starka näringslivsföreträdare som går före.

Hon säger att det är ett resultat av att många aktörer engagerar sig.

– Vi är många som grunnar på hur Sverige ska ta vara på möjligheterna som ligger i teknikutvecklingen, hur vi genom att satsa på rätt kompetens kan skapa högre välstånd och tillväxt.

Varför finns inte Svenskt näringsliv med i just det här arbetet nu?

– Jag hoppas att många fler ska engagera sig fullt ut i de här frågeställningarna.

– Det gäller också i politiken. Vi har just nu ett parlamentariskt läge, som i det här väldigt korta perspektivet spelar mindre roll, men Sverige som land kommer att vara beroende av handlingskraftiga beslut framöver. Det gäller alltifrån behovet av en ny skattereform till att kompetensförsörjningsfrågorna måste komma mycket högre upp på dagordningen. Det är avgörande att politiken ser vikten av god omställningsförmåga.

Tar det för lång tid att få en regering på plats, och vi får en politisk ryckighet, finns också risk att politiken inte har snabbhet nog att tillvarata digitaliseringens möjligheter

På frågan om hon känner någon oro för att det ska ta för lång tid för politikerna att genomföra förändringar för omställningen svarar hon:

– Tar det för lång tid att få en regering på plats, och vi får en politisk ryckighet, finns också risk att politiken inte har snabbhet nog i att tillvarata digitaliseringens möjligheter och skapa struktur för omställningen.

– Vi får inte slå oss till ro och tycka att vi har bra förutsättningar i Sverige. Det löser sig inte av sig självt.

Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar