Valstrid om kompetensen mellan S och M Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson, och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) lyfter båda upp kompetensförsörjningen som en av de största framtidsfrågorna. Foto: TT

Valstrid om kompetensen mellan S och M

Val 2018 Kompetensförsörjningen ger svenska företag huvudbry och partierna lanserar förslag om hur den ska förbättras. TCO bemöter Moderaternas senaste utspel om avdrag för företag som investerar i utbildningar åt sin personal. – Det skulle kunna bli ett branschstöd till kurs- och konferensnäringen, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef TCO, som dock välkomnar att kompetensförsörjning sätts på agendan.
1 jun 2018 | 12:54
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Såväl Svenskt Näringsliv som TCO ser behov av att just kompetensförsörjningen blir en valfråga.

Elisabeth Svantesson.

I Dagens Nyheter kom moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på torsdagen med två förslag.

Dels ska företagen ha möjlighet att göra avdrag för utbildningar till personalen och dels ska privatpersoner kunna göra avdrag för utbildningar som de själva köper, ett så kallat Rut-avdrag för kompetensutveckling.

– Kompetensfrågan har för lite utrymme i svensk politik i dag. Vi behöver förbättra möjligheterna att satsa på kompetensutveckling och det är en utmaning som vi vill ta oss an, säger Elisabeth Svantesson till Arbetsvärlden.

TCO: Får inte bli ett branschstöd till konferenser

Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO, välkomnar förslag om kompetensförsörjning men menar att det är viktigt att åtgärden blir tillräckligt riktad. Särskilt om man vill skapa incitament via företagsbeskattningen.

Samuel Engblom, TCO.

– Risken med en bred subvention är att staten riskerar att få betala för utbildning som ändå hade blivit av och att man inte kan rikta den just till utbildning som höjer produktiviteten och fyller viktiga luckor på arbetsmarknaden. Det skulle kunna bli ett branschstöd till kurs- och konferensnäringen, säger Samuel Engblom till Arbetsvärlden.

Vi menar att det viktigaste är att få till ett utbud med flexibla utbildningar på högskolan

Elisabeth Svantesson menar att frågan behöver utredas noga för att man ska få önskvärd effekt av avdraget. Exakt hur det ska utformas står ännu inte klart.

– Men vi ser att det finns utrymme för att göra det mer skattemässigt gynnsamt än i dag att investera i utbildning, säger Elisabeth Svantesson till Arbetsvärlden.

Något av en paradfråga för TCO är också ett omställningsuppdrag för högskolan med bättre kursutbud för yrkesverksamma.

– Vi menar att det viktigaste är att få till ett utbud med flexibla utbildningar på högskolan som minimerar tiden borta från arbetet. Exempelvis deltidsutbildningar och distansutbildningar, säger Samuel Engblom.

Elisabeth Svantesson berättar att Moderaterna också vill se ett kursutbud på högskolan som passar för yrkeslivet.

– Samtidigt som vi vill öka antalet unga som börjar på högskolan vill vi också ge högskolan ett omställningsuppdrag. Sverige behöver ett system för att man ska kunna fylla på med kompetens genom yrkeslivet, säger Elisabeth Svantesson.

Svenskt Näringsliv vill också ha bättre kursutbud

Svenskt Näringsliv betonar också vikten av flexibla kurser på högskolan. I Arbetsvärldens valårsintervju lyfter Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne att sju av tio företag har svårt att hitta rätt kompetens i dag.

– Här har vi stor samsyn med TCO. Utbildningssystemet är inte riggat för ett livslångt lärande i dag. Utan du kommer in på ett universitet, går ditt program och sedan är det klart, säger Carola Lemne till Arbetsvärlden.

Det stämmer att kompetensförsörjning är det största bekymret för företag i Sverige.

Ylva Johansson (S).
Foto: Anders Wiklund / TT

Också Socialdemokraterna har med kompetensförsörjning som fråga i det nya handlingsprogrammet för en trygg arbetsmarknad som partiet lanserade i dagarna. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) håller med om problembeskrivningen.

– Det stämmer att kompetensförsörjning är det största bekymret för företag i Sverige. Det är något vi behöver lösa genom att utbilda fler och ge människor möjlighet att röra på sig så att de som har ett jobb kan gå vidare till ett annat jobb, säger Ylva Johansson till Arbetsvärlden.

Därför tar Socialdemokraterna också upp frågan om omställning och hur man kan vidareutbilda sig i yrkeslivet.

I partiets handlingsprogram slås fast att nya modeller för studiefinansiering behöver utvecklas, där den enskilde, arbetsgivaren och staten kan bidra. Det är någonting som Ylva Johansson säger att man nu diskuterar tillsammans med parterna.

– I många yrken är det viktigt att kunna ta en högskolekurs för att bygga på sin kompetens.

1 jun 2018 | 12:54

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 1 jun 2018:

    Skattepengar skall inte gå til subventioner eller bidrag till svenska företag. Dom får väl betala kurser och kompetensutveckling via intjänade vinster till sitt företag. Skattepengar skall användas till hela sveriges utveckling och inte till låtsasåtgärder som är arbetsgivarens ansvar, om den vill behålla sin personal och sin framskjutna placering i en global värld. Något annat?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar