Kommunerna: Säkerhet viktigare än anställdas integritet Utredaren Charlotte Svensson har fått remissvar på sin utredning om bakgrundskontroller från bland annat Södertälje kommun. Foto: Jakob Åkersten Brodén och Fredrik Sandberg / TT.

Kommunerna: Säkerhet viktigare än anställdas integritet

Bakgrundskontroller Facken är nöjda med att utredningen om bakgrundskontroller av anställda bara föreslår att dessa ska tillåtas vid nyanställning. Men kommunerna och arbetsgivarna vill kunna göra det löpande. De får medhåll av både Säpo och Transparency International.
17 feb 2025 | 11:50
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den statliga utredaren har föreslagit att bakgrundskontroller endast ska kunna ske vid nyanställningar. Men det kan vara direkt skadligt, menar flera kommuner, Säpo och antikorruptionsorganisationen Transparency International i sina remissvar till utredningen. Det kan istället leda till både mutbrott och hot, menar de. Det visar tidningen Dagens Samhälles genomgång av remissvaren.

Utredaren valde dock att inte lämna ett så långtgående förslag med hänsyn till de anställdas personliga integritet. Och det tycker flera av de fackliga organisationerna är bra.

Kommunal skriver bland annat i sitt remissvar att löpande bakgrundskontroller kan ”riskera att skapa en arbetsmiljö präglad av misstro mellan arbetsgivare och arbetstagare”.

Men arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, invänder kraftigt mot begränsningen, så även flera enskilda kommuner.

Södertälje har redan infört bakgrundskontroller

En av de kommuner som invänder mot begränsningen är Södertälje som på egen hand infört just sådana kontroller trots fackliga protester, något Arbetsvärlden rapporterat. Kontrollerna fick sedermera pausas sedan Justitieombudsmannen konstaterat att de var olagliga. 

”[B]akgrundskontroll enbart i samband med nyanställning [är inte] tillräcklig utan ytterligaremöjligheter för kontroll under pågående anställning krävs om arbetsgivare ska kunna motverka organiserad brottslighet. Att upptäcka medarbetare med dolda intentioner kan ta lång tid och misstankar kan vara svåra att bevisa.”, skriver kommunen i remissvaret som Arbetsvärlden tagit del av.

Arbetsgivarsidan är också missnöjd med begränsningen att enbart brott som kan ge fängelse ska kunna kontrolleras.

Södertälje vill dessutom gå ännu längre och ges tillgång till misstankeregister med alla påföljder, samt uppgifter från Migrationsverket, Tullverket och Skattemyndigheten. 

17 feb 2025 | 11:50

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev