”Jag är fortfarande rädd att jag inte ska få pengar från CSN” Helene Richter väntar fortfarande på besked om omställningsstudiestöd. Foto: Lars Owesson

”Jag är fortfarande rädd att jag inte ska få pengar från CSN”

Omställningsstudiestödet Många som sökt omställningsstudiestöd för vårterminen väntar fortfarande på besked. Helen Richter är en av dem. I stället för den utlovade tryggheten i omställningen har beslutet om att ta studieledigt inneburit ekonomisk oro och ökad belåning på huset. ”Jag är fortfarande rädd att jag inte ska få pengar från CSN”, säger hon.
Rickard Jakbo
2 maj 2023 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0

Slöjdläraren Helene Richter, 53, behövde en nystart, och började fundera på att komplettera sin utbildning. Hon blev som många andra tipsad om att söka det nya omställningsstudiestödet, som går ut på att de allra flesta ska kunna studera med minst 80 procent av lönen i upp till ett år.

I början av oktober 2022 skickade Helene Richter i Malmö in sin ansökan till CSN, och i januari började hon studera till hemskunskapslärare. 

Men i slutet av april, nästan ett halvår efter att myndigheten fick hennes ansökan, har hon fortfarande inte fått besked om hon kommer få några pengar. 

Har sålt aktier med förlust och belånat huset

Hur klarar du dig ekonomiskt?

– Jag har sålt aktier och så har jag tagit lån på huset. Det har varit jobbigt. Jag kände mig frustrerad över aktieförsäljningen då jag sålde med förlust.

Inför studierna funderade hon mycket på om hon verkligen skulle våga börja studera. Skulle hon kanske oroa sig för mycket över pengarna? Hon började undersöka sina chanser hos CSN och Omställningsfonden, den omställningsorganisation hon tillhör, och vad hon kunde bedöma uppfyllde hon alla villkor för att få stödet.

– Dessutom fick jag ett uppmuntrande besked från Omställningsfonden, och de skrev ett yttrande till CSN, som jag fick veta är mycket viktigt. Om jag fick stödet skulle Omställningsfonden dessutom gå in och betala ut ytterligare ett bidrag.

Tiden gick. Hon började ha tät kontakt CSN för att höra hur arbetet gick, och fick hela tiden uppmuntrande och hoppfulla svar. Det var hjälpsamma handläggare, berättar hon.

Men precis som för så många har beslutet om stöd uteblivit. I mitten av mars hade bara en mindre del av alla ansökningar lett till ett beviljat stöd.

Skrev till regeringskansliet

Hon fick reda på att det var nödvändigt att Försäkringskassan skulle räkna ut och meddela CSN hennes SGI, sjukpenningsgrundande inkomst, innan något beslut kunde fattas. Så hon ringde även dem. 

– Det dröjde, men den 20 april var Försäkringskassan klara. Jag ringde då igen till CSN. De skulle återkomma, men de har inte gjort det.

Vid ett tillfälle när hon kände sig extra frustrerad började hon googla efter mer information. Hon hamnade på Regeringskansliets webbplats, där hon kunde läsa:

”Omställningsstudiestödet gör det möjligt för människor att välja att satsa på omställning eller kompetensutveckling, utan att behöva känna oro för hur räkningarna fortsatt ska betalas”.

– Men de har ju alls inte uppfyllt detta syfte. Långt ifrån, säger Helene Richter.

Hon skrev snabbt ett brev till Regeringskansliet i slutet av mars där andemeningen var att reformen snarare inneburit oro än stöd. Hon undrade om utbildningsdepartementet kunde göra något? 

– Jag tänkte att de måste se till att det finns resurser och kanske kunde mitt brev bidra med något.

Oväntat stort söktryck

I det korta svaret beklagar ett kansliråd hennes situation och skriver att väntetiderna beror på det oväntat stora söktrycket och att utbildningsdepartementet har en nära dialog med CSN.   

Svaret från Utbildningsdepartementet.

Hon har fått reda på att CSN har tipsat om att de som befinner sig i hennes situation borde överväga att söka vanliga studielån i stället. Men hennes beslut blev alltså att sälja värdepapper och att öka sin belåningsgrad på huset. 

– Det senaste jag hörde var att CSN nu ska be Skatteverket om information ifall jag har arbetat tillräckligt mycket för att få stödet. Jag är fortfarande rädd att jag inte ska få pengar från CSN. 

Rickard Jakbo
2 maj 2023 | 06:30

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Ola 2 maj 2023:

    Som studiemedelshandläggare tycker jag detta är så pinsamt. Regeringen har sagt åt oss att betala ut Omställningsstudiestöd till de som har rätt till det. Samtidigt får vi inte de 90 handläggare vi begärt för att få ordning på skutan, utan förväntas lösa problemet med de medel vi har. Detta med klausulen att övriga stödtagare inte skall bli lidande. Jo pyttsan! Att omfördela 90 handläggare inom denna (lilla!) myndighet kommer kosta andra stödtagare digert. Vi sitter i en rävsax, och våra sökande kommer i kläm hur vi än gör. Det tynger mig att inte kunna ge några bra svar till de som ringer och undrar om sina ärenden, annat än att vi jobbar för full maskin.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev