Regeringen skjuter inte till pengar – studiestöd fryser inne CSN hade flaggat för regeringen att de behövde 50 miljoner kronor för att klara av att godkänna omställningsstudiestödet. Foto: CSN

Regeringen skjuter inte till pengar – studiestöd fryser inne

Omställningsstudiestödet CSN klarar inte av att betala ut omställningsstudiestöd till alla som är berättigade till det. Myndighetens besked kommer efter att det står klart att man inte får de 50 miljoner kronor som man begärt av regeringen för att kunna klara av handläggningen.
Rickard Jakbo
19 apr 2023 | 18:34
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
5
+1
0

Det är det enorma intresset för omställningsstudiestödet i kombination med en komplex bedömningsprocess och för lite resurser på CSN som ligger bakom problemen i den stora LAS-reformens utbildningsdel.

I stället för motsvarande cirka 8 900 heltidsstudenter kommer i stället knappt 5 000 studenter få stödet i år, enligt CSN:s prognos. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot

Till saken hör att även cirka 9 000 omställningsstudenter skulle vara relativt lite i förhållande till hur många som sökt. Bara inför vårterminen sökte 23 000 personer, och ansökningarna fortsätter att strömma in inför höstterminen.

– Vi hamnar i ett bekymmersamt läge. Ungefär 600 miljoner kronor bedömer vi i dagsläget att vi inte kommer att kunna bevilja, säger CSN:s generaldirektör Christina Forsberg till Ekot.

3 900 personer går miste om stödet

 3 900 yrkesverksamma som har sökt, uppfyller villkoren och står beredda att ställa om via en utbildning mitt i livet går alltså miste om stödet, enligt CSN:s bedömning.

Inför regeringens vårbudgetbeslut hade myndigheten sagt att ett pengatillskott från regeringen var helt avgörande

”För både vår del och de studerandes del är det superviktigt att vi får detta tillskott”, sa Joacim CSN:s utredare Strömblad till Arbetsvärlden i början av april.

Riksdagsledamoten Niklas Sigvardsson (S) uppmanade i riksdagen nyligen utbildningsminister Mats Persson (L) till att ta tag i problemet med de långa handläggningstiderna, och överväga ett budgettillskott till CSN. 

I utbildningsministerns svar fredagen den 14 april framhöll ministern att regeringen inför omställningsstudiestödet ”precis på det sätt som aviserades” i propositionen Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden, och att regeringen ”följer utvecklingen noga och för en nära dialog med CSN kring hur handläggningen av stödet kan förbättras och hur handläggningstiderna kan förkortas”.

Vill att CSN omprioriterar sina resurser

Nu står det klart att denna dialog som förts mellan utbildningsdepartementet och myndigheten inte har lett till mer pengar till myndigheten, i alla fall inte nu. I stället vill utbildningsministern att CSN omprioriterar sina resurser.

– Regeringen beslutar nu om ett uppdrag till CSN om att korta handläggningstiderna och ett uppdrag där man kommer att flytta om personal som gör det möjligt att fler kan få besked så snart som möjligt, säger utbildningsministern till Ekot.

Detta ska ske på ett sätt som inte påverkar andra avdelningar inom CSN, bedömer Mats Persson.

Vad säger då utbildningsministern om CSN:s besked under onsdagen om att över en halv miljard kronor kommer att återgå till statskassan, i stället för att gå till omställning? Det är för tidigt att dra några slutsatser av det, meddelar han.

– Det viktigaste nu är att få ned handläggningstiderna, säger Mats Persson (L) till Ekot.

När omställningsstudiestödet lanserades av den förra regeringen kallades det för ”något helt historiskt”.

Rickard Jakbo
19 apr 2023 | 18:34

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev