”Hur kunde S missa att få upp välfärdsfrågorna på dagordningen?” Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet, Therese Svanström, ordförande TCO och Göran Hägglund, tidigare partiledare KD om vad som format valdebatten. Foto: Malin Crona

”Hur kunde S missa att få upp välfärdsfrågorna på dagordningen?”

Val 2022 "Att bara göra det till ett presidentval – var det så klokt?" Det frågar sig både Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet och med en bakgrund inom Socialdemokraterna och Göran Hägglund, Kristdemokraternas tidigare partiledare, nu PR-konsult.
12 sep 2022 | 12:10
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Måndag morgon efter valet. Svenska folkets röster räknas fortfarande.

Men det lutar åt en majoritet med 175 mandat mot 174 för de partier som sagt sig stödja Ulf Kristersson (M) om han får uppdraget att bilda regering.

– Det är klart att det är ett stort, stort skifte som skett från en mittenorienterad politik till en situation som lutar väldigt tungt mot höger, säger Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet, som tidigare arbetat för Socialdemokraterna.

Att vinna tre val är väldigt, väldigt svårt

Göran Hägglund, Kristdemokraternas tidigare partiledare som nu jobbar som PR-konsult är utifrån hur debatten sett ut förvånad över att högersidan inte fått fler röster.

– Den blå sidan har haft ett övertag och satt agendan. Det har handlat om skjutningar, ett oroligt omvärldsläge, försvaret och Nato. Många av de här frågorna är högerfrågor och det är väldigt svårt att vinna två val i rad i Sverige, att vinna tre val är väldigt, väldigt svårt, säger han.

Karin Pettersson håller med.

– Vi fick en valrörelse som rörde sig på högersidan med SD:s hjärtefrågor där man pratade skjutningar, målade upp en hotbild, en mörk bild av Sverige. När det gäller energi hade S kunnat ha en mer offensiv hållning, det är märkligt att man inte klev fram där, att man bara släppte de frågorna.

De har neutraliserat varje fråga som kommit från Moderaterna och det hade funkat om man hade velat  få debatten att handla om jämlikhet och omsorg, men man gjorde inte så.

S missade att lyfta välfärdsfrågorna

Göran Hägglund menar att Socialdemokraterna missade att lyfta sina egna frågor.

– De har neutraliserat varje fråga som kommit från Moderaterna och det hade funkat om man hade velat neutralisera för att få debatten att handla om jämlikhet och omsorg, men man gjorde inte så. Det har skapats en allmän bild av att Sverige är på väg åt fel håll. Tankar om hur vi får en bättre morgondag har vi helt saknat i den här valdebatten.

De båda träffades på ett valseminarium hos TCO på måndagsmorgonen efter valet. Där var också TCO:s ordförande Therese Svanström.

–  Det har varit ett konstant svartmålande av Sverige som land. Det är stora grupper som kommer att känna en besvikelse – den besvikelsen måste vi hantera.

Hon konstaterar också att de 1,2 miljoner väljarna i TCO- förbunden hade andra frågor de prioriterade i valet än de som lyftes i valdebatterna.

– Vi har mätt hur det ser ut hos TCO-väljarna och där hamnar också sjukvård högst upp.
Det finns ett stort stöd för ett samhälle som hänger ihop. Det finns också ett större stöd för mångfald hos väljarna i TCO-förbunden.

Borde Magdalena Andersson sagt ”jag håller med Ulf Kristersson” i varje fråga i partiledardebatterna?

Skjutningar spöar vården i medierna

Frågan är också hur samspelet mellan media och ledande politiker påverkat hur dagordningen formuleras. Trots att sjukvården är den fråga väljarna tycker är viktigast har den fått lite utrymme i valspurten.

– Skjutningar på natten spöar diskussioner om sjukvården. Skjutningarna är här och nu medan problemen i vården blivit konstanta. Och då tycker politikerna att skjutningarna kräver politiska svar, säger Göran Hägglund.

Karin Pettersson menar att det kommer att bli en intern kritik inom socialdemokratin.

– Det kommer komma en kritik – hur fasen kunde vi inte få upp välfärdsfrågorna? Att bara göra det till ett presidentval – var det så klokt?  Borde Magdalena Andersson sagt ”jag håller med Ulf Kristersson” i varje fråga i partiledardebatterna?

”SD kan fortsätta odla martyrroll”

Och frågan är också vad som kommer att hända vid en regeringsbildning.

– SD är en oprövad kraft i maktställning. De har ökat i åtta-nio val på raken, det är ett otroligt lyckat politiskt projekt, de har haft en idé de har hållit fast vid hela tiden. De är det enda oppositionspartiet i Sverige i dag, de behöver inte ta ansvar för någonting. När de släpps in legitimeras de, men kan inte ha den revolutionära rollen och vara emot allting, säger Karin Pettersson.

Göran Hägglund tror dock inte att Sverigedemokraterna kommer att släppas fram som regeringsparti.

– För de partier som inte förväntas ingå i regeringen är det här det stora tillfället att putta in så mycket som möjligt. SD kommer att säga ”får vi inte ingå i regering så kostar det”. Då kan de fortsätta odla lite utanförskap och martyrroll.

12 sep 2022 | 12:10

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev