Högre ersättning gav inte längre arbetslöshet Varken tiden i arbetslöshet eller sannolikheten att hitta ett nytt arbete skilde sig mellan de som hade rätt till 150 extra dagar med arbetslöshetsersättning och de som inte hade det. Foto: Jessica Gow / TT

Högre ersättning gav inte längre arbetslöshet

A-kassa Förlängd a-kassa med en något högre ersättning än aktivitetsstöd ledde inte till längre arbetslöshet, enligt en ny rapport från IFAU som har tittat på arbetslösa med barn strax under 18 år.
12 jan 2021 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ersättningsperioden i arbetslöshetsförsäkringen förlängdes från 300 till 450 dagar år 2007 för dem med barn under 18 år.

Om rapporten

  • Rapportförfattaren jämför utfallet för cirka 13 000 öppet arbetslösa föräldrar vars barn var strax under respektive strax över18 år vid ersättningsperiodens slut.
  • Den studerade perioden är 2007–2014.
  • De arbetssökande var 25–59 år och hade tidigare haft månadslöner i intervallet 10 057–23 015 kronor.
  • Data kommer från Arbetsförmedlingen, Statistiska centralbyrån och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Källa: IFAU

+ Expandera

Regeländringen har möjliggjort en jämförelse mellan arbetslösa som haft barn strax under och över 18 års ålder, och därmed haft rätt eller inte rätt till förlängningen. Jonas Cederlöf, rapportförfattare vid IFAU, har jämfört utfallet för 13 000 öppet arbetslösa föräldrar under perioden 2007–2014.

De som hade rätt till förlängningen använde i genomsnitt 12,5 dagar mer av arbetslöshetsersättningen – men de var arbetslösa lika länge som de som inte hade rätt till förlängningen.

En möjlig förklaring kan vara att inkomstskillnaden mellan de två grupper jag studerar i praktiken inte är så stor

Inte heller påverkades sannolikheten att hitta ett nytt jobb mellan de båda grupperna.

Jonas Cederlöf förvånas själv över resultatet eftersom det motsäger tidigare nationalekonomisk forskning som indikerar att mer generös ersättning förlänger tiden i arbetslöshet.

– En möjlig förklaring kan vara att inkomstskillnaden mellan de två grupper jag studerar i praktiken inte är så stor, säger Jonas Cederlöf i en kommentar.

Han poängterar att ersättningsnivån i a-kassan bara är 5 procentenheter högre än det aktivitetsstöd som lämnas till deltagare i de arbetsmarknadspolitiska program som står till buds då arbetslöshetsersättningen tar slut.

– Det innebär att det högre antalet ersättningsdagar framförallt gav föräldrar med barn strax under 18 år en något högre genomsnittlig ersättning än de skulle haft annars, säger Jonas Cederlöf.

12 jan 2021 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev