Fyradagars arbetsvecka på agendan för IG Metall Metallarbetare i Ludwigsfelde under en varningsstrejk 2018. Foto: TT

Fyradagars arbetsvecka på agendan för IG Metall

I Tyskland har största facket redan skrivningar om fyradagars arbetsvecka i kollektivavtalen. Frågan diskuteras inför höstens avtalsförhandlingar. I Sverige väljer IF Metall och Unionen istället att satsa på 100 timmars arbetstidsförkortning per år.
Gert Lundstedt
8 jun 2023 | 06:30
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Många höjde på ögonbrynen när EU-kommissionären för sysselsättning och sociala frågor, Nicolas Schmit vid det sociala toppmötet i Porto häromveckan plötsligt lyfte fram och ställde sig bakom fyradagars arbetsvecka. I en intervju för den portugisiska nättidningen Lusa sa Schmit att fyradagarsvecka alltmer vinner gehör bland yngre generationer som drömmer om en bättre balans mellan arbete och privatliv.

”Jag är öppen för fyradagarsvecka och tror det kommer bli så utifrån överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter”, sa Nicolas Schmit i intervjun.

Nicolas Schmit, Eu-kommissionär för sysselsättning och social rättvisa Foto: Olivier Matthys /AP/TT

Schmit pekade själv på Tyskland som ett gott exempel. Där har landets största fackförbund, IG Metall, redan skrivningar om fyradagarsvecka i kollektivavtalen, och tyska företag i vissa branscher ser det som en lösning på problemet att kunna rekrytera arbetskraft.

IG Metalls fyradagarsvecka är 32 timmar och arbetsgivaren ersätter idag mellan 25-50 procent av den förlorade lönen.

32-timmarsvecka inom IG Metall

IG Metalls presstalesperson Walther Schneeweiß berättar att förutsättningarna för fyradagars arbetsvecka finns i kollektivavtalen för metall- och elektricitetsindustrin. Men att skrivningarna nu saknar betydelse eftersom de möjligheter till korttidsarbete som infördes under pandemin för närvarande erbjuder bättre villkor än kollektivavtalen.

Fast när pandemiregleringarna upphör att gälla den sista juni i år uppstår en ny situation inför avtalsförhandlingarna i höst.

IG Metalls fyradagarsvecka är 32 timmar och arbetsgivaren ersätter idag mellan 25-50 procent av den förlorade lönen, förklarar Walther Schneeweiß i ett mejl. Men IG Metall menar att företagen har råd med mer eftersom studier visar att kortare arbetstid höjer produktiviteten.

Arbetskraftsbristen styr

Enligt IG Metall ser arbetsgivare i branscher med brist på arbetskraft fyradagarsveckan som ett sätt att locka till sig rätt kompetens.

– Men, varnar Walther Schneeweiß, samtidigt visar historien att arbetstidsförkortning inte är gratis.

Fyradagarsvecka, menar han, kommer innebära att arbetet organiseras om.

Hur IG Metall ska driva kravet på fyradagarsvecka i höstens avtalsförhandlingar diskuteras fortfarande. Facket ser fördelar för både arbetstagar- och arbetsgivarsidan.

– Fyradagarsvecka skulle inte minst ha betydelse för deltidsanställda, oftast kvinnor som vill jobba mer. Tyskland har nästan 30 procent, eller 11 miljoner deltidsanställda arbetstagare, bland de högsta procenttalen i Europa.

Både IF Metall och Unionen säger att målsättningen är att få ner arbetstiden 100 timmar per år.

I Sverige: Korta arbetstiden 100 timmar

På flera håll i Europa, bland annat i Portugal och Spanien, pågår och förbereds nu regeringsstödda projekt med fyradagars arbetsvecka och bibehållen lön.

På svenska IF Metall har man andra idéer för att korta arbetstiden än fyradagars arbetsvecka.

–  Vi har hittills inte bedömt det som en prioriterad fråga, säger Johan Rocklind, enhetschef på arbetslivsenheten på IF Metall.

Både IF Metall och Unionen säger istället att målsättningen är att få ner arbetstiden 100 timmar per år i alla kollektivavtal. Det motsvarar alltså ungefär två timmar kortare arbetstid per vecka.

–  I flera kollektivavtal har Unionen tagit viktiga steg mot målet, svarar Unionens pressavdelningen i ett mejl.

Saco å sin sida pekar på att möjligheterna att variera arbetstider skiljer sig åt mellan verksamheter, men att det är intressant att frågan om arbetstid kommer allt högre upp på agendan.

Svenskt Näringsliv avböjer att svara på frågor om fyradagarsvecka.

Gert Lundstedt
8 jun 2023 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev