Det förekommer social dumpning vid byggandet av den tredje generationens kärnkraftverk i Europa, hävdar facken i de berörda länderna. I februari meddelade EU-domstolen att polska elmontörer som hade arbetat i Finland, borde ha jobbat under finska villkor. Dessutom hade de rätt att företrädas av det finska Elektrikerförbundet.
EU-domstolen gav ett förhandsavgörande, alltså ett bindande utlåtande i ett pågående finskt rättsfall mellan facket och en polsk arbetsgivare. De 186 polackerna arbetade på bygget av en så kallad European Pressurized Reactor i Olkiluoto.
”Det handlar ju om ett skyltfönster för ny teknologi, vilket gör historien än mer uppseendeväckande.”
En annan EPR-reaktor håller på att ta form i Flamanville i norra Frankrike. Nu anklagas även arbetsgivare där för att ha fuskat med anställningsvillkoren av utländsk arbetskraft.
– Det handlar ju om ett skyltfönster för ny teknologi, vilket gör historien än mer uppseendeväckande, säger Jean-Pascal François i facket CGT:s byggnadsfederation.
Den här veckan inleddes en rättegång mot flera stora byggföretag, däribland en filial till Bouygues TP, som ingår i en fransk storkoncern med samma namn. 460 polska och rumänska arbetare ska ha jobbat under mystiska förhållanden på platsen mellan 2009 och 2011. Flera hundra av polackerna ska ha rekryterats av bemanningsföretaget Atlanco via en filial i Storbritannien. Andra av den rumänska underleverantören Elco.
– Men det är en härva. Atlanco hör hemma i Irland, och på Cypern. Men har filialer i flera länder. Och nu har de ansvariga gått upp i rök, säger Jean-Pascal François.
Han berättar att de polska arbetarna var i god tro. Arbetsgivaren ska till exempel ha dragit skatt på deras lön, men utan att någon statlig myndighet, varken i Polen eller i Frankrike, har sett röken av pengarna.
– Men de har också fått för lite betalt, och fått jobba alldeles för långa dagar. Och man har dragit av pengar för uppehälle och mat, säger han.
Enligt facket och flera offentliga instanser har Bouygues TP och franska Welbond misskött kontrollen av sina underleverantörer, och har därför ett ansvar för det inträffade. De hävdar också att arbetarna borde ha anställts under franska villkor.
”Det värsta är ändå att företagen riskerar att inte få lov att utföra offentliga uppdrag i framtiden.”
De anklagade företagen riskerar att få betala in mellan 8 och 10 miljoner euro i skatter och avgifter för de 460 arbetarna. Straffet för att ha anlitat svart arbetskraft kan uppgå till 225 000 euro. En fällande dom gör också att de polska och rumänska arbetarna i efterhand kan kräva skadestånd.
– Men det värsta är ändå att företagen riskerar att inte få lov att utföra offentliga uppdrag i framtiden, säger Jean-Pascal François.
Rättegången varar hela den här veckan, medan domen väntas komma senare under våren.
Byggandet av EPR-reaktorn i Flamanville är kraftigt försenat. Det borde ha varit färdigt redan 2012, men beräknas nu vara i drift först under 2017.