Arbetslösheten i Frankrike har ökat med 22 procent sedan Socialistpartiet fick regeringsmakten 2012. Och detta trots upprepade löften om att kurvorna ”snart vänder” och trots en rad reformer som ”snart ska ge frukt”. Över 3,5 miljoner franska invånare är idag öppet arbetslösa. Nu står förhoppningarna till de små- och medelstora företagen. Det är framförallt där som de nya jobben skapas för tillfället. Om än i alldeles för blygsam skala.
Den här veckan har premiärministern Manuel Valls presenterat en så kallad ”Jobs Act à la française”. Det betyder att flera spärrar, som förhindrar mindre företag från att växa, ska försvinna. Valls plan innehåller arton punkter, som är mer eller mindre kontroversiella.
Två förändringar är särskilt kritiserade av facken. Den ena gäller nivån på skadestånden vid oskäliga uppsägningar. Nu införs mini- och maximumtariffer, vilket gör att arbetsgivaren vet ungefär vad som väntar om en uppsägning leder till en tvist inför arbetsdomstolen. Den andra berör korttidskontrakten. Idag ska de inte vara längre än 18 månader, men i framtiden kan den tiden fördubblas.
Flera fack protesterar. En av de största centralorganisationerna, CGT, anser att regeringen borde vända på steken. CGT vill att man höjer lönerna för att efterfrågan på varor ska öka. Och inte tvärtom.
– De flesta av åtgärderna i planen handlar om att minska kostnaden för arbetskraften till förmån för vissa, skriver CGT i ett pressmeddelande.
”Behövs inte mer flexibilitet”
Hos CFDT som brukar vara mindre kritiskt till vänsterns sysselsättningspolitik anser man också att regeringen utgår från fel håll. Enligt generalsekreteraren Laurent Berger är småföretagens största problem idag att de har svårt för att få banklån. Inte att löntagarna har för starka rättigheter.
– Flexibiliteten existerar redan i dag. 85 procent av de kontrakt som tecknas i dag är ju korttidskontrakt, säger han i en intervju för tidningen Les Echos.
Flera fack anser också att regeringen idag är för generös med gåvor till arbetsgivarna utan att vara säker på att få något i utbyte. CFE-CGC, som organiserar chefspersonal, kräver att regeringen inrättar ett system för att kunna mäta vilka konsekvenser en rad företagsvänliga reformer får i praktiken.
Representanter för småföretagen är mer positiva till Valls plan, även om arbetsgivarna anser att betydligt större reformer krävs för att den franska ekonomin verkligen ska ta fart.