– Jag är besviken och arg. Vi behöver stränga straff för att arbetsgivarna inte ska fuska vid utstationering, säger André Fadda, generalsekreterare i facket CGT:s avdelning för uthyrd arbetskraft.
Historien berör byggandet av en tredje generationens kärnkraftverk i Flamanville i norra Frankrike, en så kallad European Pressurized Reactor. Trots att konstruktionen ses som ett skyltfönster för ny teknologi rekryterades 460 polska och rumänska arbetare svart på bygget under åren 2008 och 2012, vilket Arbetsvärlden berättade om i våras. Deras låga löner och alltför långa arbetsdagar bröt mot fransk arbetslagstiftning. Dessutom struntade arbetsgivarna i att betala in de skatter och sociala avgifter, som de drog på arbetarnas löner.
Nu har en fransk domstol slagit fast att både uppdragsgivaren och flera bemanningsföretag bär ansvaret för den illegala rekryteringen. Irländska Atlantco ska betala böter på 70 000 euro och rumänska Elco 50 000 euro. Flera filialer till den franska storkoncernen Bouygues får sammanlagt böta 25 000 euro.
”De stora företagen måste inse att de ska vara noggrannare med vem de lägger ut jobb på.”
Det är det sistnämnda som får André Fadda att se rött. Åklagaren hade yrkat på ett straff på 150 000 euro, eftersom det är Bouygues TP som har det övergripande ansvaret för konstruktionen.
– Ett hårdare straff hade gjort att Bouygues hade avstängts från offentliga upphandlingar under en tid. Men de stora företagen måste inse att de ska vara noggrannare med vem de lägger ut jobb på.
CGT kräver att facken får ökad insyn under upphandlingar, och att de statliga yrkesinspektörerna blir fler. De mindre byggföretagens arbetsgivarorganisation Capeb vill också ha fler kontroller, för att inte utsättas för illojal konkurrens från företag som inte följer reglerna.
Bouygues Construction har bara kortfattat kommenterat domslutet med att det är bra att rätten har lyssnat på företagets argument. Men vill helt slippa böter och överklagar. Facket CGT överklagar också, men av motsatt anledning.