Försvarsmakten struntar i att göra lönekartläggning Foto: Henrik Montgomery/TT.
Försvarsmakten skyller på affärssystem och det nya insatsförsvaret när de ska förklara varför man inte klarar att följa lagen. På bilden pressmöte om utlandsinsatser.

Försvarsmakten struntar i att göra lönekartläggning

Lönekartläggning Försvarsmakten har inte gjort någon central kartläggning på snart sju år, trots att lagen säger att den ska göras var tredje år. Frågan om Försvarsmaktens oförmåga har varit föremål för en facklig kamp sedan 2005.
6 maj 2015 | 09:15
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Facken har länge kämpat för att Försvarsmakten ska göra en central lönekartläggning. Enligt diskrimineringslagen ska en kartläggning av lönerna göras var tredje år.

Redan 2005 var Försvarsmaktens vägran att göra en lönekartläggning ett ärende hos dåvarande Jämställdhetsombudsmannen, Jämo. Myndigheten dömdes så småningom i en oenig jämställdhetsnämnd.

Marika Olsson, Försvarsförbundet. Foto: Sören Andersson

Marika Olsson, Försvarsförbundet.
Foto: Sören Andersson

2008 gjordes kartläggningen till slut, men den fick mycket kritik från de fackliga organisationerna Seko, Försvarsförbundet, Saco och Officersförbundet.

”Vi tycker det är allvarligt att en statlig myndighet under så lång tid inte följer lagstiftningen.”

– Sedan dess har vi väntat på en uppföljning av den och på nya kartläggningar var tredje år, berättar ombudsman Marika Olsson på Försvarsförbundet. Vi har tjatat och kämpat, men det händer inget.
Enligt Försvarsförbundet lovade personaldirektören sommaren 2014 att det skulle göras en kartläggning under vintern. I höstas kom ett nytt besked: det blir ingen lönekartläggning nu heller.

– Det går inte att göra, säger försvarsmakten. Men vi tycker det är allvarligt att en statlig myndighet under så lång tid inte följer lagstiftningen.

Tröttnade och anmälde till DO

I vintras tröttnade Försvarsförbundet och anmälde arbetsgivaren till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Marika Olsson säger att facken är medvetna om att Försvarsmakten har ständiga omorganisationer som försvårar möjligheten att ta fram aktuella data. Det är inte självklart att civilanställda har de arbetsuppgifter som de har befattningar för och därför kan en lönekartläggning ge fel lönebild.

DO beslutat nyligen att inte ta upp ärendet till granskning.

–Nu måste vi fundera hur vi ska gå vidare, säger Marika Olsson. Nästa steg kan vara att vi själva anmäler Försvarsmakten för nämnden. Frågan ska nu tas upp i förbundets styrelse.

Nämnden kan besluta om ett vitesföreläggande och Försvarsmakten kan då få betala böter till staten.

–Men egentligen tycker vi att det är ett misslyckande. Målet är ju att regelbundna lönekartläggningar genomförs.

DO tycker att Försvarsförbundet själv ska anmäla

I skälet till sitt beslut skriver DO bland annat att Diskrimineringsombudsmannen, till skillnad från Försvarsförbundet, ”inte kan göra en framställning till nämnden inom en snar framtid”.

”Vår bedömning är att det är mest gynnsamt om Försvarsförbundet själv driver frågan till nämnden.”

– Vår bedömning är att det är mest gynnsamt om Försvarsförbundet själv driver frågan till nämnden, säger Björn Andersson, ansvarig utredare på Diskrimineringsombudsmannen.
Orsaken är att DO måste börja från början, vilket skulle förlänga hela processen.

– Reglerna säger att vi först måste få arbetsgivaren att frivilligt följa diskrimineringslagen. Först därefter ska vi utreda och göra mycket av samma arbete som Försvarsförbundet redan har gjort. Därför är det snabbaste sättet att Försvarsförbundet själva driver ärendet, förklarar Björn Andersson.

Per-Olof Stålesjö, personaldirektör på Försvarsmakten. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Per-Olof Stålesjö, personaldirektör på Försvarsmakten.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Skyller på utvecklingsarbete

Arbetsvärlden har vid flera tillfällen sökt Försvarsmaktens personaldirektör för en muntlig kommentar, men han meddelar att han är upptagen och på tjänsteresa.

Via e-posten skriver han dock att arbetet med ett nytt affärssystem och ett insatsförsvar tar tid, men går framåt. ”Inom ramen för detta utvecklingsarbete har också arbetet med lönekartläggning beskrivits”. På vilket sätt det har beskrivits framgår inte av kommentaren.

6 maj 2015 | 09:15
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev