Flyktingmottagandet − ”Sverige har inte den bästa krisberedskapen” Podden Arbete och fritid med Britta Lejon, ST. Sara Gustavsson Roxell, Vision och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden.

Flyktingmottagandet − ”Sverige har inte den bästa krisberedskapen”

Podd Migrationsverket och kommunernas socialtjänster sliter nu med att ta emot flyktingarna som kommer från Ukraina. Men förutsättningarna är tuffa. Britta Lejon, ST, och Sara Gustavsson Roxell, Vision, konstaterar i podden Arbete och fritid att Sveriges krisberedskap återigen fallerar.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På Migrationsverket i Sundbyberg jobbar handläggarna under hård press för att möta flyktingarna från Ukraina. Britta Lejon menar att Migrationsverkets ledning brister i sin organisation. Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg på Vision, menar att Sverige inte har ett system med snabba beslutsvägar vilket straffar sig i krislägen. En anemisk socialtjänst i många kommuner borgar heller inte för att kunna hantera en påfrestning. Kommunernas olika förutsättningar bidrar till svårigheterna.

I podden konstateras också att ett knappt år av uppehållstillstånd som EU nu beviljat, inte är tillräckligt för att komma in på arbetsmarknaden för de flesta flyktingar.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar