Podd med Britta Lejon, ST, Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden och Katarina Lundahl, Unionen. Foto: Anders Ljung.

Kan man få kompensation för det höjda priset på hallonglass?

Podd Var går gränsen för när politiken ska kompensera oss för höjda priser?  Det undrar Unionens chefsekonom Katarina Lundahl som gästar podden för att diskutera den ökade inflationen och avtalsrörelsen.
18 feb 2022 | 08:42
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2

Inflationen brukar öka på väg ut ur en kris, men sedan sjunka. Det har vi sett förut, så dagens utveckling med ökad inflation är inte unik, menar Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

Fackets uppgift är långsiktigt hållbara reallöneökningar, menar Katarina Lundahl som inte ser inflationen som avgörande inför höstens avtalsrörelse. De som kritiserar industrimärket har ofta inga alternativa realistiska lösningar, säger hon vidare.

Britta Lejon ser siffersatta avtal som viktigt i avtalsrörelsen för att inte ge bort makten över lönebildningen till arbetsgivarna.

Vi diskuterar också hur olika förväntningarna på inflationen kan se ut i olika grupper. Man är sin egen varukorg närmast, noterar Katarina Lundahl. Kaffepriserna har definitivt ökat, noterar Britta Lejon som glömde ta med sig en kaffe in i studion.

Slutligen: är det stor statskonst att ge kompensation när elpriserna ökar? Och kan man kräva kompensation för det höjda priset på hallonglass?

Medverkar gör Katarina Lundahl, Unionen, Britta Lejon, ST och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden.

18 feb 2022 | 08:42
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Ulf G Persson 18 feb 2022:

    Minskade reallöner är inget att raljera över och har väldigt lite med hallonglass och kaffe att göra. Höga energikostnader och höjda skatter (som ligger utanför beräkning av märket) är realitet för medlemmarna. Ränteoro och inflation i omvärlden kan påverka boräntor mm. Drt finns anledning att ta urholkade disponibla inkomster på allvar, med eller utan kaffe.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev