Finansutskottet: Regeringen måste säkra tjänstepensionerna FinansmarknadsministerPer Bolund (MP) måste återkomma till riksdagen med nya förslag som rör tjänste-pensionsföretagen. Foto: Erik Simander / TT

Finansutskottet: Regeringen måste säkra tjänstepensionerna

Pensionspolitik Riksdagens finansutskott sade i dag ja till nya regler för tjänstepensionsföretag. Men som väntat anser utskottet att regeringen måste göra om stora delar.
12 nov 2019 | 15:26
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ledamöterna i finansutskottet sade i dag enigt ja till regeringens förslag till nya regler för tjänstepensionsföretag, vilka förvaltar kapitalet till tjänstepensionerna.

Men efter den hårda kritiken mot delar av propositionen får regeringen, vilket Arbetsvärlden rapporterade på måndagen, också bakläxa när det gäller flera av förslagen. Enligt kritikerna, arbetsmarknadens parter och de forna allianspartierna, skulle dessa försämra tjänstepensioner för miljontals svenska arbetstagare i framtiden.

Tjänstepensionerna ska tryggas

Finansutskottet uppmanar nu regeringen,  i ett så kallat utskottsinitiativ, att ta fram förslag till ändringar när det gäller för det första kapitalkravet. Detta så att ”tjänstepensionerna ges goda förutsättningar att erbjuda goda och trygga försäkringar”.

Utskottet vill också att regeringen ska återkomma med justeringar så att arbetsmarknadens parter får frihet att informera företag och arbetstagare om tjänstepensionerna samt med regler som innebär att tjänstpensionsbolagen också kan erbjuda egenföretagare tjänstepensioner.

Får inte utestänga bolag

Dessutom bör regeringen i en kommande proposition se till att företag som erbjuder tilläggsförsäkringar inte utestängs från tjänstepensionsmarknaden, enligt finansutskottet. Riksdagen röstar om utskottets betänkande imorgon onsdag.

12 nov 2019 | 15:26

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev