Solna Station, utanför Stockholm, den 20 mars. Eftermiddagsrusningen ska snart börja. Jäktade stockholmare strömmar in genom de öppna pendeltågsdörrarna. En man springer för att hinna med tåget. Hinner bara in i sista dörrparet med en arm. Dörrarna stängs. Armen sitter fast.
Dörrarna ska reagera och öppnas av sig själva. Det gör de inte. I förarhytten, släcks skärmarna, förarens ögon efter tågvärdens avskaffande. Den gröna lampan ”dörrar stängda” lyser. Spärren mot att köra har släppts. I backspegeln är det svårt att se vad som sker vid sista dörrparet 214 meter från förarhytten. Tåget börjar accelerera. Armen sitter kvar i kläm.
– Vi är utbildade att om dörrarna är stängda och lampan lyser ska de vara ihop. Det ska inte kunna ske att någon fastnar. Det ska inte gå att köra. Trots det hände det, säger Johan Puka, huvudskyddsombud på pendeltåget i Stockholm.
Plötsligt tvärbromsar tåget häftigt. Någon har dragit i nödbromsen. I sin interna incidentrapport berättar föraren att hon ser att bromsen aktiverats vid sista dörrparet.
”På videoövervakningen kunde jag se att någon ”klev” på tåget och höll sin ena arm. När jag kom till den bakre vagnen och återställde nödbromsen frågade jag resenärerna i vagnen om vad som hade hänt och varför nödbromsen dragits. Svaret jag fick var att en man fastnat med armen i dörren när de stängdes, och att tåget började rulla medan han var kvar utanför.”
”Hjälte räddade ett liv den dagen”
Arbetsvärlden har varit i kontakt med föraren som inte ställer upp på en intervju. Hon vill att händelsen ska utredas först. Men Johan Puka har pratat med henne. Han berättar att den som fastnat inte gav sig till känna.
– Hade inte en uppmärksam resenär på insidan av tåget dragit i nödbromsen hade det kunnat sluta med ett dödsfall. Föraren har varit ganska skärrad och bad, på min uppmaning, om att få tas ur trafik. Hon är väldigt tacksam till hjälten som drog i bromsen. Det hade kunnat sluta riktigt, riktigt illa, säger Johan Puka.
”Frågan är hur detta kunde ske. Jag ska inte kunna få ”dörrar stängda”-lampan om en dörr inte är helt stängd och låst”, skriver föraren i internrapporten.
Väcker oro inför tekniken
På varje pendeltågsdörr sitter en gummilist med en sensor som ska känna av om något eller någon kläms i dörren. Om så sker ska dörrarna öppnas igen. Samtidigt får föraren signal om att dörrarna är öppna. Men den här torsdagen fallerade systemet.
Så här ska dörrarna fungera
Tekniken: • Pendeltågsdörrarna har en gummilist med en sensor som ska upptäcka om något eller någon är klämd. Vid klämning ska dörrarna öppnas automatiskt. • När dörrarna är stängda visar en datorskärm grönt. En grön lampa med texten ”dörrar stängda lyser”. • Om den gröna lampan inte lyser är tåget ”traktionsblockerat”, det går inte att köra. • När blockeringen hävts släcks skärmarna som visar dörrkamerorna Förarens instruktion: • Föraren ska enligt SJ Stockholmstågs trafikhandbok genomföra efterkontroll efter att dörrarna stängts. • De ska inte öppnas igen om det inte föreligger en ”säkerhetsmässiga skäl”. • Föraren ska därefter: - genom att studera dörrkamerabilderna i hytten kontrollera att ingen resenär eller föremål klämts. – bedöma om dörrstängningen skapat ”en särskild reaktion bland personer på övervakad del av plattformen”. - stänga av möjligheten för resenärer att öppna dörrarna med knappen på varje dörrpar - kontrollera att den gröna lampan lyser. - kontrollera tillstånd att köra - påbörja tågfärd. • Både förare och interna säkerhetsrapporter har påtalat problem med sikten i kamerorna. Bilden kan bli outtydbar av solljus, smuts och is på vintern. • Kontroll i backspeglarna ingår inte i rutinen. Dessa dras också in vid en viss hastighet. Om plattformen är svängd syns inte sista dörrparet i spegeln. Källa: SJ Stockholmståg Trafikhandbok, Arbetsvärlden
Enligt både förarens rapport och SJ Stockholmstågs anmälan till Region Stockholms Trafikförvaltning kunde inte föraren se något avvikande på de skärmar som visar kamerabilder från varje dörrpar.
Johan Puka, som själv är förare, berättar att det inte hör till ovanligheten att resenärer rusar fram till stängda dörrar och försöker trycka på knappen i hopp om att kunna öppna dem.

Enligt SJ Stockholmstågs trafikhandbok ska föraren kontrollera om någon trycker på knappen eller sitter fast i dörren genom att titta på kamerabilderna. I det första fallet ska föraren inte agera, i det andra ska den det.
Den gröna lampan är i slutändan kvittot på att allt är ok.
– Första tanken är att det är en allvarlig enskild händelse, men den stora frågan är: ”Hur vet vi att det inte kan hända igen? Är det något som kan hända på våra andra fordon. Det skapar en konstant oro. Både förare och resenärer måste kunna lita på att tågen är säkra, säger Johan Puka.

Tågvärdarna övervakade dörrarna
Förr övervakade tågvärden dörrstängningen från mitten av tåget och hade därför överblick åt båda hållen och kunde signalera om något var fel.

Nu är tågvärdarna avskaffade.
Tomas Fröstberg är ombudsman på ST, ett av två fack som organiserar förare i Stockholms Pendeltåg.
– Det är den här typen av händelse man bara väntade på tyvärr skulle ske. Det är som vi sagt hela tiden: pendeltågen i Stockholm är inte lämpliga att ensambemanna. Det finns en övertro till tekniken och då finns det en risk att folk blir skadade och kanske dör. Det är bara flax att det inte skett ännu, säger han.
Inte första gången det händer
Det är inte första gången någon kläms. Enligt Trafikförvaltningen i Region Stockholms statistik skedde det 33 klämningar mellan juni 2023 och mars 2025 med personskador som följd. Det framgår i de fallen inte om dörrarna automatiskt öppnat sig igen, eller om tåget satts i rullning.
Men 2021 fastnade en kvinna i dörren vid Södra Station, på precis samma sätt i Solna, något som lokaltidningen Mitti rapporterat. Då, som denna gång, fick kvinnan springa med tåget. Då som nu stannade det först efter att en resenär dragit i nödbromsen. Förarens internrapport angav då att kontrollpanelen visade ”dörrar stängda”.
Den gången var det dock en tågvärd ombord. Denna kunde dock inte heller uppfatta att kvinnan satt fast.
”[Tågvärd] uppfattade att kvinna tryckte på dörrknappen. [Tågvärd] hade inte sett personerna vid sista dörrparet innan dörrarna stängdes.”, står det in incidentrapporten.
Den dåvarande entreprenören MTR utredde saken, men kunde inte hitta vad som gått fel.
”Tågvärden var en säkerhetsbarriär”
Tomas Fröstberg på ST säger att en tågvärd inte är en garant för att det inte ska ske. Men det innebär ytterligare en säkerhetsbarriär och ökar chansen till upptäckt avsevärt.
– Hade du haft en tågvärd skulle sannolikheten varit större att det upptäckts. Det handlar om hur backupen ser ut, en mänsklig backup. Nu har man ersatt den med tekniken. De signaler vi fått hittills är att det skett ett tekniskt fel, säger han.

SJ: ”Pendeltåget och dörrarna är säkra”
Även i SJ:s egen anmälan av händelsen för nu två veckor sedan, noterar bolaget att det är ”oklart” hur och på vilket sätt personen kunnat fastna. De skriver att en ”vagnteknisk utredning nu genomförs”.
Marko Joona, är chef för trygghet och säkerhet på SJ Stockholmståg. Han berättar att bolaget tar händelsen på stort allvar och att utredningen sker med intern kompetens. När den är klar kan han inte svara på och lägger till att det är viktigt att den får ta den tid som krävs.
– Säkerheten för resenärerna är högsta prioritet. Det här är egentligen ett enskilt fall där det inte har fungerat. Det är supertråkigt att det hänt och vi förstår att måste ha varit en mycket obehaglig upplevelse för resenären, säger han.

Det ska inte kunna ske att dörrarna lyser stängda men någon är klämd. Kan man lita på att systemet fungerar?
– Generellt är dörrarna säkra. Det jag ser i det här enskilda fallet är att systemet inte fungerat så som det ska. Vad som är anledningen till det får utredningen visa.
Om samma sak har hänt förut, kan man kalla det en enskild händelse?
– Under vår tid är det första händelsen som är på det här sättet. Just i det här enskilda fallet hoppas jag att vi kommer fram till en utredning som pekar på vad som gått galet och att vi kan arbeta utifrån det resultatet. Vad MTR kom fram till eller inte, får stå för den utredningen.
Förarna har inte informerats om händelsen
Enligt uppgift till Arbetsvärlden har händelsen internt bedömts som känslig och enbart en mindre krets känner till den. Någon information till förarna om att systemet kan fallera eller uppmaning till extra vaksamhet har inte gått ut.
– Då föregår vi utredningen och det vill jag inte göra. Vi vill att den ska vara klar när vi har all fakta. Den får inte skyndas på. Den ska vara saklig och korrekt, säger Marko Joona.
Enligt facket är det inträffade ett bevis för att att pendeltågen inte är säkra att ensambemanna.
– Jag vill betona att pendeltågstrafiken är säker och att dörrarna i pendeltågstrafiken är säkra. Nu har vi ett fall som vi pratar om och det är supertråkigt att det har fallerat. Men hade vi inte bedömt trafiken som säker hade vi inte kört.
Uppdatering: I en tidigare version uppgavs att Solna Stations pendelplattform är svängd. Korrekt är att den är rak.