Färre tidsbegränsade anställningar och fler fasta jobb

Sysselsättning Nu minskar visstidsanställningarna på arbetsmarknaden samtidigt som antalet fasta anställningarna ökar.
Det är första månaden på ett års sikt som de minskar enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar.
20 aug 2015

SCB kom i dag med arbetskraftsundersökningen för juli månad, och för första gången på länge sjunker nu antalet visstidsanställningar.

–Det har inte skett någon ökning av tidsgränsade anställningar på flera månader nu, men juli är den första månaden då de minskar, säger Krister Näsén som är utredare på SCB:s arbetskraftsundersökningar.

Antalet tidsbegränsat anställda minskade med 62 000 på ett år, och i juli var totalt 890 000 personer tillfälligt anställda.

Krister Näsén understryker att just sommarmånaderna är svårare att tolka, men utvecklingen med en utplaning av tillfälligt anställda följer en längre trend.

Fler fasta anställningar

De fasta anställningar har samtidigt ökat med 77 000 på ett år, till drygt 3,6 miljoner. Ökningen har varit störst bland kvinnor: 48 000 fler var fast anställda i juli 2015 jämfört med juli 2014.

Julistatistiken visar också att arbetslösheten i arbetskraften har sjunkit från 7,1 i juli 2014 till 6,5 procent 2015, en minskning med 0,6 procentenheter på ett år. Andelen arbetslösa män i arbetskraften var 6,7 procent och bland kvinnor 6,3 procent.

 

20 aug 2015
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan