Färre bankkontor – men finansbranschen växer Handelsbanken minskar antalet bankkontor från 380 till 200. Foto: TT

Färre bankkontor – men finansbranschen växer

Finansbranschen När Handelsbanken meddelar att de lägger ner 180 bankkontor ansluter de sig till en långvarig trend. Men trots att storbankerna under många år minskat på bankkontoren har det totala antalet bankanställda i Sverige varit relativt stabilt.
18 sep 2020 | 13:44
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

År 2010 fanns 1 934 bankkontor i Sverige, enligt siffror från Bankföreningen. År 2019 hade den sjunkit till 1 312.

Och under en presskonferens på onsdagen meddelade Handelsbanken, som länge stått emot nedläggningar av bankkontor i landet, att man till 2021 kommer minska antalet kontor från 380 till 200. Cirka tusen anställda blir i och med nedläggningarna övertaliga.

Det är jättetråkigt för kunderna och framför allt för små orter

 

Men samtidigt som bankkontor stängts ner har antalet anställda på banker i Sverige legat relativt stabilt, och finansbranschen växer.

Under samma period som 622 bankkontor lades ner i Sverige, alltså 2010–2019, så ökade antalet anställda i hela finansbranschen, inklusive försäkringsbranschen, från 82 811 till 89 312. Antalet anställda på banker har också ökat 2010–2019 från 40 792 till 40 989 heltidstjänster (siffrorna inkluderar inte Klarna och Forex).

Färre jobbar på storbankerna

Däremot sjunker antalet anställda på de fyra storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank.

Ulrika Boëthius, förbundsordförande Finansförbundet
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

År 2010 hade de fyra storbankerna 32 729 heltidsanställda i Sverige, medan siffran för 2019 landade på 30 714.

– Det som har hänt är att samtidigt som exempelvis kassörer och kundtjänst minskat med nedläggningarna av bankkontor så har andra delar vuxit, så som anställda inom compliance, alltså regelefterlevnad, och även inom marknadsföring, säger Ulrika Boëthius, ordförande Finansförbundet.

Hon beklagar dock att Handelsbanken nu valt att ansluta sig till trenden med nedläggningar av lokala bankkontor.

– Det är jättetråkigt för kunderna och framför allt för små orter, och det är även tråkigt att det sker i så stora hugg. Det är ovanligt för HSB, som inte brukar göra så snabba åtgärder. Dessutom är det tråkigt att nedläggningarna sker just nu under coronakrisen, då det inte är lika enkelt att hitta nya jobb, säger Ulrika Boëthius.

IT-anställda blir fler trots outsourcing

Staffan Johansson, statistiker på BAO, är tydlig med att det inte går att sätta likhetstecken mellan nedläggningar av bankkontor och minskad personal.

– Det är framför allt inom kassa/kundtjänst som arbetsstyrkan minskar hela tiden inom kontorsrörelsen. Det var den största yrkesgruppen förr i tiden, men nu är den kanske topp fem. Samtidigt ligger privatrådgivare och företagsrådgivare stabilt, säger Staffan Johansson till Arbetsvärlden.

Dessutom växer IT-avdelningarna i Sverige, trots outsourcing.

– IT blir fler för varje år. Man kan säga att outsourcing dämpar tillväxten av antalet anställda inom IT snarare än att den minskar antalet.

En annan yrkesgrupp som växer snabbt är personer som jobbar med anti-penningstvätt, vilka fortfarande inte har någon yrkeskod i BESTA-systemet som BAO ansvarar för.

–Vi är på gång att skapa koder där men yrkesgruppen har tidigare varit så pass liten att vi inte haft några. Den växer dock allt sedan finanskrisen när nya regulationer och säkerhetsspärrar kom på plats. Det är nog den yrkesgrupp inom bank som växer snabbast procentuellt, minst en femdubbling sedan finanskrisen. Men det är som sagt från en låg nivå, säger Staffan Johansson.

Nyhetsbrev
18 sep 2020 | 13:44

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev