Facket vill ta representanthuset från Donald Trump Den 32-åriga sjuksköterskan Lauren Underwoods strävan för att ta sig in i representanthuset stöttas av samtliga stora fackförbund: AFL-CIO, federalt anställdas AFGE, Teamsters, två lärarfack, lokala byggarbetarfacket och förstås sköterskorna i American Nurses Association. Foto: Karin Henriksson/AP, TT

Facket vill ta representanthuset från Donald Trump

Mellanårsval i USA Allt färre dagar återstår till det amerikanska mellanårsvalet den 6 november. Temperaturen har nått kokpunkten på båda sidor och vänsterkrafter, inklusive facket, gör allt för att stoppa republikanska kongresskandidater – eller, indirekt, Donald Trump. Arbetsvärlden har träffat en av de unga progressiva kvinnorna som ställer upp med starkt stöd av facket.
Karin Henriksson
29 okt 2018 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

WOODSTOCK, Illinois. Allt är klart. Små mackor. Snacks. Läsk. Ballonger. En trubadur som sjunger gamla arbetarsånger. Men framför allt – plakat att ställa på gräsmattor och listor där frivilliga som är redo att sätta av ett par timmar varje dag för att knacka dörr eller ringa väljare kan skriva upp sina namn.

Lokalen ligger i ena hörnet av pittoreska Woodstocks torg, vägg i vägg med det ståtliga operahuset. Staden är berömd för att filmdemonen Orson Welles och tecknaren bakom seriefiguren Dick Tracy bodde här, liksom från scener i filmklassikern Groundhog Day. Men på sistone har en annan händelse uppmärksammats – socialistledaren Eugene Debs halvårslånga vistelse i fängelset under järnvägsstrejken han ledde i slutet av 1800-talet.

Bakslaget i valet 2016 och HD-beslutet om att icke-medlemmar ska omfattas av kollektivt framförhandlade förmåner har skakat facket.

I denna del av Illinois 14:e kongressdistrikt, McHenry County, röstar man traditionellt republikanskt. Som 2016. Donald Trump fick 50 procent, Hillary Clinton 42 procent och en tredje kandidat knappt 5 procent, ett ovanligt högt tal som troligen förklaras av att en del republikaner i denna bitvis välbesuttna trakt tog avstånd från Trump men inte kunde förmå sig att bocka för Hillary.

Val till underhuset

Donald Trumps namn står inte på valsedlarna den 6 november, men med fortsatt republikansk majoritet i kongressens båda kammare kan han fortsätta sin politik.

Normalt förlorar den sittande presidenten stolar i kongressen i sådana här mellanårsval och demokraterna måste vinna 23 distrikt för att ta majoritet.

Ända sedan Trumps valseger för två år sedan har det spekulerats i en stark blå demokratisk, medvind. Men den har mojnat och erfarna politiker, som Bernie Sanders, framhåller att det är ett ganska litet antal distrikt som verkligen står på spel.

+ Expandera

Det är både fräckt och modigt av Lauren Underwood att öppna ett kampanjhögkvarter här och hon dyker upp med en ryggsäck slängd över axeln.

– Det ser bra ut. 43 procent för mig i senaste mätningen, 47 procent för Randy Hultgren – och väl inom felmarginalen, ler en sprudlande Lauren Underwood på vägen in.

Republikan med svenska rötter

För en svensk publik kan det vara värt att nämna att den konservative republikanske sittande kongressmannen Randy Hultgren har, som namnet antyder, svenska rötter. Trots att han står mycket långt ifrån svenskar i de flesta sakfrågor tog han initiativet till Congressional Friends of Sweden och gör han sitt för att främja svenska intressen i USA och passar förstås på att ragga stöd på olika svensk-amerikanska Sweden Days som firas i Illinois.

Den 32-åriga Lauren Underwood ingår i den stora grupp kvinnor som manades att gå in i politiken före och efter Trump. Många är unga, tillhör minoritetsgrupper och backas upp av progressiva organisationer. I Underwoods fall MoveOn och HBTQ-aktivister.

Foto: Karin Henriksson

Om hon vinner tar vi representanthuset!

Två ledande tidningar manar väljarna att stötta henne och samtliga stora fackförbund: AFL-CIO, federalt anställdas AFGE, Teamsters, två lärarfack, lokala byggarbetarfacket och förstås sköterskorna i American Nurses Association.

– Alla är viktiga, säger Lauren Underwood bestämt.

Lauren Underwood är sjuksköterska och arbetade ett par år i hälsovårdsdepartementet i Washington under Barack Obama (som också står bakom henne). Beslutet att, som given underdog, utmana Hultgren som suttit i fyra mandatperioder fattade hon våren 2017 fullt medveten om att han tog hem distriktet med 61,5 procent i senaste valet.

Röstade ner stöd för befintliga diagnoser

Hon hörde Hultgren ta till orda i det som blivit valets verkliga ödesfråga – ifall sjukvårdsförsäkringar ska täcka befintliga diagnoser, ”pre-existing conditions” som blev lag i och med Obamas reform. Han sa på ett möte att han var för den regeln men röstade sedan för ett republikanskt förslag som innebar absoluta motsatsen.

– I likhet med många amerikaner har jag en sådan diagnos. Det handlar om hjärtrytmen, som innebär att jag skulle nekas försäkringsskydd, säger Lauren Underwood.

I likhet med många amerikaner har jag en sådan diagnos

När ett symboliskt band för att inviga högkvarter klippts av träder ett par andra demokratiska kandidater fram för att peppa skarorna med budskapet:

– Om hon vinner tar vi representanthuset!

Lauren Underwood tackar alla för att ha stått henne bi först i primärvalen där hon slog ut sex män och upprepar löftena om att kämpa för bättre sjukvård, billigare läkemedel, reparationer av infrastrukturen, tillbaka till Obamas klimatpolitik, pengar till allmänna skolor, bredband och utbyggd kollektivtrafik för att få skjuts på ekonomin i utkanten av distriktet.

Den stora lokaltidningen i de nordvästra Chicago-förorterna, Northwest Herald, har ställt sig bakom Lauren Underwood, liksom Chicago Sun-Times. Foto: Karin Henriksson

– Jag är hemma här, jag är ingen karriärpolitiker, det här är min berättelse och jag tror att folk inser att den är sann, säger Lauren Underwood som tillsammans med likasinnade som mer välbekanta Alexandria Ocasio-Cortez i Brooklyn står för ganska raka krav på ekonomisk rättvisa.

En av väljarna, Connie Pickett, undrar retoriskt: Hur lång tid har jag på mig? på frågan om varför hon tänker rösta på Underwood. Sjukvården, pengarna i politiken, arbetsrätt bland annat. Jax West som tillhör medborgarrättsorganisationen Human Rights Campaign säger att ”Lauren står för allt vi står för” och hävdar ”vi har röster nog för att vinna”.

Bakslaget i valet 2016 och HD-beslutet om att icke-medlemmar ska omfattas av kollektivt framförhandlade förmåner har skakat facket. På flera håll satsar man nu på att dels nå ut till människor som faktiskt inte är medlemmar men sympatiserar med nya progressiva kandidater som Underwood, dels till minoritetsgrupper eftersom det är ett faktum att ett ökat valdeltagande där kan påverka utgången. Ett par veckor före valet kom en Pew-mätning som visade att hälften av landets latinos tycker att livet blivit sämre efter Trump, med mer diskriminering och större ekonomisk otrygghet.

Karin Henriksson
29 okt 2018 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev