SÃO PAULO. Den politiska omvandlingen i Latinamerika tvingar kontinentens fackföreningar att organisera sig bättre. Bäst på att samverka har ländernas bankfackförbund blivit.
– Vi är under attack. Det tvingar oss samarbeta bättre, säger fackföreningsledaren Guillermo Maffeo.
Han är chef för UNI Américas Finanzas som organiserar bankanställda i Latinamerika och ingår i en satsning med stöd av Union to Union som har till syfte att stärka fackförbunden på kontinenten.
Brasilien är Latinamerikas storebror. Det som händer där smittar av sig på resten av kontinenten
Guillermo Maffeo är uppväxt i Argentina, men arbetar på det globala fackförbundet UNI Global Unions regionala huvudkontor i Uruguays huvudstad Montevideo.
UNI Global Union
UNI Global Union är en internationell facklig organisation, som representerar 20 miljoner anställda inom tjänste- och servicesektorn i 150 länder. Huvudkontoret ligger i Nyon i Schweiz.
Nyligen besökte han Brasilien där de offentliga bankerna hotas av privatiseringar till följd av att den högernationalistiska politikern Jair Bolsonaro blivit landets president.
– Brasilien är Latinamerikas storebror. Det som händer där smittar av sig på resten av kontinenten, säger Guillermo Maffeo.
När Brasilien var först ut med att skapa en militärdiktatur 1964 dröjde det mindre än ett decennium innan Argentina, Chile och Uruguay också styrdes av generaler.
Nu ser Guillermo Maffeo samma mönster. Tidigare styrdes de flesta länder på kontinenten av vänsterregeringar, men nu har pendeln svängt och de flesta länder har röstat fram förmögna affärsmän, militärer eller banktjänstemän till presidenter. Chile styrs av landets rikaste affärsman Sebastian Piñera, Argentina styrs av affärsmannen Mauricio Macri, Colombia av bankmannen Iván Duque och Brasilien av den före detta yrkesmilitären Jair Bolsonaro.
Offentliga banker töms
Guillermo Maffeo menar att den politiska förändringen drabbar de offentliga bankerna eftersom de töms på resurser.
– Bankfackförbunden måste stå väl organiserade för att kunna möta framtiden, säger han.
Störst motstånd bjuder facket i Argentina. 95 procent av de anställda på statsbanken Banco de la Nación är anslutna till bankfackförbundet. Dess ordförande Sergio Palazzo är en inflytelserik person som ingår i oppositionen mot president Mauricio Macri, som har skuldsatt Argentina genom att ta nya rekordstora lån från IMF.
Många regeringar är fientligt inställda till fackrörelsen. Det skapar splittringar
Också i Brasilien är bankfackförbundet starkt, men har inte samma uppslutning som i Argentina. I Uruguay är facken av tradition mäktiga, men i de andra länderna är de svagare.
– Många regeringar är fientligt inställda till fackrörelsen. Det skapar splittringar och många motarbetar oss, berättar Guillermo Maffeo.
Vill stärka världens farligaste land
I Colombia, som till befolkning är Sydamerikas andra största land, är fackförbunden splittrade och det finns ingen centralorganisation. Det är dessutom farligt att företräda ett fackförbund. Många fackföreningsledare har mördats de senaste åren av paramilitära styrkor som stödjer landets mest konservativa partier. För att ge bankfackförbunden i Colombia extra uppmärksamhet planerar UNI Américas Finanzas att hålla sitt regionala årsmöte i Colombia i år.
– Colombia är världens farligaste land för fackligt aktiva. Vi vill ge dem styrka att organisera sig bättre.
Nytt fack på statlig sparbank
Även i Peru är bankfackförbunden splittrade, men Guillermo Maffeo gläds över att de förra året lyckades hjälpa till att starta en fackförening som företräder banktjänstemännen på den statliga sparbanken Caja Arequipa. I Costa Rica, som också ingår i Union to Union-projektet, är det som svårast. Det finns inget fack som företräder banktjänstemännen som arbetar på privatbankerna.
– Regeringen där är väldigt aggressiv. Inte ens bland de statsanställda banktjänstemännen har vi lyckats få genom ett kollektivavtal, säger Guillermo Maffeo.
Fotnot: Reportageserien från Brasilien finansieras av Union to Union som samordnar Saco, TCO och LO och deras medlemsförbund i internationellt fackligt utvecklingssamarbete.