2,2 miljoner kronor i fallskärm, var notan till skattebetalarna när Anna Kinberg Batra köpte ut den tidigare länsöverdirektören på Länsstyrelsen Stockholm. Ett impopulärt beslut bland de fackliga organisationerna på myndigheten som nu välkomnar att Riksrevisionen granskar händelsen.
– All granskning av vår statliga myndighet, som går under skattemedel, är bra. Det var inte första gången en länsöverdirektör byttes ut. Men tajmingen var dålig eftersom ekonomin redan var så ansträngd, säger Susann Sass Jonsson, ordförande för Saco-S på myndigheten.
Anna Kinberg Batra kommenterar inte ”av respekt”
I ett mail till Arbetsvärlden skriver landshövdingen att hon ser Riksrevisionens arbete som ”viktigt”. Men hon avstår att kommentera granskningen.
”Att Riksrevisionen gör återkommande granskningar av olika myndigheters arbete är viktigt för hela statsförvaltningen, inte minst för länsstyrelser vars verksamhet berör stora delar av samhället. Av respekt för Riksrevisionens uppgift vill jag inte kommentera dess pågående arbete.”, skriver Anna Kinberg Batra till Arbetsvärlden.
Beslut om fallskärm kan vara regelbrott
Enligt Stefan Gollbo, enhetschef på Riksrevisionen, är det sannolikt att det bara är regeringen som har den formella rätten att säga upp eller anställa en länsdirektör. Det säger han till Aftonbladet som var först med att berätta om Riksrevisionens granskning.
Riksrevisionen har i ett liknande fall 2015, den gången i Malmö, kommit fram till att Skånes dåvarande landshövding, Margareta Pålsson (M) inte hade rätt att utge avgångsvederlag till länsöverdirektören där. Den gången var fallskärmen 2,7 miljoner kronor.
– Vi kommer att titta på om landshövdingen i Stockholm har överträtt sina befogenheter, säger Stefan Gollbo till tidningen.
Även om facket nu välkomnar Riksrevisionens nya granskning är det inte utan viss oro för personalens situation.
– Det känns viktigt att gå till botten med det. Vi som jobbar på denna statliga myndighet vill vara stolta när vi går till jobbet. Det här är problematiskt eftersom en påverkan på förtroendet för Länsstyrelsen gör det svårare för oss att göra ett bra jobb, säger Susann Sass Jonsson, ordförande för Saco-S på myndigheten, säger hon.
Andra utredningen mot Anna Kinberg Batra
Arbetsvärlden har tidigare rapporterat att Anna Kinberg Batra redan utreds av Justitieombudsmannen för sina rekryteringar till topposter på myndigheten. Detta på grund av hennes personliga kopplingar till två av de rekryterade.
Sent omsider förväntas nu utredningen om arbetsmiljön under Anna Kinberg Batras ledarskap att inledas under hösten. Detta sedan facket släppt sitt krav på att även den utköpta tidigare länsöverdirektören Åsa Ryding ska få uttala sig i utredningen, något Länsstyrelsens ledning motsatt sig.
– Vi vill att utredningen ska komma igång nu. Arbetsgivaren kommer inte göra det och vi kommer inte strida för det utan accepterar att hon inte kommer ingå, säger Susann Sass Jonsson.