I dag tisdag tog migrationsminister Johan Forssell (M) emot utredningen om stärkt återvändandeverksamhet på Regeringskansliet, och det stod snabbt klart att ett stort antal organisationer, fackförbund och deras medlemmar kan andas ut. För inför ett stort antal journalister klargjorde utredaren Anita Linder att till exempel sjuksköterskor, lärare, läkare och bibliotekarier slipper att anmäla besökande patienter och elever till myndigheterna.
Utredningen
Utredningen ”Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll”(SOU 2024:80) är slutbetänkandet av utredningen för stärkt återvändandeverksamhet. Utredningen har arbetat med frågan om hur man ska stärka återvändandeverksameten i två år, sedan den 30 juni 2002. Bakgrunden är att det enligt regeringens bedömning befinner sig ett stort antal människor i landet utan tillstånd, vilket man bedömer är olyckligt både för individerna och samhället, samt även migrationspolitiken, som blir ifrågasatt då många av dem som får avslag på asylansökan ändå stannar kvar i Sverige. Betänkandet ska nu skickas på remiss. Förslagen är tänkta att träda i kraft 1 juli 2026.
När det gällde hälso- och sjukvården bedömdes riskerna vara för stora.
– Det finns naturligtvis en risk att man inte söker vård om man vet att uppgifter sprids vidare, framför allt kanske en risk att man söker vård för sent. Det finns också risk att man inte söker vård när det gäller smittsamma sjukdomar vilket kan bidra till smittspridningen i samhället. Det finns också en risk att förtroendet för vården skadas och detta kan påverka om man dyker upp för provtagning och vaccinering, sa utredaren Anita Linder.
Även skolan undantas och även här handlade det om risker för de enskilda.
– Det skulle innebära att vi inte levde upp till barnkonventionen och vår egen lagstiftning, och det är heller inget som de verkställande myndigheterna sett ett behov av att införa.
Uppgifter finns hos andra myndigheter
Dessutom framförde utredaren att informationen om eleverna redan finns att tillgå hos myndigheterna fast på annat håll än i skolan. Utredaren motiverade undantagen för socialtjänsten på ett liknande sätt. Det handlar om utsatta personer och barn som behöver ha kontakt med socialtjänsten.
– Det finns dock i dag en uppgiftsskyldighet för socialtjänsten om en begäran kommer in från andra myndigheter, framhöll hon.
Sex myndigheter ska bryta sekretess
Regeringen hade i och med ett tilläggsdirektiv öppnat upp för vad kritikerna kallat en angiverilag. Utredaren hade dock fått i uppdrag att bedöma om vissa situationer kunde undantas från informationsplikten. Förslaget som presenterades innebär också att man frångår tanken på att knyta anmälningsplikten till situationer för att i stället införa en anmälningsplikt för sex myndigheter och deras anställda.
I praktiken innebär det att en sekretessbrytande regel införs på Skatteverket, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Kronofogdemyndigheten, Arbetsförmedlingen och Kriminalvården. För dessa myndigheter införs en informationsplikt, som innebär att de måste, på eget initiativ utan att någon annan begär det, anmäla papperslösa till Polisen, Säkerhetspolisen och Migrationsverket.
Fokus på Skatteverket och Försäkringskassan
Dessa myndigheter bedöms både ha relevanta uppgifter om de papperslösa samtidigt som uppgifterna de kan lämna över till polisen inte bedöms leda till orimliga effekter för enskilda, eller strida mot det man kallar ”ömmande värden”. I praktiken handlar det om att till exempel Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen kan bryta dagens sekretess gällande de individer som kan antas vara i Sverige utan tillstånd.
– Ansvaret behöver vara tydligt så att man känner att man har det här ansvaret, underströk utredaren när hon presenterade de sex myndigheterna.
Hon la till att det är framför allt Skatteverket och Försäkringskassan som kommer att arbeta med det nya informationsutbytet.
Dagens disciplinära åtgärder tillräckliga
Anita Linder gav en bild av att ansvaret för det nya informationsbytet ska ligga på de individer som har kännedom om de papperslösa individerna, men på fråga om hur arbetet ska organiseras hänvisade hon till myndigheterna.
Utredaren skulle också utreda vilka konsekvenser det kan få om en myndighet inte efterlever informationsskyldigheten. Här blev beskedet att inga nya sanktionsmöjligheter införs. De disciplinära åtgärder som finns inom lagen om offentlig anställning och reglerna om tjänstefel i brottsbalken är tillräckliga, menar utredningen.
”Kraftig förstärkning av återvändande”
Utredaren la också fram flera andra förslag än anmälningsplikt, alla i syfte att öka antalet papperslösa som lämnar Sverige. Migrationsminister Johan Forssell framhöll här att informationsplikten – tvärtemot den bild som debatten gett sken av – bara är ett av flera förslag för att öka kontrollen och återvändandet.
– Sammantaget innebär det här en väldigt kraftig förstärkning av återvändandeverksamheten och det är positivt att vi nu har ett gediget underlag för att gå vidare med fler frågor, sa ministern.
Fingeravtryck från sex år
Det är framför allt tre förslagsområden som väntas ge stor effekt, enligt utredningen.
För det första handlar det om ökade befogenheter att beslagta mobiler och datorer. Syftet är att hitta kopior av id-handlingar eller utvisningsbeslut.
Det andra handlar om att låta Migrationsverket i högre grad identifiera personer genom att ”uppta och lagra biometri”, vilket i regel betyder att man identifierar personer med hjälp av fingeravtryck, dna, ansiktsbilder eller liknande information. Konkret nämndes att fingeravtryck föreslås bli möjliga att ta av barn redan vid sex års ålder i stället för som nu vid 14 års ålder.
Fler inre utlänningskontroller
Det tredje området rör den inre utlänningskontrollen och förslagen syftar här till att fler kontroller ska utföras och det på ett mer träffsäkert sätt.
– Det här är väldigt viktiga förändringar, och jag tror att det kommer att göra en väldigt stor skillnad. Polisen kommer att få tillgång till betydligt fler personuppgifter, som ju är helt avgörande för att just kunna verkställa fler avvisningar. Fler personer som inte har rätt att vara i Sverige kommer att lämna Sverige, sa Johan Forsell (M),