Facket: Ökad splittring om Zumas exfru vinner Valet till ny partiledare för regeringspartiet ANC i Sydafrika står i första hand mellan Jacob Zumas exfru Nkosozana Dlamini-Zuma och vicepresidenten Cyril Ramaphosa. Bedömare menar att oavsett vem som vinner så förblir ANC ett döende parti. Foto: AP/TT

Facket: Ökad splittring om Zumas exfru vinner

Ödesval i Sydafrika Till helgen inleds kongressen som avgör vem som blir ny ledare för ANC i Sydafrika efter den omstridde Jacob Zuma. Valet får stor betydelse för landets framtid. Och facket har sin favoritkandidat klar.
Bengt Rolfer
13 dec 2017 | 16:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– För oss är det viktigt att Cyril Ramaphosa vinner. Han har redan visat att han vill stärka den sociala dialogen. Om Zumas exfru vinner blir det ökad splittring, säger Dennis George, generalsekreterare i tjänstemannafacket Fedusa till Arbetsvärlden.

Vi träffas några veckor före ANC-kongressen på en konferensanläggning i utkanten av Johannesburg. Där håller Fedusa ett arbetsmarknadspolitiskt seminarium om vägar för Sydafrika mot fler jobb och minskad ojämlikhet.

Hon är före detta minister och har som profilfråga en omfördelning av tillgångar från vita till svarta.

Dennis George, generalsekreterare Fedusa. Foto: Denny Lorentzen

Det finns mycket att säga om det, men samtidigt hamnar fokus lätt på frågan om vem som ska leda landets största parti efter den korruptionsbesudlade Zuma och därmed bli partiets presidentkandidat i valet 2019. ANC har styrt landet ända sedan apartheidsystemet avskaffades 1994, men stödet är sjunkande.

Valet står i första hand mellan vicepresidenten Cyril Ramaphosa och Jacob Zumas exfru Nkosozana Dlamini-Zuma. Han har ett förflutet som generalsekreterare för Cosatu – ”sydafrikanska LO” – och har profilerat sig med att på allvar vilja ta itu med korruptionen. Hon är före detta minister och har som profilfråga en omfördelning av tillgångar från vita till svarta. Hon anses mer benägen att låta sin exmake slippa undan de åtal som hänger över honom.

Cyril Ramaphosa är också en varm förespråkare för en ”New Deal” mellan samhällets olika aktörer – något som påminner om den svenske statsministerns initiativ Global Deal. Detta är som ljuv musik i öronen för Dennis George på Fedusa.

– Som facklig rörelse har vi nu passerat kampanjstadiet. Vi är i ett skede där arbetsgivare, fack och regering måste gå samman för att lösa våra stora problem. Arbetslösheten är väldigt hög och fyra miljoner ungdomar är utan både jobb och utbildning. Sydafrika är också ett av de mest ojämlika samhällena i världen, säger Dennis George.

Fedusaledaren påpekar att det ofta går lättare att komma överens med arbetsgivarna än med den nu sittande regeringen.

Minimilönen var en milstolpe. Den utgick inte från befintlig lagstiftning utan var helt banbrytande

Sydafrika har en struktur för samråd inför nya lagförslag som påminner om Global deal, kallat Nedlac – National Economic Development and Labour Council.

– Nedlac är en viktig institution för oss att driva social dialog. Men den nuvarande administrationen är under starkt tryck på grund av korruptionen, så det behövs en nystart. Jag hörde talas om det svenska initiativet Global deal på ILO i somras och det är precis ett sådant partnerskap vi skulle behöva här, säger Dennis George.

På Nedlac inne i centrala Johannesburg får vi en pratstund med kommunikationschefen Tidimalo Chuene. Hon liksom många andra i Sydafrika lyfter fram den nyligen träffade uppgörelsen om en nationell minimilön som ett bevis på att Nedlac fungerar och har en funktion att fylla.

Timidalo Chuene, Nedlac. Foto: Denny Lorentzen

– Historiskt finns det många exempel på lagförslag som passerat Nedlac, men minimilönen var en milstolpe. Den utgick inte från befintlig lagstiftning utan var helt banbrytande, säger hon.

I vår ska förslaget upp i parlamentet och väntas gå igenom. Den statliga minimilönen blir då 20 rand i timman eller cirka 2200 kronor i månaden för ett heltidsarbete. Det är inget som kommer att gynna Fedusas medlemmar, de tjänar mer än så. Men även Dennis George ser förslaget som ett framsteg och ett sätt att minska fattigdomen.

Aktörerna

ANC – African National Congress. Mest känd som befrielserörelsen som ledde kampen mot apartheidsystemet. Har styrt landet sedan de första fria valen 1994, men stödet är sjunkande. På kongressen 16-20 december väljs ny ledare efter Jacob Zuma.
Cosatu är den största fackliga centralorganisationen och har cirka 1,7 miljoner medlemmar. Medlemstalet sjunker, framför allt i privat sektor.
Fedusa är den näst största centralorganisationen med 700 000 medlemmar, framför allt tjänstemän.
Nedlac är ett statligt samrådsorgan där regering, arbetsgivare, fack och civilsamhället förbereder lagförslag.

+ Expandera

Tidimalo Chuene menar att Nedlac har en viktig roll att spela och att institutionen fortfarande högaktas av parterna. Ett bevis på det, påpekar hon, är att flera nybildade fackliga organisationer försöker komma med.

– Det visar på ett engagemang. Vi är ju sista anhalten före politikernas beslut så det är naturligt att många vill vara med, säger hon.

Vid Nedlacs årsmöte i höstas höll vicepresident Ramaphosa ett tal där han hyllade detta ”centrum för social dialog” och pekade på vikten av förtroende mellan parterna. Han lovade också att ta itu med korruptionen.

Ett döende parti

I helgen ska 5000 delegater utse en ny partiledare. Omröstningen är sluten. Vem som gynnas av det är omöjligt att säga.

Och som professor William Gumede på stiftelsen Democracy Works sammanfattar läget i en analys.

– Oavsett vem som vinner är ANC förlorare. Många av deras kärntrupper har redan försvunnit och partiet går en långsam död till mötes.

Gumede beskriver en ”tragisk” nedåtgående spiral för ANC som ännu inte nått slutet. Medelklassen har redan övergivit partiet och återvänder knappast. Arbetarklassen krymper och är splittrad. Om Dlamini-Zuma blir vald kommer även dessa grupper att överge ANC och då spricker partiet. Och även om Ramaphosa vinner så är ANC-organisationen runt om i landet fortfarande befolkad av Zumas allierade. Därför kommer partiet ändå inte att klara sig på sikt, är hans slutsats.

Bengt Rolfer
13 dec 2017 | 16:30

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från rolfer.se - "Ödesval i Sydafrika: Facket vill ha Ramaphosa : Bengt Rolfer" 13 dec 2017:
    […] Arbetsvärlden: https://www.arbetsvarlden.se/facket-okad-splittring-om-zumas-exfru-vinner/ […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev