Facket med och delar ut feministbok till elever Foto: Gert Lundstedt
Panelsamtalet om boken med bland andra Eva Nordmark längst till höger.

Facket med och delar ut feministbok till elever

Feminism En bokgåva till landets gymnasister ska få igång en diskussion om jämställdhet och feminism. Mer än 100 000 exemplar har tryckts av Chimamanda Ngozi Adichies Alla borde vara feminister.
Gert Lundstedt
2 dec 2015 | 11:12
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Röster från tre elever

Charlotta Strömberg pekar på vikten av normer i jämställdhetsarbetet.
– Normer för hur man ska bete sig i skolan och samhället, ja överallt. Jag går i en tjejklass, det blir stora skillnader när det kommer in några killar. Så normer behöver man arbeta med.
Vilken jämställdhetsfråga är viktigast på arbetsmarknaden?
– Att lönerna förbättras. Och vilka jobb vi har. Det är stor skillnad om en man eller kvinna blir sjuksköterska. Det borde inte vara en skillnad utan bara ett yrke.
Hur förändrar man normer och val av jobb?
– Genom att uppmärksamma skillnaderna, alla bör vara medvetna om dem. Men jag vet inte vad man aktivt kan göra.

Philip Essehorn går samhällsprogrammet och tycker föräldraledighet är viktigaste jämställdhetsfrågan på arbetsmarknaden.
– Jag är inte för tvång att vara pappaledig, utan att man gör det som passar ens familj bäst. Men könskvotering kommer att vara en växande fråga.
Hur ska man ändra attityder?
– Gymnasieutbildningen gör stor nytta, den lär oss att ta hänsyn och se med olika perspektiv.
Vad är feminism för dig?
– Lika skyldigheter och lika rättigheter för alla.

Sandra Lanros menar att feminism ska vara en frigörelsefråga.
– Som monterar ned strukturer som rasifierade och icke-binära personer faller under. Feminism ska vara inkluderande.
Vilken roll kan facken och de politiska partierna ha för förändringsarbetet?
– En otroligt viktig roll. Vissa förändringar behöver lagstiftas om, annars har jag svårt att se att vi konkret kan göra något. Ibland behövs den där extra knuffen för att folk ska ta sig själva i kragen och göra någonting.

+ Expandera
Runt trehundra gymnasieelever samlade i stockholmsskolan Norra Reals tempellika aula från 1890. En interiör som för tankarna till frimureri och ordensbröder. Men det är 2015 och eleverna har kommit för lanseringen av och diskussionen om den nigerianska romanförfattaren Chimamanda Ngozi Adichies Alla borde vara feminister. Boken presenteras som ett personligt upprop ”för en feminism som angår oss alla”. Den har precis kommit från tryckpressarna i en jätteupplaga på över 100 000 exemplar, och är en gåva till alla andraårselever i alla svenska gymnasieskolor (går också att köpa). Ett lärarmaterial skickas också ut för att uppmuntra skolorna ”att använda boken som en språngbräda för samtal om feminism och jämställdhet i klassrummet, med utgångspunkt i den personliga erfarenheten”. Initiativtagare till projektet är Sveriges Kvinnolobby som tillsammans med TCO, LO, FN-förbundet, Teskedsorden, Unizon, Gertrud Åström och Albert Bonniers Förlag gjort gåvan till gymnasieeleverna möjlig.

”Det här är ett bra initiativ att nå dem som är framtiden.”

När TCO-ordföranden Eva Nordmark gör sig redo att delta i paneldebatten frågar Arbetsvärlden varför TCO är med i projektet.
– TCO driver på många reformer för ökad jämställdhet. Men det räcker inte utan vi måste också se till att unga människor funderar och reflekterar över de normer och värderingar som vårt samhälle i hög grad vilar på. Det här är ett bra initiativ att nå dem som är framtiden.

Debatten inleds med att Chimamanda Ngozi Adichie hälsar eleverna genom ett Youtube-klipp där hon på ett rättframt sätt talar om varför hon är feminist och varför vi alla borde vara det. Det raka sättet känns igen från boken där hon i korta anekdoter från vardagslivet blixtbelyser hur det går till när män och kvinnor behandlas olika av ingen annan anledning än att de just är män och kvinnor.
Panelen tar plats på scen: elever, LO- och TCO-ordförandena och några till. De delar med sig av insikter och iakttagelser och resonerar om varför vi alla borde vara feminister. Publiken sparar på vare sig jubel eller applåder. Som när Eva Nordmark berättar hur hon blev feminist på 15-årsdagen. Hon hade önskat sig en moped men fick en symaskin.
– Jag fick en moped, flikar LO:s Karl-Petter Thorwaldsson in.

Efter debatten säger Eva Nordmark till Arbetsvärlden att hon hoppas boken ska leda till samtal om jämställdhet och feminism.
– Och att eleverna ska bidra i det arbetet, kanske driva på och ställa krav på facket, politiker och andra. Och reflektera över ”hur vill jag leva mitt liv”.
Hur är läget för feminismen i Sverige idag?
– Många saker går framåt men i mångt och mycket går det alldeles för sakta. Det är min korta analys av läget. Därför behövs fler krafter som bidrar till att snabba på att vi ska få ett jämställt samhälle och arbetsliv.

Gert Lundstedt

/ Kontakta skribenten

2 dec 2015 | 11:12

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev