Expert: ”Delad tjänstepension konsoliderar gamla könsmönster” Förslaget om delad tjänstepension riskerar att cementera könsroller, menar pensionsekonom. ARKIV 1950 - Maine Pettersson och Dagny Meijer tar sig en promenad i det fina vintervädret med telningarna väl påpälsade i barnvagnssparkarna gjorda i masonit. Foto: TT

Expert: ”Delad tjänstepension konsoliderar gamla könsmönster”

Pensioner Moderatkvinnornas förslag att dela på tjänstepensionen vid skilsmässa har väckt uppmärksamhet. Nu sågas förslaget av pensionsekonomen Kristina Kamp på Minpension.se, liksom av TCO.
11 jun 2021 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderatkvinnorna föreslog nyligen att det ska bli lättare att dela pensionen inte bara mellan makar utan också mellan sambos och mellan sambos som har gemensamma barn. Så här skriver moderatkvinnorna i sin skrift ”Reformer för ett jämställt Sverige”:

”Mer av pensionen bör ingå vid bodelning och skilsmässa. Med dagens regler ingår privata pensionsförsäkringar i bodelningen, men inte tjänstepensionen. Mer av mannens och kvinnans intjänade pensionsrättigheter bör läggas ihop och fördelas lika i samband med skilsmässa och bodelning.”

Utöver detta anser Moderatkvinnorna att en utredning borde tillsättas för att se om det går att utöka dagens möjlighet att dela premiepensionen.

Förslaget har uppmärksammats brett och mött både ris och ros. På ledarplats i Göteborgsposten skriver Karin Pihl att det är ett bra förslag. DN ledarsidas Susanne Nyström menar att ”vi bör tacka M-kvinnorna för deras skarpa förslag”.

det konsoliderar gamla könsmönster om att kvinnan ska vara hemma och ta hand om barnen, medan mannen ska tjäna pengar.

Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se.

Förslaget löser inte grundproblemet

Kristina Kamp är pensionsekonom på Minpension.se. Hon anser inte att Moderatkvinnornas utspel om att dela pensionen är något nytt utan menar att både Centerpartiet och KD redan har lyft detta tidigare vid flera tillfällen. Hon är kritisk till tanken om att dela tjänstepensionen.

– Att dela tjänstepension är inte möjligt i dag. Pension är liksom lön personlig från arbetsgivaren till dig som anställd. Det kan låta tjusigt att man ska dela på pensionerna,  men det löser inte grundproblemet om att kvinnor har lägre löner än än män generellt och också därför har lägre pension. Dessutom är förslaget inte bra eftersom det konsoliderar gamla könsmönster om att kvinnan ska vara hemma och ta hand om barnen, medan mannen ska tjäna pengar.

Jag tycker att det är mest fascinerande att moderatkvinnorna inte bryr sig om de kvinnor som inte har någon man

Kristina Kamp menar att en bättre väg att gå är att arbeta för mer jämställda löner och kvinnors rätt till att arbeta heltid om de vill. Att kvinnor som vill inte alltid får arbeta heltid ger lägre pensioner och är kontraproduktivt.

– Jag tycker att det är mest fascinerande att moderatkvinnorna inte bryr sig om de kvinnor som inte har någon man. De borde bry sig om att kvinnor har låg lön generellt och är lågavlönade som grupp om man jämför med männen och att de därför riskerar att få låga pensioner. Särskilt utsatta är utrikes födda som ofta har färre arbetande år i Sverige.

”Politiker vill hitta frågor att driva”

Att moderatkvinnorna gör sitt utspel nu menar hon har att göra med att det finns en pensionsdebatt idag.

– Jag är förvånad över moderatkvinnornas uttalanden. Arbetsmarknadens parter brukar inte gilla när politiker tycker till om våra avtal, pensioner och liknande. Men det finns en pensionsdebatt idag. Folk verkar vara oroliga för sina pensioner. Politiker vill hitta frågor att driva.

Jag säger som jag alltid gör, kvinnor borde satsa mer på sitt jobb och män mer på sin familj eller sina barn.

Kristina Kamp tycker att det finns andra bättre lösningar än Moderatkvinnornas förslag.

– Jag säger som jag alltid gör, kvinnor borde satsa mer på sitt jobb och män mer på sin familj eller sina barn. Jag blir irriterad när man försöker lösa problem med gammaldags metoder där kvinnan ska vara hemma och kompenseras av mannen. Pension är i grund en försäkring som ska trygga dig, det är tänkt för din egen försäkring. Är det inte bra att ha det så?

Nyhetsbrev

Många okunniga om sin pension

Ett annat problem menar Kristina Kamp är att många människor idag är okunniga om sin pension och om vad som gäller.

– Tänk om man skulle dela pension och folk har inte har koll, och så ska de plötsligt dela pension med sitt ex som de hatar.

TCO kritiska

Lena Orpana är utredare av pensionsfrågor och statistiker på TCO. Hon instämmer med Kristina Kamp. TCO delar problembilden med Moderatkvinnorna om att det är ett problem att kvinnor får lägre pension. Däremot håller TCO inte med om Moderatkvinnornas förslag på lösning. Pensionssystemen är de individuella och bygger på individens arbete och Lena Orpana menar att det är arbetslivet som är ojämställt och att det är där man måste arbeta med förändringar.

– Vi håller inte med Moderatkvinnorna om att möjligheten att dela bör utvidgas till att även omfatta tjänstepensionen. När det gäller tjänstepensionen så är den en del av lönebildningen och anställningskontraktet. Det är förhandlande parter som har hand om det, det är en del av lönebildningen.

Lena Orpana, utredare av pensionsfrågor och statistiker på TCO.

– Det finns en risk att förslag om delning av pension mellan makar ger en dålig signal och att resultatet blir en tillbakagång för jämställdhetsarbetet, säger Lena Orpana.

Moderatkvinnorna vill att en utredning ska se om det gör att göra så att premiepensionen delas automatiskt mellan gifta makar, sambos och personer som har gemensamma barn. De som inte vill tillämpa denna regel ska i så fall aktivt behöva begära detta.

Redan idag finns det möjlighet för de som är registrerade partners att överföra sin premiepensionsrätt till sin maka, make eller registrerade partner. Den störst andelen som gör detta i dag gör en överföring från man till kvinna.

Ändra beräkningsgrunden vid föräldraledighet

Lena Orpana tror inte heller att det går att hitta en enkel lösning för att dela upp pensionen automatiskt. Hon menar att det är bättre att spara privat, i exempelvis ISK om man vill kompensera för låg pension.

– När det gäller uppdelning per automatik, så låter det enkelt, men det kan sannolikt bli otroligt snårigt. Pensionssystemet är krångligt ändå.

I TCO:s pensionspolitiska program som kom 2019 föreslås dels höjda pensionsavgifter och dels att avsättningarna i den allmänna pensionen vid sjukdom, arbetslöshet, föräldraledighet och vård av barn ska baseras på den bakomliggande inkomsten, det vill säga den lön man har, istället för som idag på den ersättning man får från försäkringarna.

– Det bidrar dels till att minska förlusten i allmän pension vid dessa händelser och kan också göra det lättare att dela lika på föräldraledighet och vård av barn eftersom man inte förlorar så mycket i pension på det, säger Lena Orpana.

Moderatkvinnorna: ”Förslagen har inte lästs i sin helhet”

Moderatkvinnornas ordförande Josefin Malmqvist kommenterar kritiken:

– Det är glädjande att vi äntligen får till en debatt om hur vi ska höja kvinnors pensioner, men det är beklämmande att de som kommenterar förslagen inte verkar ha läst våra förslag i sin helhet. För att långsiktigt höja kvinnors pensioner behöver kvinnor lönearbeta mer, varför också huvuddelen av våra förslag handlar om just det, säger Josefin Malmqvist, riksdagsledamot (M) och ordförande Moderatkvinnorna.

Josefin Malmqvist tillägger:

– Vi måste arbeta på flera fronter samtidigt för att höja kvinnors pensioner. Vi tror att öppna upp för möjligheten att fler familjer ska kunna dela på pensionen skulle kompensera för en del av de ojämställda val som familjer ändå väljer att göra.

Josefin Malmqvist delar bilden av att den generella kunskapsnivån om pensionerna behöver höjas.

– Därför föreslår vi mer undervisning i privatekonomi i skolan och ett nytt verktyg på Försäkringskassan som direkt när föräldrar gör sina val visar den långsiktiga effekten av föräldraledighet och VAB på pensionen. Jag ser framemot att få diskutera fler konkreta förslag om hur vi kan få till en förändring.

11 jun 2021 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev