Europafacket, EFS, välkomnade nyligen att EU och Storbritannien äntligen enats kring ett brexitavtal som syftar till att bevara freden i Europa.
Samtidigt uttrycker facket farhågor kring att den omförhandlade överenskommelsen ser ut att öppna möjligheten för den brittiska konservativa regeringen att införa sämre villkor än EU för brittiska arbetstagare framöver.
Det finns ingen god form av brexit och den här överenskommelsen verkar ha urvattnat redan svaga förpliktelser ifråga om arbetstagares rättigheter
– Det finns ingen god form av brexit och den här överenskommelsen verkar ha urvattnat redan svaga förpliktelser ifråga om arbetstagares rättigheter, säger EFS generalsekreterare Luca Visentini i en kommentar.
Många ändringar
När den brittiske premiärministern Boris Johnson häromveckan hastigt omförhandlade landets utträdesavtal med EU som tagit två år att bygga, resulterade det i en lång rad ändringar.
Bland annat flyttades en paragraf som skulle säkra att britterna efter brexit håller jämna steg med EU när det gäller arbetstagares rättigheter och miljö- och konsumentskydd, ut ur det bindande avtalet, The Withdrawal Act.
I stället blev paragrafen endast kvar i den mjukare, mer lösa gemensamma politiska deklaration som anger vilka ambitioner parterna har när det gäller den framtida relationen inom olika politikområden.
Ville ha flexibilitet
Redan i september rapporterade Arbetsvärlden om att Johnson inte ville att Storbritannien ska behöva matcha EU när det gäller anställdas rättigheter eller miljö- och produktskyddsregler, utan söka nå flexibilitet.
Men enligt uppgift är orsaken till att paragrafen flyttades under den senaste förhandlingen, en konsekvens av att den irländska reservlösningen togs bort och ersattes med en annan lösning (Nordirland ska följa EU:s tullregler utan Storbritannien är med i tullunionen).
Regeln om jämna standarder skulle i utträdesavtalet, dock från början bara ha trätt i kraft, i det fall Storbritannien efter blivit kvar i EU:s tullunion efter en övergångstid.
Lovar konsultera fackförbund
Men, enligt brittiska medier, lovar statsråd i Storbritannien i ett lagförslag om brexit att informera exempelvis fackförbund om man sänker britternas arbetsvillkor under EU-nivå.
Det ses som en utsträckt hand till parlamentariker inom Labour som Johnsonregeringen vill få på sin sida inför olika omröstningar som rör brexit i det brittiska parlamentet.
Labour-ledaren Jeremy Corbyn kallade dock nyligen Johnsons EU-avtal ”värre” än den tidigare premiärministerns Theresa Mays brexitavtal.
De här förslagen riskerar att trigga ett race till botten ifråga om rättigheter och skydd
Corbyn vill i stället få igenom att Underhuset ska rösta för att Storbritannien blir kvar i EU:s tullunion efter brexit. Det skulle då sannolikt återigen innebära bindande regler om att landet ska matcha EU:s standarder.