EU: Sverige bör minska ränteavdragen Bostadsbristen kan försämra integrationen, påpekar EU. Foto: Anders Wiklund / TT

EU: Sverige bör minska ränteavdragen

Bostadspolitik Sverige måste styra upp sin bostadspolitik, anser EU-kommissionen. Men inget tvingar Sverige att följa kommissionens rekommendationer.
22 maj 2017

Den svenska bostadspolitiken har stora brister, konstaterar EU-kommission i sin rekommendation till den svenska regeringen. Där man även påpekar att bristen på bostäder till lämpligt pris kan begränsa rörligheten på arbetsmarknaden och en effektiv integration av nyinflyttade.

Inte tvingande

Rekommendationen landar till slut i att Sverige måste göra något åt hushållens höga skuldsättning. Minska ränteavdragen, höj fastighetsskatten, begränsa lånemöjligheterna och få till en bättre fungerande bostadsmarknad via mer flexibilitet i hyressättningen och en översyn av reavinstskatten, skriver kommissionen.

Frågan är om rekommendationen, som delvis ligger i linje med de som OECD kom med tidigare i år, kommer att leda till något.

Den är inte tvingande, säger Göran Zettergren, Senior ekonom på TCO.

– Dels för att vi inte är ett euroland, men framförallt för att det är grejer som vi själva kommit på tidigare. Lite har vi ju gjort, bland annat ökat amorteringskraven.

Den höga hushållsbelåningen är ett allvarligt problem som måste hanteras.

Göran Zettergren tror att det krävs en blocköverskridande politik för att enas om exempelvis en fråga som slopade ränteavdrag. Från TCO:s sida har man tidigare föreslagit en sänkning av reavinstskatten, den så kallade flyttskatten, för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

– Men i övrigt konstaterar vi endast att den höga hushållsbelåningen är ett allvarligt problem som måste hanteras.

22 maj 2017
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan