En budget utan ny regering – så funkar det Centerns Emil Källström anländer till finansutskottets möte på måndag morgon. Foto: Claudio Bresciani / TT

En budget utan ny regering – så funkar det

Statsbudgeten Stefan Lövfens förhandlingar för en regeringsbildning lyckades inte ta sig i mål den här gången heller. Samtidigt närmar sig budgetomröstningen på onsdag, just nu ser den ut att sluta med en budget märkt M och KD.
10 dec 2018 | 16:36
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Just nu är det mest sannolika att det blir Moderaternas och Kristdemokraternas budget som går igenom riksdagen på onsdag, med stöd av Sverigedemokraterna.

I morse beslutade finansutskottet att riksdagen ska ta ställning till övergångsbudgeten den 12 december som planerat. Om Centerpartiet röstar för sin egen budgetmotion och lägger ner sina röster när de två största förslagen ställs mot varandra, så som Annie Lööf meddelade i dag, skulle Liberalerna bli tungan på vågen.

Men i morse sade partiets ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson till TT att man planerar att lägga ner sina röster på onsdag. Och då blir det Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion som med stöd av Sverigedemokraterna vinner med cirka tio röster. Riktigt säker ska man kanske inte vara – talmannen Andreas Norlén har beslutat att ge partierna möjlighet att under ett par dagar överväga innebörden av dagens besked från Centerpartiet när det gäller regeringsbildningen. Under tiden ska talmannen ”hålla informella samtal med olika partiledare”

Kan ändra i budgeten efter årsskiftet

Såväl övergångsregeringen som en ny regering får inledningsvis regera med den budget som tas i riksdagen.

– När ramarna är bestämda kan man möjligen flytta om pengar inom utgiftsområdena. Problemet är att inget parti just nu kan tala för mer än enskilda partier, när man inte vet vilken regering det kan bli, sade Ekonomistyrningsverkets statsbudgetexpert Svante Hellman till Arbetsvärlden för några veckor sedan.

Den regeringen kan göra ändringspropositioner redan i januari, februari för det som är bråttom

Om talmannen lyckas, och en ny regering är på plats utan att det behövs ett extraval, då finns fler möjligheter att ändra i budgeten efter årsskiftet.

– Den regeringen kan göra ändringspropositioner redan i januari, februari för det som är bråttom, och därefter i vårändringsbudgeten i april med övriga ändringar.

Och det är faktiskt så att en regering när som helst kan komma med en extrabudget, säger Svante Hellman.

– Det gjorde man exempelvis för konsekvenserna av de stora bränderna och torkan i somras.

Extraval gör det svårare

Efter Centerpartiets besked i dag talas det återigen om att extravalet närmar sig. Blir det en statsministeromröstning om Stefan Löfven och den misslyckas, återstår två ytterligare omröstningar innan extraval blir aktuellt.

Då sitter övergångsregeringen kvar tills det valet är över, och man får regera med den budgeten som får flest röster i riksdagen den 12 december.

Ett extraval innebär också att utskotten kommer ombildas utifrån det nya valresultatet. Det kan göra det svårare för utskotten att skynda på beslut och besked till myndigheterna.

– Det kommer att ta lite tid innan den nya riksdagen är på plats, konstaterar Svante Hellman. Därefter ska en ny regering tillsättas.

Övergångsregeringen kanske skulle kunna göra en extra ändringsbudget

Men landet måste ändå regeras, tillägger han, och fortsätter:

– Övergångsregeringen kanske skulle kunna göra en extra ändringsbudget, även om de inte får bedriva en aktiv politik. Men om det är viktigt för att landet ska fungera borde det gå att göra fram tills extravalet är genomfört och en ny regering är på plats.

10 dec 2018 | 16:36
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev