M-budget utan sänkt tak i a-kassan Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter den 30 november. Foto: Hanna Franzén / TT

M-budget utan sänkt tak i a-kassan

Budgetstrid Trots att allianspartierna länge förespråkat sänkt tak i a-kassan finns inget sådant förslag i Moderaternas skuggbudget. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har pekat ut a-kassan som en knäckfråga i budgetomröstningen och vill inte se en sänkning.
3 dec 2018 | 13:51
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag ligger ersättningstaket för a-kassan på 910 kronor per dag, efter att den rödgröna regeringen höjde den inkomstrelaterade ersättningen i försäkringen 2015.

Höjningen välkomnades då av fackrörelsen, som drev frågan om en höjning, men har sedan start kritiserats av den borgerliga oppositionen.

Nu ser det ut som att taket i a-kassan har avgörande betydelse när riksdagen röstar om budgeten den 12 december. I helgen pekade Jimmie Åkesson (SD) ut a-kassan som en knäckfråga inför budgetomröstningen i en intervju i Ekot.

De fyra Allianspartierna är sedan tidigare eniga om att sänka taket i a-kassan, åtminstone som princip.

Trots det väljer Moderaterna att inte lägga något förslag om sänkt tak i a-kassan i sin budgetmotion – samtidigt som man i samma budgetmotion påpekar att Finanspolitiska rådet bedömer att den tidigare regeringens höjning leder till färre jobb. Och att ett sänkt tak i a-kassan bör vara del i en större bidragsreform, något som inte heller finns med i budgetmotionen.

När Arbetsvärlden söker Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskpolitisk talesperson, för att fråga varför M inte har med sänkt tak i budgetmotionen får vi svar från hennes pressekreterare Charlie Forsberg:

”Vi ser att en större reform bör tas i en helhet och innebär mer komplicerad lagstiftning som kräver utredning.”

Sänkt tak i a-kassan fanns dock med i Moderaternas skuggbudget hösten 2017.

M-budget kan röstas igenom

En budgetproposition behöver inte få en majoritet av rösterna för att gå igenom – det räcker att den får flest röster. Det innebär att Moderaternas budgetproposition skulle kunna röstas igenom av KD + M + SD. Tillsammans har de här partierna nämligen 154 mandat i riksdagen, mot 144 mandat för S + V + MP. Röstas skuggbudgeten igenom är det också den som övergångsregeringen får styra utifrån.

Även Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har lagt sina egna budgetmotioner. I Kristdemokraternas budgetmotion aviseras en utredning för att införa obligatorisk a-kassa. Obligatorisk a-kassa är något som också Sverigedemokraterna och Liberalerna vill införa.

3 dec 2018 | 13:51

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev