M-budget utan sänkt tak i a-kassan Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter den 30 november. Foto: Hanna Franzén / TT

M-budget utan sänkt tak i a-kassan

Budgetstrid Trots att allianspartierna länge förespråkat sänkt tak i a-kassan finns inget sådant förslag i Moderaternas skuggbudget. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har pekat ut a-kassan som en knäckfråga i budgetomröstningen och vill inte se en sänkning.
3 dec 2018
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag ligger ersättningstaket för a-kassan på 910 kronor per dag, efter att den rödgröna regeringen höjde den inkomstrelaterade ersättningen i försäkringen 2015.

Höjningen välkomnades då av fackrörelsen, som drev frågan om en höjning, men har sedan start kritiserats av den borgerliga oppositionen.

Nu ser det ut som att taket i a-kassan har avgörande betydelse när riksdagen röstar om budgeten den 12 december. I helgen pekade Jimmie Åkesson (SD) ut a-kassan som en knäckfråga inför budgetomröstningen i en intervju i Ekot.

De fyra Allianspartierna är sedan tidigare eniga om att sänka taket i a-kassan, åtminstone som princip.

Trots det väljer Moderaterna att inte lägga något förslag om sänkt tak i a-kassan i sin budgetmotion – samtidigt som man i samma budgetmotion påpekar att Finanspolitiska rådet bedömer att den tidigare regeringens höjning leder till färre jobb. Och att ett sänkt tak i a-kassan bör vara del i en större bidragsreform, något som inte heller finns med i budgetmotionen.

När Arbetsvärlden söker Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskpolitisk talesperson, för att fråga varför M inte har med sänkt tak i budgetmotionen får vi svar från hennes pressekreterare Charlie Forsberg:

”Vi ser att en större reform bör tas i en helhet och innebär mer komplicerad lagstiftning som kräver utredning.”

Sänkt tak i a-kassan fanns dock med i Moderaternas skuggbudget hösten 2017.

M-budget kan röstas igenom

En budgetproposition behöver inte få en majoritet av rösterna för att gå igenom – det räcker att den får flest röster. Det innebär att Moderaternas budgetproposition skulle kunna röstas igenom av KD + M + SD. Tillsammans har de här partierna nämligen 154 mandat i riksdagen, mot 144 mandat för S + V + MP. Röstas skuggbudgeten igenom är det också den som övergångsregeringen får styra utifrån.

Även Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har lagt sina egna budgetmotioner. I Kristdemokraternas budgetmotion aviseras en utredning för att införa obligatorisk a-kassa. Obligatorisk a-kassa är något som också Sverigedemokraterna och Liberalerna vill införa.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar