Socialdemokraterna i socialförsäkringsutskottet kallar in generaldirektören för Arbetsförmedlingen, Maria Hemström Hemmingsson, och generaldirektören för Försäkringskassan, Nils Öberg.
Det gör man efter vad som framkommit i Arbetsvärldens artikel om Arbetsförmedlingens nya projekt om vem som ska ta hand om människor ”utan progression”. Där ”andra aktörer” kan komma att få det ansvaret.
Enligt Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet, hade den här situation aldrig behövt uppstå om myndigheterna använt sig av den så kallade finsam-lagstiftningen.
Finsam
- Den 1 januari 2004 trädde lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser i kraft (Finsam).
- Lagen gör det möjligt för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommun och region att samverka finansiellt genom att bilda samordningsförbund.
- Ett samordningsförbund kan ses som en struktur för att få samverkan mellan myndigheterna att fungera över tid. Det innebär att verksamheten inte enbart bedrivs i form av tillfälliga projekt utan mer som en ordinarie samverkansverksamhet.
- Samordningsförbundens uppgift är i första hand att finansiera insatser för att medborgare ska få stöd och rehabilitering som ger dem möjlighet att försörja sig själva.
Källa: Finsam
– Finsam finns för att den som är för sjuk för att söka jobb, inte ska bollas runt eller hamna mellan de berömda stolarna utan få sömlöst stöd av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommunen och regionen att öka sin arbetsförmåga och kunna försörja sig själv, säger Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot.
Hon säger att hon förväntar sig att utfrågningen kommer att bli av före midsommar.
”Katastrof att lämnas utan hjälp”
– Att regeringen inte lyckas styra myndigheterna att använda den bevisligen effektiva finsam-lagstiftningen är inte bara ett underbetyg till Ulf Kristersson utan en katastrof för de människor som lämnas utan hjälp, säger Åsa Eriksson (S).
Arbetsvärlden har sökt arbetsmarknadsminister Mats Persson (L).