”Det här är ett sätt att växa i styrka och medlemstal” – Alla som är medlemmar i Lärarförbundet idag kommer att kunna vara medlemmar framöver. säger Lärarförbundet ordförande, Johanna Jaara Åstrand. Foto: Christine Olsson / TT

”Det här är ett sätt att växa i styrka och medlemstal”

Skärpta medlemskrav Trots sjunkande medlemstal väntas Lärarförbundet stänga dörren för obehöriga lärare. Nytt medlemskap ska kräva relevant utbildning. Det innebär också ett ställningstagande för att arbetsgivare och Sveriges politiker måste ta lärarbristen på största allvar, enligt Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
7 feb 2018 | 11:52
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Lärarförbundet har för avsikt att bli ett professionsförbund. Styrelsen lade nyligen fram ett förslag som innebär att relevant utbildning blir ett krav för medlemskap. Med relevant utbildning menas det som förenar dem som arbetar med elevers och studenters lärande inom utbildningsväsendet förklarar förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand när Arbetsvärlden intervjuar henne.

Det är ju inte så att det inte finns andra fackförbund.

Runt 15 000 av Lärarförbundets närmare en kvarts miljon medlemmar kommer, enligt en artikel i Dagens Arena, inte att klara kravet om Lärarförbundet inför de nya kriterierna för medlemskap. Det är något Johanna Jaara Åstrand inte vill bekräfta, men heller inte dementerar.

Vad händer med de medlemmar som inte klarar kravet?

– Alla som är medlemmar i Lärarförbundet idag kommer att kunna vara medlemmar framöver.

Men om de saknar relevant utbildning?

– Dem stöttar vi för att de ska få den utbildning som krävs. Det är en arbetsmiljöfråga för den personen, att känna att man har rätt kompetens för att kunna ta ansvar och utföra det uppdrag man är satt att göra.

Det handlar också om, betonar hon, att säkra rättigheten till tillsvidareanställning och att fortsatt kunna utvecklas i yrket.

Men obehöriga lärare skulle inte kunna bli medlemmar i framtiden?

– Det stämmer.

Enligt prognoser från SCB kommer tiotusentals lärare inom en snar framtid att vara obehöriga.

Till vilket fack ska de vända sig?

– Det är ju inte så att det inte finns andra fackförbund.

Genom förslaget tar Lärarförbundet, menar hon, ställning för att arbetsgivare och Sveriges politiker måste ta lärarbristen på största allvar.

– Det är avgörande för kvaliteten och för att behålla nuvarande lärare.

Ett sådant mål är att fler ska vilja bli lärare. Det här är en ödesfråga.

Fast det är inte bara obehöriga lärare som skulle kunna beröras av Lärarförbundets ändrade kriterier, utan även fritidspedagoger, studie- och yrkesvägledare och skolledare som saknar relevant utbildning. Yrkesgrupper som till exempel skulle kunna få inträde i Vision, som redan idag organiserar skolpersonal och som välkomnar nya medlemmar. Förslaget läggs fram samtidigt som förbundets medlemstal sjunker och antalet obehöriga lärare ökar. Men det oroar inte Johanna Jaara Åstrand.

– Det här är ett sätt att växa i styrka och medlemstal. Det är nödvändigt att vi definierar oss tydligare för att bli mer relevanta och intressanta i de mål vi vill uppnå. Ett sådant mål är att fler ska vilja bli lärare. Det här är en ödesfråga.

Varför läggs förslaget fram nu?

– Det är ett viktigt ställningstagande för oss, eftersom vi stenhårt drivit på och fått igenom i skollagen att du inte kan tillsvidareanställas om du inte har den utbildning som krävs.

Förslaget ingår i en helhet, understryker hon.

– Och diskuteras nu på arbetsplatser och vid konferenser.

Efter en remissomgång till i mitten av mars kommer förslaget att stötas och blötas fram till väntat beslut på kongressen i oktober.

7 feb 2018 | 11:52

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
 1. Av Anki Hedberg 7 feb 2018:

  Du skriver att fritidspedagoger inte skulle kunna vara medlemmar fortsättningsvis. Är det de som är anställda som fritidspedagoger, men som inte har examen som du avser. Förhoppningsvis så kommer lärare fritidshem/fritidspedagoger from 1 juli 2018 omfattas av kravet på legitimation. Förväxlar du fritidspedagog med fritidsledare?

  • Av Gert Lundstedt 17 feb 2018:

   Hej Anki!
   Jag menar fritidspedagoger som jag skriver i artikeln, en yrkesgrupp som Lärarförbundet organiserar. Och jag syftar då på fritidspedagoger som saknar relevant utbildning och därför inte kommer att kunna få medlemskap i Lärarförbundet om de nya kriterierna går igenom. Däremot lovade Lärarförbundets ordförande i intervjun att stötta medlemmar som idag saknar relevant utbildning så att de kan stanna kvar i förbundet. Till exempel obehöriga fritidspedagoger.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev