Eva Nordmark vill göra slut på blockpolitiken "Att ha svaga regeringar är ett recept på stagnation. Vi är bekymrade över det: Vi behöver ha handlingskraftig politik för att säkra Sveriges framtid," säger Eva Nordmark till Arbetsvärlden. Foto: Caroline Tibell

Eva Nordmark vill göra slut på blockpolitiken

Valårsintervju 2018 Blockpolitiken har spelat ut sin roll. Det menar TCO:s ordförande Eva Nordmark som pekar på att väljarna är betydligt mindre fästa vid blocken än vad politikerna är. S-väljare bland TCO:arna ser hellre en ny regeringsbildning med Centerpartiet än med Miljöpartiet, och C-väljarna föredrar Socialdemokraterna framför Kristdemokraterna.
11 apr 2018
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Vad är det? frågar kollegan Kerstin bekymrat, och Eva blir ställd.

– Vadå?

– Men du är liksom stel i ansiktet.

Året är 1991 och Eva Nordmark, 21 år gammal, jobbar som handläggare på Försäkringskassan i Luleå. Den här dagen är dock inte andra lik. Ena halvan av hennes ansikte har plötsligt blivit förlamad.

Det bär snabbt av till sjukhuset, där läkarna kan utesluta hjärnblödning och alla pusta ut. Ansiktsförlamningen är övergående.

Däremot får Eva Nordmark medge att hon inte har varit ledig en enda dag mellan nyår och Kristi himmelsfärdsdag.

– Jag var ung och jag kände mig stark och kunde förändra hela världen. Läkaren ställde massor av frågor om hur jag jobbade och jag började berätta om mitt politiska engagemang, hur jag hade kurser och jobbade över. Läkaren sade: ”Då är det din kropp som säger ifrån, Eva. Om inte du förstår att du måste vila så säger din kropp till, och det gör den på olika sätt för olika personer”, säger Eva Nordmark.

Jag var ung och jag kände mig stark och kunde förändra hela världen

En värdefull tidig erfarenhet av den skadliga stressen för någon som driver på för att skapa ett hållbart arbetsliv. För TCO är frågan om stress och press på dagens arbetsmarknad högt prioriterad.

Man har inte minst genom seminarier och utredningsarbete uppmärksammat utsattheten för välutbildade, kvinnodominerade yrkesgrupper inom välfärden. Socialsekreterare, sjuksköterskor och lärare är några av de kontaktnära bristyrken som TCO organiserar.

– Vi har tagit fram flera rapporter om anspänt arbete och där hittar vi ofta de här grupperna. Det jag framför allt vill är att politikerna ska leverera på sina områden: De måste ge förutsättningar till människor som jobbar i deras verksamheter att ha ett gott arbetsliv, säger Eva Nordmark.

Eva Nordmark är en självutnämnd ”Twitteroman”. Men hon har lärt sig att sätta rätt tempo i arbetet.
Foto: Caroline Tibell

Upplevelsen från början av yrkeslivet har också hjälpt Eva Nordmark att känna sina gränser; att stänga av och vila när det blir för mycket. Och det tycks ha lönat sig. Sedan den där dagens förskräckelse har hon bland annat hunnit med att vara riksdagsledamot, förbundsordförande för Vision och sedan 2011 ordförande för TCO.

Till denna meritförteckning kan nu också bifogas riddare av franska Nationalförtjänstorden, Ordre national du Mérite, som hon utsågs till i januari i år på franska residenset i Stockholm. En utmärkelse som bara tilldelats fem andra svenskar, och som hedrar hennes engagemang för kvinnors rättigheter, den sociala dialogen i Sverige och Europa och för högre utbildning.

Eva Nordmark pratar gärna om de stora idéerna – något som TCO också vill bidra med i valrörelsen.

– Vi behöver en valrörelse som handlar om hur Sverige kan bli ett ännu bättre land att leva och arbeta i. TCO:s ambition är att sätta framtidsfrågorna på agendan och bidra till en seriös diskussion om hur vi får Sverige att prestera bättre. Och där har vi stöd av förbundens medlemmar, säger Eva Nordmark.

Livslångt lärande en kärnfråga

TCO organiserar ett flertal samhällsbärande yrkesgrupper, från poliser till vårdpersonal. Att förbättra arbetslivet innebär också att samhället fungerar bättre, enligt Eva Nordmark.

– För att göra det lite mer konkret: Om polisen får de bästa förutsättningarna att lagföra brottslingar och att motverka kriminalitet, om sjuksköterskorna får de bästa förutsättningarna att möta patienterna, lärarna att hjälpa barnen i deras utveckling, då gör vi inte bara en viktig insats för de enskilda medlemmarna utan också för Sverige. Vårt land blir bättre att leva i, säger Eva Nordmark.

Eva väljer:

”När det är partiledardebatt sitter jag med Twitter, vid Aktuellt sitter jag med Twitter, vid Agenda sitter jag och kollar Twitter. För det är så himla intressant att se vad människor tycker och tänker. Jag är verkligen Twitteroman.”

För att skapa det här bättre arbetslivet har TCO identifierat flera nyckelingredienser. En framträdande sådan är stärkt kompetensförsörjning, vilket inkluderar möjligheten till utbildning genom hela yrkeslivet – med ett kursutbud på högskolan som fungerar bättre för yrkesverksamma. Exempelvis deltidskurser och distanskurser. Det är idé som fann sin väg in i Socialdemokraternas politiska riktlinjer under fjolårets partikongress, efter idogt påverkansarbete från TCO.

– I dag utbildar vi oss i unga år men vi måste också fylla på under hela yrkeslivet. Och ska vi dessutom kunna jobba längre så behöver vi ha ännu mer utav den typen av påfyllnad, och kanske kunna byta bransch helt. Det är just den där insikten som börjar sätta sig, säger Eva Nordmark.

Eva Nordmark berättar att TCO:arna har en övervägande positiv framtidssyn. Foto: Caroline Tibell

Det kan förstås vara en utmaning att få genomslag för de stora systemfrågorna i debatten – de kan upplevas som både komplicerade och avlägsna. Men Eva Nordmark ser goda förutsättningar för att förverkliga visionen om det livslånga lärandet även om det inte resulterar i den ”häftigaste rubriksättningen i media”.

– Vårt uppdrag är inte att synas mest i media utan att göra skillnad, och det gör vi. Mycket handlar om samtalet, att hitta de smarta lösningarna, påverka utredningar och direktiv. Det är ett jäkla hårt arbete och en hel del av det sker i det tysta, säger Eva Nordmark.

Eva väljer:

”Jag är väldigt nyfiken och lite rädd. Eller rädd är kanske fel ord. Framför allt så är AI väldigt spännande.

TCO tog nyligen steget att förespråka tredelad föräldraförsäkring. Det innebär att fackrörelsen står enad bakom synen att på politisk väg dela upp föräldraförsäkringen mer jämställt. Saco vill också ha tredelad föräldraförsäkring medan LO vill dela hälften–hälften.

Samtidigt har väljaropinionen länge varit sådan att föräldrarna vill välja själva. Vad beror glappet mellan väljarkåren och facken i den här frågan på?

– Jag tror att människor genuint vill göra valet själva. Man vill ta ut föräldraledighet utifrån vad som fungerar, och jag har stor förståelse för det. Det är klart att vi är i olika situationer i livet vad gäller arbetsliv och studier och så vidare. Men vi vet att det ojämna uttaget faller tillbaka både på kvinnors lön och karriärmöjligheter, och pensioner – och det är något som gör mig väldigt bekymrad, säger Eva Nordmark.

Ska vi komma tillrätta med det så måste vi göra någonting

Inom fackrörelsen pekar man på att det är just när det första barnet kommer som ojämställdheten mellan män och kvinnor tar fart.

– Ska vi komma tillrätta med det så måste vi göra någonting. Sedan är det inte bara bland befolkningen som det här motståndet finns; det finns i dag inget stöd i riksdagen för en tredelning av föräldraledigheten, säger Eva Nordmark.

Därför har TCO valt att i pragmatisk anda föra fram två andra förslag på området: En jämställdhetspeng som morot till vårdnadshavare som delar mer jämnt och flexibla föräldratidsdagar som ersätter dagens 90 garantidagar med en högre ersättningsnivå på sjukpenningnivå. Tio föräldratidsdagar får tas ut per år, men bara fem per vårdnadshavare. Det ska uppmuntra föräldrarna att dela mer lika.

Eva väljer:

”Jag har aldrig varit på Järvaveckan, det blir första gången i år. Jag är väldigt nyfiken på den. Men jag gillar Almedalen väldigt mycket och det är valår i år, så där måste man vara.”

Svaga regeringar hämmar utvecklingen

Men den politiska situationen i Sverige, med svaga regeringar, har blivit ett problem.

– Vi har haft minoritetsregeringar under två mandatperioder och vi har haft tillfällen då regeringar inte varit säkra på om de kan få igenom sina budgetar. Att ha svaga regeringar är ett recept på stagnation. Vi är bekymrade över det: Vi behöver ha handlingskraftig politik för att säkra Sveriges framtid. Vi behöver reformer för att utveckla Sverige, säger Eva Nordmark.

Hela 46 procent av S-väljarna inom TCO pekar ut Centerpartiet som ett parti de vill se i regeringen

Där har hon också stöd från TCO-förbundens medlemmar som inte heller tycks vara särskilt fästa vid blockpolitiken. I en Novus-undersökning bland TCO-medlemmarna som Arbetsvärlden är först med att publicera framgår att väljarna skulle möblera om det politiska landskapet om de fick bestämma.

– Hela 46 procent av S-väljarna inom TCO pekar ut Centerpartiet som ett parti de vill se i regeringen efter nästa val. Centerpartiet är mer populära bland socialdemokratiska väljare än vad Vänsterpartiet och Miljöpartiet är. Också bland Centerväljare och Liberalernas väljare är det mer än en tredjedel som vill ha Socialdemokraterna i en regering, säger Eva Nordmark.

– Det jag ser utifrån det här är att de politiska partierna är mer låsta än vad väljarna är.

 

Blocköverskridande överenskommelser är också helt avgörande för att kunna förverkliga en annan av TCO:s kärnfrågor: En bred skattereform som ska inkludera sänkt skatt på arbete och höjd skatt på miljöskadlig verksamhet och konsumtion.

TCO:s envisa och ständiga påpekanden om behovet av en ny skattereform för närmast tankarna till den romerske politikern Cato den äldre, som brukade avsluta sina anföranden i senaten med frasen: ”För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras”.

– När den senaste skattereformen genomfördes var vi inte ens med i EU. Vi har haft flera hundra förändringar i skattesystemet sedan dess. Det har blivit som ett lapptäcke. Nu behövs ett omtag som innebär att utbildning, ansvarstagande och företagande gynnas. Att skatten på arbete går ner men att vi samtidigt tar vårt klimatansvar, säger Eva Nordmark.

Det är en uppmaning som tills nyligen fallit på döva öron. På senare tid har dock flera partier börjat skicka signaler om att de vill arbeta för en skattereform. I mars sade exempelvis statsminister Stefan Löfven i Dagens Industri att partiet kommer bjuda in till blocköverskridande samtal om en skattereform om Socialdemokraterna vinner valet.

TCO är en stark förespråkare för en ny, bred skattereform.
Foto: Caroline Tibell

Vore det en rättvis beskrivning att säga att TCO ligger närmare de borgerliga partierna på skattefronten och de rödgröna när det kommer till arbetsrätt och trygghetssystem?

– De har olika uppfattningar mellan sig också. Om man ska göra det väldigt förenklat kan man kanske säga så. Men om man tittar på skattefrågan till exempel så uppfattar jag att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och även Liberalerna står rätt nära oss. Då är det mer att det är Moderaterna och Vänsterpartiet som inte gör det. Så det är lite förenklat att säga så, säger Eva Nordmark.

För TCO är en viktig komponent i en framtida skattereform en höjd brytpunkt för statlig skatt. Den ligger i dag runt 37 000 kronor i månaden.

– När vi tittar på var brytpunkten ligger i dag så ser vi att den finns precis där en sjuksköterska som tar på sig ett större ansvar ligger i lön, eller en biståndsbedömare som blir chef inom den kommunala sektorn. Det innebär att för att ta på sig det här extra ansvaret så är det mer än hälften som går åt i en skattehöjning av den löneökning som du får. Det är inte bra, säger Eva Nordmark.

Vi tror inte att det är så att man i unga år tänker: ”Var ligger brytpunkten?”

– Vi kan se hur den höga skatten på en inkomstökning riskerar att minska människors vilja att fortbilda sig, att flytta till en annan ort för att få ett nytt jobb eller att söka uppdrag med större ansvar för att få högre lön.

De hämmande effekterna menar TCO framträder när man befinner sig i arbetslivet.

– Vi tror inte att det är så att man i unga år tänker: ”Var ligger brytpunkten?”, och väljer jobbet baserat på det. Men när man är mitt i yrkeslivet och har ett tufft uppdrag och får frågan: ”Vill du växa i ditt arbete och ta på dig mer ansvar?”. Då kan nog många fundera på om det är värt det. Att kanske gå från jobbet som biståndsbedömare eller sjuksköterska till att bli enhetschef inom äldreomsorgen eller handikappomsorgen. Att vara tillgänglig dygnet runt, ha ansvar och ha få medarbetare som kan vara ditt administrativa stöd, säger Eva Nordmark.

TCO har ambitionen att få till sänkt skatt på arbete men bibehålla finansieringen av välfärden. Samtidigt varnar SKL i sina prognoser för att miljardgap väntar i välfärden. Till 2021 menar SKL att kommunernas intäkter kommer understiga utgifterna med 59 miljarder kronor.

Är det möjligt att sänka skatten på arbete nu?

– Vi säger inte bara att man sänker skatter utan också att man kommer behöva höja en del skatter. Vi ser behovet av att höja skatter på klimat och konsumtion, säger Eva Nordmark.

Eva väljer:

”Det blir mer åt r’n’b. Jag är inte så mycket för schlager, men min man är det.”

Exakt hur skatterna ska utformas är någonting som behöver stötas och blötas, men TCO anger en inriktning som man ser behov av.

– För mig är det viktiga att vi direkt efter valet får igång ett arbete med en parlamentariskt tillsatt utredning, där man kan börja snacka ihop sig om vad det är för problem man ser och vad för utmaningar Sverige står inför. Det som är vårt program och vårt förslag, det ska mer ses som en riktning framåt för att få igång en debatt om vad som är viktigt för Sverige, säger Eva Nordmark.

 

Ett orosmoment för TCO på senare tid har varit Moderaternas offensiv mot LAS, där partiet sagt sig vilja ändra i turordningsreglerna och slopa principen om sist-in-först-ut. TCO har bland annat bemött förslaget i ett replikskifte i Dagens Nyheter där man argumenterat för turordningsreglernas betydelse när facken förhandlar fram omställningsavtal – liksom att arbetsgivarna redan i dag har stora möjligheter att behålla den kompetens de vill ha.

– När det gäller arbetsrätten och anställningsskyddet så är jag bekymrad över Moderaternas ompositionering. Jag tror dock att de kan ändra sig när de förstår de fulla konsekvenserna av en försvagning av turordningsreglerna, säger Eva Nordmark.

Eva Nordmark slår vakt om turordningsreglerna i LAS.
Foto: Caroline Tibell

– När det blir diskussion om LAS i den politiska debatten – att det måste bli lättare att säga upp eller att arbetsgivaren måste ha mer att säga till om vad gäller vilka som ska vara kvar i en neddragningssituation – då tänker jag: ”Men hallå. I dag är det stora problem med brist på kompetens.” Det är det som är den riktiga utmaningen för Sverige, det är inte att det är svårt att säga upp folk, säger Eva Nordmark.

I LO-kollektivet anser fler än hälften att Sverige går i fel riktning. Hur ser det ut hos TCO-grupperna?

– Så ser det inte ut hos oss. Vi har ställt frågan om man har en positiv syn på sin egen, Sveriges och sina barns framtid. Och det är framför allt en väldigt positiv syn vi möts av. Det finns en väldigt stark framtidstro. Med det finns också en oro för växande klyftor. Vi vet att frågorna om skola, vård och omsorg är viktiga för att TCO-medlemmarna ska känna sig trygga med det välfärden levererar, säger Eva Nordmark.

Vi ligger högt på egentligen alla rankingar du kan titta på där man mäter Sverige gentemot andra länder

 

Hon tycker att en mörk bild har fått dominera i medierna, och det är en bild hon hoppas på att kunna balansera.

– För det är inte svart eller vitt. Samtidigt som LO har grupper som ser att utvecklingen går åt fel håll så har vi en stark majoritet med en positiv framtidssyn, säger Eva Nordmark.

Medan LO storsatsar på att vinna över så många röster bland sina medlemsgrupper som möjligt från SD till S, så finner Sverigedemokraterna lågt stöd bland TCO-grupperna (ungefär 7 procent i SCB:s partisympatimätning från november 2017).

TCO har sedan länge tagit tydlig ställning mot SD

Bland S-väljare och C-väljare inom TCO är 86 procent respektive 91 procent ganska eller mycket negativa till en regering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Bara 7 och 3 procent av de här väljargrupperna är i någon mån positiva till detta.

Här särskiljer sig dock M-väljare inom TCO med en betydligt mer polariserad inställning till SD: 42 procent är ganska eller mycket negativa till en regering med stöd av Sverigedemokraterna medan 36 procent ser det som positivt.

 

TCO har sedan länge tagit tydlig ställning mot SD, en hållning som utstakas i ett utförligt policydokument. Man samarbetar inte med Sverigedemokraterna i någon sakfråga och ska inte bidra till att skapa allianser där Sverigedemokraterna ingår – inte heller där partiet har samma åsikt i en sakfråga. Det är ett tydligt undantag från TCO:s sedvanliga pragmatiska hållning och motiveras med att man inte vill ge SD:s grundläggande värderingar legitimitet.

Nya krav på politiken

När Eva Nordmark träffar kollegor internationellt slås hon av vilka stora möjligheter Sverige faktiskt har lösa problem.

– Vi ligger högt på egentligen alla rankingar du kan titta på där man mäter Sverige gentemot andra länder. Exempelvis tog Futurion (TCO:s tankesmedja, red anm) fram en rapport tillsammans med Jesper Strömbäck där man gick igenom olika index och fann att Sverige placerade sig jättehögt på egentligen alla olika typer av mätningar: Innovationer, kreativitet, välstånd och så vidare, säger Eva Nordmark.

Men för att fortsätta ligga i topp gäller det också att inte nöja sig.

– Jag brukar lyfta fram att vi har en enorm dynamik på svensk arbetsmarknad när jag möter politikerna. Ungefär 900 000 jobb omsätts varje år, 450 000 försvinner och fler tillkommer. Det är fantastiskt, men det är inte samma kompetens så att man bara flyttar över den. Det är också så att jobbet som sådant förändras jättesnabbt varje dag. I varje yrkesgrupp så sker stora förändringar, säger Eva Nordmark.

Eva väljer:

”Jag gillar cirkulär ekonomi men tycker också att plattformsekonomi är jättespännande.”

När framtiden rusar oss till mötes med digitalisering, robotisering och en arbetsmarknad i förändring ställer det också krav på politiken.

– Ska vi då klara konkurrensen måste vi se till att det finns möjligheter att ställa om för att få rätt personer på rätt plats. Man har inte ett jobb hela livet som man hade tidigare. Det är något positivt i det men då måste också politiken svara upp. Vi vill ha ett omställningsuppdrag till högskola och universitet. Vi vill se till att underlätta yrkesverksammas behov att kunna göra karriär och kliva vidare i sin utveckling, säger Eva Nordmark.

”Vi måste säkerställa att varenda unges potential tas tillvara”, säger Eva Nordmark.
Foto: Caroline Tibell

En annan fråga som engagerar henne är sätt att minska klyftan mellan stad och land. Många landsortsbygder kämpar i dag med avfolkning som leder till att kommunerna får svårt att klara sina välfärdsåtaganden för invånarna när skattebasen krymper.

– En sak som är jätteviktig är tillgången till utbildning i hela landet. Den är helt avgörande. Om jag tittar på Norrbotten, där jag kommer ifrån, så kan jag se att bland tjejerna i åldersgruppen 20–24 år som bor i Övertorneå, Piteå och Luleå så är det ungefär hälften som går vidare till högre utbildning. Tittar man på killarna i Gällivare och Jokkmokk så tror jag det är runt 10 procent, säger Eva Nordmark.

Jag har själv gjort den utbildnings- och klassresan i någon form, precis som väldigt många TCO:are har gjort

TCO stödjer Landsbygdskommitténs förslag om utbildningscentra för högre utbildning i landsbygdskommuner. Utbildning är en nyckel för social mobilitet och Eva Nordmark betonar vikten av att Sverige skapar förutsättningar för fler klassresor. Det är något hon själv har erfarenhet av.

– Min mamma var lokalvårdare på Luleå tekniska universitet innan hon gick i pension och jag har själv gjort den utbildnings- och klassresan i någon form, precis som väldigt många TCO:are har gjort. Det är via utbildningen som man har investerat i sig själv och kunnat förverkliga sina drömmar, säger Eva Nordmark.

Och förtydligar:

– Vi måste säkerställa att varenda unges potential tas tillvara.

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
 1. Av Tobias 12 apr 2018:

  Vad hjälper nostalgi mot historielöshet?
  Ingen inom politik eller facklig verksamhet orkar/vill ta itu med gräsrötternas tankar eller förväntningar inom olika områden.

  Det gäller allt från löner till infrastruktur. Statistik kan användas till vilket skäl som helst.

  Ett exempel är ju att man vet hur demografin eller befolkningstillväxten ser ut, men man gör ju ingenting för att möta detta på lång sikt och där håller jag med Eva, politik måste vara långsiktig och inte en 4-årsplan, som idag.

  Statistik kan inte vara ett verktyg för hur verkligheten kan förvrängas utan ett medel för förbättringar för alla.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar