I rapporten Deltidsfällan som presenterades under Almedalsveckan uppmärksammar Alecta hur mycket den som jobbar deltid förlorar när det är dags för pension.
– Många har inte förstått hur deltidsarbete, exempelvis under småbarnsåren, påverkar pensionen. Därför vill vi sprida kunskap om detta, säger Alectas pensionsekonom Eva Adolphson.
I rapporten presenteras exempel på hur det slår för ett antal löntagare i vanliga inkomstlägen och livssituationer. Ett exempel gäller en kvinna som efter en föräldraledighet jobbar 50 procent i tio år och därefter 75 procent i tio år till. Hennes pension blir bara 71 procent jämfört med vad en person som jobbat ständig heltid får.
– Det visar att deltidsarbete kan få stora effekter för pensionen, säger Eva Adolphson.
I Sverige arbetar ungefär var tredje kvinna och var tionde man deltid. Det är alltså framför allt kvinnorna som drabbas av dessa effekter.
Måste erbjuda fler heltid
Vad kan man då göra åt problemet? I rapporten slås fast att detta inte är pensionssystemets ”fel”, utan en ren avspegling av hur mycket man har arbetat. Ett sätt är därför att kvinnor arbetar mer. Men då krävs både att de erbjuds att arbeta heltid och att arbetsvillkoren är sådana att de orkar med det.
– Det finns många stora arbetsgivare inom offentlig sektor som bara erbjuder deltidsarbete, exempelvis för undersköterskor och sjuksköterskor. Det tycker jag är bedrövligt. Bland läkare är det inte alls så. Då borde de gå att lägga scheman med heltid för andra grupper också, säger Eva Adolphson.
”Detta är ett bra sätt att planera för ålderdomen och ett alternativ till privat pensionssparande.”
Hon pekar också på en sällan använd möjlighet, nämligen att en make eller registrerad partner överlåter sin premiepension. Detta är fullt möjligt, men under förra året var det bara drygt 9000 personer i Sverige som gjorde det.
– Många kanske tycker att det känns obekvämt för man tänker sig att hålla ihop hela livet, men förr eller senare tar alla relationer slut. Detta är ett bra sätt att planera för ålderdomen och ett alternativ till privat pensionssparande där mycket försvinner i avgifter, säger Eva Adolphson.
Tycker förkortad arbetstid är en fälla
På seminariet i Almedalen lanserade också riksdagsledamoten Lotta Finstorp (M) idén att se över småbarnsföräldrars rätt till kortare arbetstid för barn upp till åtta år.
– För många kvinnor är det självklart att jobba mindre när barnen är små. Man tycker det är skönt, men samtidigt är det en riktig fälla. Jag säger inte att man ska ta bort rätten att gå ner i arbetstid, men vi bör se över om det är bra eller dåligt. Jag kommer att föreslå riksdagen att en sådan översyn görs. Det blir ett sätt att få upp frågan på bordet, säger Lotta Finstorp.
Efterlyser upplysningskampanj
Hon vill också se en massiv upplysningskampanj, typ Anslagstavlan i tv, för att framför allt unga människor ska få upp ögonen för de här effekterna.
Dessutom tycker Lotta Finstorp att kommuner och landsting borde skärpa sig som arbetsgivare, både när det gäller att erbjuda heltidsarbete och att göra något åt att så många inte orkar med att arbeta heltid.
– Det finns en bugg i systemet, som hon uttrycker det. Många vill ju arbeta mer, men orkar inte eller blir utbrända.
”En del arbetsgivare säger till och med att de inte erbjuder heltid eftersom arbetet är så tungt. I stället borde de ju ändra arbetsvillkoren.”
Att arbetsmiljön utgör ett hinder för många kvinnor att arbeta heltid är ett faktum som även Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet, känner igen. Ungefär var sjätte medlem i förbundet arbetar deltid.
– Vi har gjort en undersökning bland IVA-sköterskor och där uppger hälften av de deltidsarbetande att de inte orkar arbeta heltid. En del arbetsgivare säger till och med att de inte erbjuder heltid eftersom arbetet är så tungt. I stället borde de ju ändra arbetsvillkoren, säger han.
”Arbetstempot ett större problem”
Vårdförbundets inställning är att heltidsarbete inte bara ska vara en rättighet utan också en möjlighet. Då gäller det att skapa en mer hälsosam arbetsmiljö, understryker Johan Larson.
Han stödjer idén att den som tjänar mest i ett par ger partnern sin premiepension.
– Det borde snarare vara regel än undantag, säger han.
Däremot är han tveksam till att röra rätten till kortare arbetstid för småbarnsföräldrar.
– Den är ju ändå till barnens skull så det ska man vara försiktig med att peta i. För vår del utgör det höga tempot inom vården ett betydligt större problem, säger Johan Larson.