Lars Beckman (M) ”Skrota första maj som helgdag” "Att Sverige nu har en M-ledd regering som kan föra in borgerliga värderingar i samhällsdebatten och i beslutsfattandet är ett friskhetstecken i en demokrati. En lågt stående frukt skulle kunna vara att ändra 1 maj som röd dag." Det skriver M-politikern Lars Beckman. Foto: TT

Debatt Lars Beckman (M) ”Skrota första maj som helgdag”

Debatt första maj Den som vill vara ledig på första maj borde behöva ansöka om just ledighet, anser riksdagsledamoten Lars Beckman (M). "Vi behöver fler arbetade timmar i Sverige", skriver han i ett debattinlägg om den röda dagen.
30 apr 2023
+1
3
+1
6
+1
1
+1
0
+1
9
+1
2

Första maj är en högtidsstund för heltidsarvoderade socialdemokrater och LO-medarbetare, med närstående organisationer som Unga Örnar och Hyresgästföreningen. Det är en dag när de kan gå ut och demonstrera och ge sken av att vara en del av dem som arbetar i Sverige, eller företrädare för dem som arbetar.

Det är en dag när de kan föra en klasskampsretorik och få full uppmärksamhet i SVT, SR och andra medier. Medier som okritiskt för socialdemokraternas talepunkter vidare till svenska folket.

I själva verket borde de naturligtvis demonstrera för fler i jobb och bättre villkor för företagsamheten i Sverige.

Det är en dag när de anställda och arvoderade socialdemokraterna går ut och demonstrerar mot företagsamhet jobb och tillväxt. Den företagsamhet och de företagare som skapar grunden för allt välstånd i Sverige.

I själva verket borde de naturligtvis demonstrera för fler i jobb och bättre villkor för företagsamheten i Sverige. Det är genom bättre villkor för företagande som förutsättningarna finns för såväl fler i jobb som högre löner, och bättre arbetsmiljö på arbetsplatserna.

Den första maj är dagen när många socialdemokrater som styr regioner och kommuner går ut och demonstrerar mot sig själva. Det är naturligtvis skrupellöst. Glädjande nog har färre och färre valt att rösta på Socialdemokraterna i våra allmänna och fria val.

Idag är det cirka en tredjedel som röstar på Socialdemokraterna i Sverige och trenden för socialister i västvärlden är att stödet minskar än mer.

Vi behöver fler arbetade timmar i Sverige och ett sätt att öka produktiviteten i den svenska ekonomin är att ta bort dagen som ledig dag.

Trots att det är en minoritet av svenska folket som stödjer socialdemokraterna så är 1 maj en röd dag i vår kalender. Ett argument för att just första maj skulle kunna vara fortsatt röd dag är att många firar valborgsmässoafton och att första maj är en utmärkt vilodag efter en sen fest.

Men att dagen skulle vara röd för att det är just socialisters och kommunisters dag för demonstrationer anser jag är en förlegad tanke.

Vi behöver fler arbetade timmar i Sverige och ett sätt att öka produktiviteten i den svenska ekonomin är att ta bort dagen som ledig dag.

Medan företag kallar anställda för medarbetare och mer eller mindre avskaffat begrepp som ”tjänstemän” och ”arbetare” så vill LO och Socialdemokraterna hålla liv i det.

Det betyder naturligtvis inte att de avlönade socialdemokraterna och LO ombudsmännen inte skulle kunna fortsätta att arrangera demonstrationståg, utan att de som vill delta får söka ledigt. Ett alternativ är att man arrangerar demonstrationståg lördag eller söndag i anslutning till första maj, om man inte vill att de flesta ska behöva ta ledigt.

Socialdemokraterna har historiskt styrt Sverige under lång tid och då verkat för att sina socialistiska värderingar ska gälla i den offentliga debatten och i beslutsfattandet. Inte minst klasskampsretoriken vill man av politiska skäl hålla levande.

En lågt stående frukt skulle kunna vara att ändra 1 maj som röd dag.

Medan företag kallar sina anställda för medarbetare och mer eller mindre avskaffat begrepp som ”tjänstemän” och ”arbetare” så vill LO och Socialdemokraterna hålla liv i det. Det kan man göra genom att bland annat i kollektivavtalen behålla det som benämning.

Att Sverige nu har en M-ledd regering som kan föra in borgerliga värderingar i samhällsdebatten och i beslutsfattandet är ett friskhetstecken i en demokrati. En lågt stående frukt skulle kunna vara att ändra första maj som röd dag.

Varför inte göra om fjärde oktober till en röd dag istället och så kan vi alla fira den dagen för fri företagsamhet för vem kan vara emot det?

Socialism och röda fladdrande fanor hör till historien.

Lars Beckman
Riksdagsledamot Moderaterna

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
 1. Av Mathias 1 maj 2023:

  Detta var seriöst en av de roligaste artiklar jag läst på länge.
  Älskar hur vissa verkligen lyser igenom med ilska eller glädje, beroende på vad de skriver.
  Denna person som skrivit detta, kan ju först börja med att göra samma sak själv, avstå vissa röda dagar, jobba mer och sen kanske dra ner lönen dessutom.
  Så personen/personerna får kännas hur det känns att vara låglönad och slita för att sen få vissa ledigheter att tas bort.
  Skärp er nu för fan och hitta nåt vettigt att lägga ner krutet på.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar