Nedtrappad a-kassa räcker inte, Johan Pehrson Anton Holmlund, Arbetsmarknadspolitisk talesperson, Elin Hjelmestam, Ekonomiskpolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet.
Debatt

Nedtrappad a-kassa räcker inte, Johan Pehrson

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson måste gå vidare med att bryta fackens makt över svensk arbetsmarknad, skriver Liberala ungdomsförbundet.
16 feb 2024 | 12:02
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
4
+1
0

I onsdags presenterade arbetsmarknadsminister Johan Pehrson regeringens första marknadsekonomiska reform. Man går fram med en modell som kommer göra arbetsmarknaden mer tillgänglig och flexibel för både arbetsgivare och arbetstagare.

Liberala ungdomsförbundet välkomnar den helomläggning som nu läggs fram. Men för att verkligen komma till bukt med problemen på svenskarbetsmarknad behövs ytterligare steg.

Föråldrat regelkrångel

Sverige har idag den tredje högsta arbetslösheten i EU. Det slår hårt mot hela samhället men särskilt hårt mot ungdomar och utrikes födda som har svårt att få arbete i Sverige. Siffrorna har tillåtits skena eftersom politiken vägrat anpassa sig efter verkligheten. Det är på tiden att man tar itu med problemen.

En modern arbetsmarknad ställer krav på flexibilitet.

Den svenska arbetsmarknadens föråldrade regelkrångel har alltför länge tillåtits ställa till det för både företagare och arbetstagare. Det är på tiden att politikerna inser att unga idag inte kommer att börja som lärling på en verksamhet som de i slutet av sin karriär hoppas få råda själva över. 

En modern arbetsmarknad ställer krav på flexibilitet där det måste bli lättare att gå från ett arbete till ett annat än vad det är i Sverige idag. Det skulle gynna den arbetsgivare som söker arbetskraft, men framförallt skulle det gynna den som söker jobb.

I Danmark har man sedan länge haft ett system för arbetslöshetsersättning som heter flexicurity. Där har man ett högt men snabbt avtrappande upplägg för A-kassorna. Det gör att den som blir av med jobbet fortsatt har råd med nästa månads räkningar men ges starka incitament att snabbt hitta ett nytt jobb. 

Johan Pehrsons omstöpning av A-kassan innebär att golvet höjs men att avtrappningen går snabbare. Det gör att den svenska arbetslöshetsersättningen blir mer lik den danska.

Lång väg kvar till låga trösklar

Liberala ungdomsförbundet är glada att Sverige tack vare Johan Pehrson äntligen tar ett första steg mot flexicuritymodellen. Tyvärr är det lång väg kvar att vandra tills vi nått målet om en modern och flexibel arbetsmarknad med låga trösklar och låg arbetslöshet. För att nå dit behövs det högre reformtempo på arbetsmarknadsdepartementet

Vi föreslår:

1. Att facken fråntas sitt monopol på A-kassorna

Det är inte rimligt att den skattefinansierade arbetslöshetsersättningen enbart får administreras av fackföreningar. En och en halv miljon svenskar är med i en A-kassa som administreras av ett LO-fack. Socialförsäkringssystem bör inte vara i händerna på partipolitiskt anknutna intresseorganisationer som socialdemokratiska LO. 

2. Underlätta för individuell lönesättning

Idag har facken en dominant ställning på svensk arbetsmarknad. I praktiken är det omöjligt för arbetstagare och arbetsgivare att komma överens om individuell lönesättning. Det har fått många negativa konsekvenser. Kollektivavtal tvingar in alla arbetstagare i samma form, vare sig de vill eller inte. Fackens möjligheter att köra över individen måste begränsas.

3. Sänk skatten på arbete 

Den enskilt viktigaste åtgärden för att få fler i arbete snabbt är att göra det lönsamt att arbeta. Det räcker inte med att sänka A-kassan utan att säkerställa att den som går till arbetet inte krossas under ett av världens allra högsta skattetryck. Det ska löna sig att arbeta och det finns inget bättre sätt att åstadkomma det än genom sänkt skatt på arbete.

Rätt genomfört kan Johan Pehrsons flexicurityreform bli den bästa danska importen sedan lager – vi hoppas på det.

Anton Holmlund och Elin Hjelmestam
Arbetsmarknadspolitisk- respektive ekonomiskpolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet

Relaterad läsning

Ämnen:
#a-kassa #luf
Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
 1. Av Michaël Larson 22 feb 2024:

  Den självklara grundförutsättningen för all verksamhet i det västerländska samhället verkar vara expansion, ständig expansion…

  Även om vi (?) äntligen börjar bli på det klara med det orimliga i evig expansion i en ändlig värld, så är det tydligen svårt att släppa tanken på den heligaste av alla heliga kor, nämligen att all mänsklig aktivitet måste ge vinst – fast kanske inte för alla.
  Tanken att sänka arbetslöshetsersättningen – för att tvinga de arbetslösa att acceptera lägre löner för arbetet – är uttryck för en klassisk kapitalistisk attityd. I ett kapitalistiskt samhälle vill ingen betala för att någon annan utför arbete.
  Faktum kvarstår: Någon måste göra jobbet – om det sen består i förmedling av födoämnen mellan olika adresser, eller vård av människor, eller lokaler där människor vistas eller kontorsmateriel förvaras, eller något helt annat.
  Att den skattefinansierade arbetslöshetsersättningen administreras av fackföreningar har en historisk förklaring. Det fanns inget intresse hos arbetsgivare att hjälpa arbetslösa. Istället startades hjälpkassor av fackklubbar. Hatet mot fackföreningarns lever tydligen vidare.
  Tanken på individuell lönesättning gör varje anställning till prostitution. Det hela är en fundamental missuppfattning av situationen vid en anställning: Det är inte individen som ska betalas, det är arbetet!
  Att sänka skatten på arbete betyder bara att färre får tillgång till sådant som nu ägs gemensamt.
  Nej, den enskilt viktigaste åtgärden för att få fler i arbete snabbt är självklart att omedelbart anställa!
  Men visst ja, det är ju ingen som vill betala!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev