A-kassan blir inkomstbaserad i stället för dagens arbetsvillkor. Ersättningsnivåerna ska grunda sig på underlag från Skatteverket och inte på intyg från tidigare arbetsgivare. Kvalificeringen till a-kassan ska ske successivt. Den som varit medlem i kassan en kortare tid ska få en lägre ersättning. A-kassan ska samtidigt trappas ned för den som är arbetslös länge.
– Detta är den största reformen av a-kassan på 40 år, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson vid regeringens pressträff.
Johan Pehrson hävdar att dagens a-kassa inte ger ett tillräckligt incitament för att söka jobb. Enligt honom kan man år efter år behålla en ”ganska hög ersättning”. Därför bör nivån i a-kassan successivt trappas. Även aktivitetsstödet, som går till dem som deltar i Arbetsförmedlingens program, ska trappas ner.
Från ersättningsdag 101 kommer a-kassan att minska med 10 procentenheter och med ytterligare 5 procentenheter efter dag 201. Efter 300 dagar finns möjlighet att få aktivitetsstöd vid fortsatt arbetslöshet. Även det stödet kommer att trappas ned med 5 procentenheter var hundrade dag.
Totala utgifterna kan ligga kvar
För statsbudgeten innebär reformeringen både en ökad kostnad och en besparing. Flera kommer att kvalificera sig till a-kassan, men avtrappningen av ersättningarna innebär minskade kostnader.
– De totala utgifterna för a-kassan kommer att ligga på ungefär samma nivå som idag, men om arbetslösheten kan pressas ner kommer kostnaderna att sjunka, säger finansminister Elisabeth Svantesson.
Avtrappningen av a-kassan kommer att lindras för de anställda som har en inkomstförsäkring. Flera TCO- och Saco-förbund har en sådan försäkring och även ett växande antal LO-förbund. Vilken effekt som försäkringen får beror bland annat på hur många dagar den gäller, de flesta förbund har en försäkring som omfattar 100–150 dagar, men exempelvis Vårdförbundet har en försäkring som gäller i 200 dagar. De arbetslösa som får störst nedtrappning av a-kassan är de som saknar inkomstförsäkring eller har en svag försäkring.
Pehrson: Fler hittar jobb
Regeringen föreslår vidare att taket i a-kassan höjs från 33 000 till 34 000 kronor. Detta kan komma att innebära en viss justering av den avtrappning av a-kassan som redan sker idag, där taket sjunker från 1200 kr/dag till 1000 kr/dag efter 100 dagar.
Av de som får a-kassa är det endast en liten grupp som inte fått ett nytt arbete inom 300 dagar. Johan Pehrsson är övertygad om att ännu fler kommer hitta ett jobb om a-kassan trappas ner.
– Det visar forskningen och erfarenheten från många andra länder, säger Pehrsson till Arbetsvärlden.
SD: Nedtrappning skapar incitament
SD har tidigare lovat att inte försämra a-kassan, men Magnus Persson, SD-företrädare och ordförande i arbetsmarknadsutskottet, menar att urholkningen av ersättningen för dem som är arbetslösa länge är ett steg i rätt riktning.
– SD har alltid förespråkat en successiv nedtrappning av a-kassan. Det skapar incitament för att ta ett arbete. Dessutom blir det ett höjt tak och de två karensdagarna blir oförändrade.
TCO: ris och ros
TCO är kritiskt till stora delar av regeringens förslag, men på en punkt är man positiv:
– Vi välkomnar en inkomstbaserad a-kassa. Det har vi väntat på länge. Däremot tror vi inte att en avtrappning är rätt väg att gå för att nå en minskad arbetslöshet. För en verkligt inkomstbaserad a-kassa för tjänstemän krävs dessutom ett ytterligare höjt tak och en indexering, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.
Regeringen kommer nu att lämna förslaget till lagrådsremiss. En proposition kommer att presenteras under våren 2024. Förslaget beräknas att träda i kraft hösten 2025. Regeringen kommer att återkomma med förslag till ändrade förordningar om bland annat takbeloppet.