Helgesons uppsägning – orimligt sätt att runda arbetsrätten Juristen Oscar Fredriksson anser att säkerhetsskyddslagen hotar att runda arbetsrätten. Foto: Henrik Montgomery/TT, Andrzej Otrębski, Starck&Partner
Debatt

Helgesons uppsägning – orimligt sätt att runda arbetsrätten

Det är inte rimligt att en arbetsgivare kan använda säkerhetskyddsargument för att runda det arbetsrättsliga regelverket. Därför borde Arbetsdomstolen bli överinstans för säkerhetsprövningar, skriver juristen Oscar Fredriksson.
11 feb 2025 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
3

I en tid då Sveriges säkerhetspolitiska läge är mer ansträngt än på länge, ställs vi inför en kritisk avvägning mellan nationell säkerhet och grundläggande demokratiska rättigheter.

Dagens system för säkerhetsprövningar har visat sig vara bristfälligt när det gäller transparens och möjlighet till överprövning. Arbetstagare som förlorar sin säkerhetsklassning står ofta maktlösa, utan insyn i processen eller möjlighet att bemöta anklagelserna. Detta är inte bara ett problem för den enskilde, utan utgör ett hot mot rättssäkerheten i stort. Det är dessutom en mycket problematisk hantering ur ett arbetsmiljöperspektiv med stora risker för ohälsa på arbetsplatsen.

Under andra världskriget började Sverige tumma på grundläggande fri- och rättigheter.

Det är uppenbart att vi behöver en reform av systemet för säkerhetsprövningar och några nyckelområden är följande:

  1. Behov av tydligare kriterier. Vi måste definiera när en anställds engagemang faktiskt utgör en säkerhetsrisk.
  2. Oberoende granskning. En mekanism för att ompröva säkerhetsklassningar bör införas, frikopplad från arbetsgivaren.
  3. Balanserad sekretess. Vi måste hitta en väg att skydda känslig information samtidigt som vi ger den granskade tillräcklig insyn för att kunna försvara sig.

Vi har i Sverige en långtgående yttrandefrihet. Men var går gränsen mellan legitim kritik och ett illojalt agerande som äventyrar rikets säkerhet? Detta är en fråga som kräver noggrann avvägning och tydliga riktlinjer.

Under andra världskriget började Sverige tumma på grundläggande fri- och rättigheter av rädsla för att provocera främmande makter. I dagens spända läge måste vi vara vaksamma så att vi inte upprepar samma misstag.

Om vi i processen urholkar samma demokratiska principer vi försöker skydda, har vi då verkligen vunnit något?

Utredningen om förbättrad process för säkerhetsprövningar är ett välkommet initiativ men den nådde tyvärr inte riktigt ända fram i sina rekommendationer. Vi behöver därför en bred samhällsdebatt om hur vi bäst balanserar säkerhet och frihet.

Det yttersta syftet med säkerhetsprövningar är att skydda vår demokrati. Men om vi i processen urholkar samma demokratiska principer vi försöker skydda, har vi då verkligen vunnit något?

Låt oss skapa ett system för säkerhetsprövningar som är transparent, rättssäkert och respekterar de grundläggande friheter som utgör själva kärnan i vårt demokratiska samhälle.

Det kan inte vara en rimlig ordning att en arbetsgivare, som i det nu aktuella fallet med Hamnfackets vice ordförande Erik Helgesson, kan använda säkerhetskyddsargument för att runda det arbetsrättsliga regelverket.

Kanske det ur detta perspektiv vore en god idé att låt Arbetsdomstolen vara överinstans för säkerhetsprövningar eftersom det i grunden handlar om att bedöma om det finns skäl att skilja en person från sin anställning på grund av ett illojalt agerande. Denna bedömning måste rimligtvis ske med samma krav på bevisning oavsett om det gäller illojalitet rent allmänt eller kopplat till säkerhetsskyddslagen.

Oscar Fredriksson
Jurist och utredningschef vid Starck & Partner AB

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev