Det har nu gått tre veckor sedan Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson varslades om uppsägning med ”hänsyn till rikets säkerhet”. Mer än så ville arbetsgivaren, Gothenburg Ro-Ro Terminals, GRT, inte säga. Varken till media eller honom själv. Det skulle vänta till överläggningen, var beskedet. Och på fredagen skedde den. Men efter överläggningen anser sig Erik Helgeson och den fackliga delegationen inte ha fått någon klarhet. Snarare har bara ytterligare frågor väckts. Frågor som inte får svar.
– Jag vill veta vad jag är anklagad för så att jag kan försöka rentvå mig. Nu har jag bara att gissa. Man har tagit väldigt lite hänsyn till mig som person och min familj, säger Erik Helgeson efter överläggningen, vilken han själv inte deltog i.
En ovanlig överläggning
Redan förhandlingsdelegationernas storlek och sammansättning på fredagen vittnar om att detta inte var en vanlig överläggning enligt Lagen om anställningsskydd. För arbetsgivaren närvarade inte bara GRT:s HR och VD, utan även ägarkoncernen DFDS:s personaldirektör och förhandlare från arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.
På andra sidan bordet: en representant från hamnfackets lokalavdelning, fackets förbundsordförande, en brottmålsjurist samt arbetsrättsjuristen John Nordmark.
Varken GRT eller Sveriges Hamnar vill kommentera något om innehållet. Arbetsvärlden har dock tagit del av den fackliga sidans anteckningar.
Under mötet läste Sveriges Hamnars förhandlare Hanna Felix upp ett förberett uttalande som slog fast att arbetsgivaren har för avsikt att snarast möjligt meddela Erik Helgeson uppsägningen av personliga skäl. Tre skäl:
Brott mot säkerhetsskyddslagen
Enligt företaget har Erik Helgeson gjort så att uppmärksamhet riktats mot företaget i ”känsliga säkerhetsavgörande frågor”. Han ska också ha ”agerat enligt en agenda som äventyrar företagets kundrelationer och uppgift i Sveriges totalförsvar”.
Det gör att han inte längre ”kan antas vara lojal mot de intressen som skyddas i säkerhetslagen”.
Den sista formuleringen är, som Arbetsvärlden tidigare rapporterat, hämtad ur säkerhetsskyddslagens kapitel om säkerhetsprövning. Erik Helgeson har dock inte själv någon sådan tjänst. Han har heller inte genomgått någon säkerhetsprövning.
Vad han gjort för att bryta mot lagen eller om han ens omfattas av den fick, enligt John Nordmark, ingen förklaring under överläggningen.
– De läste bara ur den förberedda texten och när vi ställde frågor svarade de ”inga kommentarer”, som en robot.
Brott mot GRT:s uppförandekod
Enligt arbetsgivarparten har Erik Helgeson vid upprepade tillfällen brutit mot företagets uppförandekod. Bland annat ska han ha uppfört sig ”hotfullt” och ”olämpligt” mot bolagets arbetsledning. Det har han fått två skriftliga erinran för, en 2020 och en 2023.
Arbetsgivaren anser att Erik Helgeson, enligt fackets anteckningar, inte har ”behandlat alla medarbetare med respekt, värdighet och rättvisa”. Därigenom har han, anser bolaget, brutit mot företagets uppförandekod ”The Roro Way”.
Enligt John Nordmark bestreds båda erinran redan när de gavs. Händelserna som låg till grund för erinran ska ha skett när Erik Helgeson företrädde medlemmar.
Vid överläggningen bemöttes, enligt Nordmark, frågor kring om det ska ha skett något liknande efter 2023 med samma: ”ingen kommentar”.
Brott mot lojalitetsplikten
Som sista skäl till uppsägningen uppgav arbetsgivaren att Erik Helgeson ska ha ringt till företag som är eller skulle kunna vara kunder till GRT. Detta ska ha utsatt bolaget för en risk för att dessas ”förtroende för GRT rubbas”. Därmed har Erik Helgeson ”satt andra intressen före arbetsgivarens” och brutit mot lojalitetsplikten.

”De vill skada fackföreningen”
När Arbetsvärlden pratar med John Nordmark efter överläggningen säger han sig vara förvånad över arbetsgivarens agerande. Av vad som kunnat uttydas anspelar allt utom punkt två på saker som ska ha skett i samband med Hamnarbetarförbundets nu avslutade blockad mot israeliska vapenleveranser.
Överläggning enligt Las 30§
30 § En arbetsgivare som vill avskeda eller säga upp en arbetstagare på grund av omständigheter som hänför sig till arbetstagaren personligen skall underrätta arbetstagaren om detta i förväg. Gäller underrättelsen uppsägning skall den lämnas minst två veckor i förväg. Gäller den avskedande skall den lämnas minst en vecka i förväg. Är arbetstagaren fackligt organiserad, skall arbetsgivaren samtidigt med underrättelsen varsla den lokala arbetstagarorganisation som arbetstagaren tillhör. Arbetstagaren och den lokala arbetstagarorganisation som arbetstagaren tillhör har rätt till överläggning med arbetsgivaren om den åtgärd som underrättelsen och varslet avser. En förutsättning är dock att överläggning begärs senast en vecka efter det att underrättelsen eller varslet lämnades. Har överläggning begärts, får arbetsgivaren inte verkställa uppsägning eller avskedande förrän överläggningen har avslutats. Källa: Svensk författningssamling
– De har inga skäl. Det är bara dumheter de kommer med. Allt de säger att han gjort har han dessutom gjort som företrädare för fackföreningen och är dessutom helt legitimt.
Vad handlar det här om då?
– De vill skada fackföreningen. Jag kan inte se det på annat sätt. Det är en pågående föreningsrättskränkning. Det finns ingen aspekt av illojalitet i att företräda medlemmar, säger John Nordmark.
Kommer begära skadestånd
Hans bedömning är att överläggningen inte ens lever upp till grundkravet i lagen eftersom arbetsgivaren varken svarat på några frågor eller bemött fackens argument.
– Det kommer bli ytterligare en skadeståndsgrund i den här soppan. De bryter mot Lagen om anställningsskydd, förtroendemannalagen och föreningsfriheten i Medbestämmandelagen, säger han.
Men oavsett om arbetsgivarparten haft för avsikt att omedelbart meddela Erik Helgeson om uppsägningen så får de nu vänta ytterligare en tid om de vill respektera formalian. Detta sedan Hamnarbetarförbundet begärt förhandling om att omvandla uppsägningen till en suspendering.
Arbetsvärlden har sökt och skickat skriftliga frågor till alla parter på arbetsgivarsidan. DFDS svarar inte på Arbetsvärldens mejl. De övriga avböjer från att kommentera.
”Då detta rör ett personalärende hos ett enskilt företag kan vi inte kommentera det.”, skriver Sveriges Hamnars pressansvariga Seth Örbrink i ett mejl till Arbetsvärlden.