Global basinkomst behövs för att rädda klimatet Robin Rushdie Al Salehi föreslår en global strejkkassa eller basinkomst.

Debatt Global basinkomst behövs för att rädda klimatet

Debatt Just nu pågår Världsfackets kongress i Köpenhamn. Det är dags för organisationen att införa en global strejkkassa eller basinkomst för att stoppa farliga arbetsplatser och miljöförstörande verksamhet, skriver den sociala entreprenören Robin Rushdi Al-Salehi.
6 dec 2018
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De flesta vet nog vad fackföreningsrörelser runt om i världen har lyckats med de senaste 150 åren. Fackföreningsrörelsen och politiken som följde har skapat några av världens mest socialt hållbara välfärdsstater.

Många av de behov och problem som fanns för hundra år sedan har i princip utraderats i många länder där arbetare nu har en bättre levnadsstandard, högre löner och bättre arbetsvillkor.

Dessvärre har dock långt ifrån alla världens arbetare nåtts av dessa sociala framsteg. I många andra länder lever arbetare fortfarande i usla förhållanden, arbetar i ännu sämre förhållanden och tjänar slavlöner. Företag och stater exploaterar människor, djur och natur överallt i världen till randen av förstörelse, utrotning och död. Vi ser effekterna av detta runt om i världen. Modernt slaveri, industriell matproduktion, skogsskövling, isar som smälter, korallrev som bleknar och temperaturer vars rekord avlöser varandra.

Ge de arbetare som lever på att leverera till världens slit- och slängekonomi en anledning att sluta med det.

Men det finns motstånd som inspirerar:

·         15-åringen Greta Thunberg’s skolstrejkar för klimatet.

·         20 000 franska studenter och nu många svenska studenter har skrivit på ett manifest där de lovar att välja bort att jobba för företag och organisationer som inte tar klimatomställningen på allvar.

·         Extinction Rebellion-rörelsen som startade i England har spridit sig till resten av Europa och demonstrerar mot regeringars oförmåga att förhindra ekosystemens kollaps.

Inspirerad av allt detta vill jag och många med mig härmed uppmana ITUC, eller IFS på svenska – Internationella fackliga samorganisationen, att ta fram en internationell strejkkassa eller global basinkomst för de arbetare i världen som inte har något annat val än att arbeta med sådant som är naturförstörande.

En internationell strejkkassa eller global basinkomst kan finansieras av världens fackföreningar för att ge de arbetare i världen ett alternativ för att stå emot exploaterandet av dem själva, djuren och naturen.

Det skulle hjälpa dem som idag skövlar regnskogen, fiskar ut världshaven, producerar kläder, elektronik och produkter i hemska förhållanden och som leder till ännu värre konsekvenser, att kunna säga emot. Ge de arbetare som lever på att leverera till världens slit- och slängekonomi en anledning att sluta med det och istället organisera sig för att skydda sig själva, djuren och naturen!

Vi måste bryta cirkeln där ekonomin idag, likt ett pyramidspel, bygger på att exploatera människor, djur och natur. Där vinster privatiseras, där kostnader betalas av det gemensamma och där lösningarna på världens problem individualiseras. Vi måste ställa om till en värld där vinster delas med alla, där kostnader tas av alla och där lösningarna på världens problem kollektiviseras.

I en ändlig värld så är detta det enda sättet att skapa mänskligt välbefinnande, djurrätt och en värld som inte går mot kollaps utan mot en hållbar framtid.

För vår framtids skull så hoppas jag att fackföreningsrörelser i världen kan visa solidaritet med världens arbetare genom att ge dem ett hållbart alternativ.

Robin Rushdi Al-Salehi
Social entreprenör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar