Friskolornas rapport gör mig förbannad Emma Fastesson Lindgren, S-studenter, kritiserar kopplingarna mellan politik och påverkan i skolsektorn med exmplet Ulla Hamilton, Friskornas riksförbund. Foto: Alma Hedmark och Wikimedia Commons.
Debatt

Friskolornas rapport gör mig förbannad

Lobbying Det är sorgligt att se hur de högerkonservativa partierna har infiltrerats av lobbyister. Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton är också lokalpolitiker för Moderaterna i Stockholm. Nu har L också anställt en presschef från samma organisation. Våra demokratiskt valda politiker är menade att företräda folket, inte de som betalar mest, skriver Emma Fastesson Lindgren, ordförande S-studenter.
31 mar 2022 | 14:06
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

I veckan fick jag en rapport till S-studenter från Friskolornas riksförbund. Huvudbudskapet: obegränsade vinster i skolan är bra. Det gör mig förbannad att pengar avsedda för barnen i skolan går till att finansiera påverkanskampanjer mot studentpolitiker.

Näringslivets lobbyister gör just nu allt för att du och jag ska tycka att obegränsade vinster i skolan är bra. Genom skrämselannonser i dagstidningar och “vetenskapliga” rapporter hoppas de att vinna över oss.

Finansieringen av svensk skola liknar ett durkslag, det är hål överallt. Våra skattepengar är tänkt att gå till våra barns skola, men så är det inte. Miljarder läcker istället ut i vinster till friskoleägare. Det är skamligt och dessa läckage bör genast täppas till.

Det är sorgligt att se hur de högerkonservativa partierna har infiltrerats av lobbyister.

Just nu är friskoleägarna oroliga för sin framtida vinstmarginal. Socialdemokraterna vill ha ett förbud mot vinstuttag och regeringen har lagt ett antal förslag som skulle komma till bukt med en del av läckagen i svensk skola. Dessa förslag upprör friskoleägare, de vill inte sluta att använda svensk skola som sin privata kassako.

Regeringens förslag är fullt rimliga, det handlar bland annat om att göra skolpengen rättvis. Idag betalar kommuner ut miljoner av våra skattepengar till friskolor för ett skolpliktsansvar de inte har. Kommunala skolor har ett särskilt ansvar att snabbt kunna erbjuda plats till elever som nyligen flyttat till kommunen, elever som vill byta skola eller elever vars friskola har gått i konkurs. I praktiken betyder det att det står tomma bänkar i kommunala skolor. Dessa medför kostnader för skolan, vilket också de blir kompenserade för. Problemet är att friskolorna som inte har samma skolpliktsansvar också blir kompenserade för detta. Våra skattepengar kastas i sjön.

Majoriteten av Sveriges befolkning tycker att pengarna i skolan ska gå till barnen.

Eller rättare sagt, de kastas ner i skolkoncernernas ägares djupa fickor. Under de senaste fem åren har dessa individer tagit ut mer än 4,5 miljarder skattepengar i vinst. Pengar som hade kunnat finansiera läromedel, fler lärare och en bättre elevhälsa. Istället har de använts av friskoleägare på bland annat på sexklubb i Thailand.

Majoriteten av Sveriges befolkning tycker att pengarna i skolan ska gå till barnen. Det tycker inte de som tjänar miljarder på systemet. Därför spenderar de nu våra skattepengar på att påverka såväl allmänhet som politiker.

Nyhetsbrev

Det är sorgligt att se hur de högerkonservativa partierna har infiltrerats av lobbyister. Sverigedemokraterna signalerade tydligt valet 2014 att de var mot vinster i välfärden. Men efter intensiv uppvaktning av olika lobbyorganisationer har Jimmie Åkesson blivit en av vinstjaktens främsta försvarare. Varför? Att Liberalernas politikutveckling sker på PR-byrån Nordic Public affairs är ingen hemlighet. Men nu har L också anställt en presschef direkt från vinstlobbyorganisationen Friskolornas riksförbund. Dessutom är samma organisations vd Ulla Hamilton också lokalpolitiker för Moderaterna i Stockholm. Våra demokratiskt valda politiker är menade att företräda folket, inte de som betalar mest.

Dina och mina skattepengar så gå till våra gemensamma angelägenheter, sjukvården, vägbyggen, försvaret och skolan. Inget annat. Svensk skola ska inte läcka som ett durkslag. Våra skattepengar ska gå till barnens utbildning, inget annat.

Emma Fastesson Lindgren

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev