Lärarfacken går samman – bildar ”Sveriges lärare” Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand leder Sveriges lärare till kongressen i maj 2024. Foto: TT

Lärarfacken går samman – bildar ”Sveriges lärare”

Facklig utveckling Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund bildar ett gemensamt förbund för Sveriges lärare. Det står klart sedan förbundens båda kongresser givit klartecken i lördags.
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
4

320 000 medlemmar som är lärare går in i det nya fackförbundet Sveriges lärare. Skolledare, tex rektorer, bildar det nya förbundet Sveriges skolledare. De nya facken startar verksamheten den 1 januari 2023.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand tror på fackliga framgångar med den nya organiseringen och kände efter beslutet en ”enorm glädje”.

– Vi har under många år sett hur förödande det är med en splittrad lärarkår, och hur mycket inflytande vi ger bort till politiker och beslutsfattare. Nu kommer vi kunna stå enade bakom problembeskrivningar, lösningar och krav. Det kommer ha en stor betydelse för vilka fackliga framgångar vi kan skörda, säger hon till tidningen Läraren.

Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén ser fördelar med ett samlat förbund.

– Det ger oss ökade möjligheter att nå resultat både i avtalsrörelser och i utbildningspolitik, säger hon till Skolvärlden.

De viktigaste nyheterna en gång i veckan
Nyheter

Med cirka 320 000 medlemmar blir Sveriges lärare landets tredje största fackförbund efter Unionen och Kommunal. I maj 2024 håller man ny kongress och utser ordförande och förbundskongress. Till dess gäller delat ledarskap.

Det finns cirka 40 000 personer som undervisar utan lärarexamen och legitimation i skolväsendet. Dessa personer kan inte vara med i Sveriges lärare men värvas nu istället till till exempel fackförbundet Vision.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar