Den bästa strategin mot gigifiering är kollektivavtal Även tjänstemänne står inför gigifiering av arbetsmarknaden, menar Gigwatch. Martin Linder på Unionen menar att facket har en strategi, den stavas kollektivavtal. Foto: TT och Camilla Svensk/Unionen.

Debatt Den bästa strategin mot gigifiering är kollektivavtal

Replik Föreningen Gigwatch ber facken att vakna upp och ta gigifieringen av arbetsmarknaden på allvar. Vi är vakna, men gigföretagen kräver inga speciallösningar, utan verktyget är kollektivavtal, skriver Unionens ordförande Martin Linder.
22 aug 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1

Det är dags för facken att vakna upp och börja ta gigifiering av den svenska arbetsmarknaden på allvar skriver organisationen Gigwatch på Arbetsvärlden.

Unionen tar redan gigfrågan på allvar och vi vill att fler fackförbund kliver fram och arbetar för att förbättra de usla villkor som finns i stora delar av gigbranschen. Unionen var mycket tidigt ute med att analysera och uppmärksamma problematiken kring gig-ekonomin där själva affärsmodellen bygger på konkurrens genom dåliga villkor och osäkra anställningsförhållanden.

Från fackligt håll ser vi alltså inte att det krävs några speciallösningar för gigföretagen.

Som fackförbund är vi övertygade om att strategier för hur en gigifiering av arbetsmarknaden kan bemötas stavas kollektivavtal. Det är genom kollektivavtal vi bäst kan säkerställa arbetstagares rättigheter och stärka det lokala fackliga arbetet, samtidigt som vi bibehåller konkurrens på lika villkor. Kollektivavtal är i själva verket en viktig grund för konkurrens på lika villkor.

Från fackligt håll ser vi alltså inte att det krävs några speciallösningar för gigföretagen. Men de kan, och bör, precis som alla företag vara en del av den svenska modellen genom att sluta kollektivavtal med arbetstagarorganisationerna. Det är så vi bäst säkrar villkor och inflytande för våra medlemmar.

Tjänstemän arbetar redan i gigekonomin och Unionen har kollektivavtal som omfattar några gigföretag där Unionens medlemmar jobbar. Det är det viktigaste verktyget vi har att arbeta med.

Relaterad läsning

Martin Linder
Förbundsordförande Unionen
22 aug 2022
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar