”Att brittiska Unite omfamnar medborgarlön är banbrytande” Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet. Foto: Theresia Viska
Debatt

”Att brittiska Unite omfamnar medborgarlön är banbrytande”

Basinkomst "Plötsligt står en facklig ledare och håller brandtalet om medborgarlön på en svensk kongress. Vad svarar du då?" Jonas Nordling, Journalistförbundet, om basinkomstdebatten.
21 okt 2016 | 13:13
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är ingen hemlighet att brittisk löntagarrörelse har problem. Men bortsett från Brexit och Labours återkommande ledarkriser så hände något mycket anmärkningsvärt på centralorganisationen TUCs senaste kongress i september. Landets största fackförbund, Unite med 1,4 miljoner medlemmar, höll ett brandtal för så kallad Basic income, medborgarlön.  Och fick kongressen med sig.

Om det är så att traditionella arbeten ersätts med typ inget alls, är det inte konstigt om medborgarlön seglar upp som lösningen.

Det innebär att en av världens största fackliga organisationer numera alltså kommer att driva denna fråga aktivt. Det måste betecknas som banbrytande, för att undvika värdeladdad beskrivning. Att rörelser för medborgarlön nu vädrar morgonluft råder det ingen tvekan om.

Vi har folkomröstningen om medborgarlön i Schweiz denna sommar, där 23 procent faktiskt röstade för. Och vi har experimentet i Finland som också lanseras som medborgarlön. Det är svårt att bara avfärda denna utveckling som en enskild tankevurpa, även om det kan tyckas paradoxalt att det finska försöket görs för att öka incitamentet att ta ett jobb.

Trots en till synes harmlös yta; medborgarlön är en extrem ideologi.

Lägg därtill ytterligare anekdotisk bevisföring som denna intervju med den facklige kämpen Andy Stern, som lett en fackförening med två miljoner medlemmar i USA och Kanada och nu förespråkar medborgarlön och det blir lätt att se varför detta plötsligt blivit en facklig fråga. Om det är så att traditionella arbeten ersätts med typ inget alls, är det inte konstigt om medborgarlön seglar upp som lösningen.

Tanken om att alla samhällets medborgare ska få någon sorts grundersättning är något som tidigare främst diskuterats i rörelser som inte är så tillväxtinriktade som fackföreningar brukar vara. Det är ingen tillfällighet att det brukar vara miljöpartistiska riksdagsledamöter som motionerar om medborgarlön i första hand.

De fackliga argumenten mot medborgarlön brukar vara rätt självklara men därför också något förutsägbara. Därför är det nog hög tid för fackföreningsrörelsen att ta denna nya trend på allvar. Det behövs nya argument mot medborgarlön i denna digitala tid.

Jag har pekat på utmaningen tidigare. Det är inte samma drivkrafter som ligger bakom TUCs nya linje som präglat tidigare medborgarlönsfilantroper. Det är mer av en uppgivenhet inför tingens ordning, där sorgen efter svunna tiders trygghet innebär grogrund för extrema ideologier av olika slag. För trots en till synes harmlös yta; medborgarlön är en extrem ideologi.

Men handen på hjärtat, den nya tekniken förändrar arbetsmarknaden på ett sätt som inte skett sedan ångmaskinens intåg. Och om inte tillräckligt många nya arbeten blir resultatet så krackelerar samhället. En annan syn på arbetstid och fördelning av produktivitetsökningar borde vara självklara ämnen för fackföreningsrörelsen, men svaren kan aldrig vara medborgarlön. Men om vi inte börjar diskutera hur vi vill se arbetsförkortningar och återinvesteringar av produktivitetsökningar i våra avtalsförhandlingar så lär frågan väckas allt oftare även här. Och plötsligt står en facklig ledare och håller brandtalet om medborgarlön på en svensk kongress. Vad svarar du då?

Jonas Nordling
Ordförande Journalistförbundet

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev