Därför ökar vissa fackförbund medan andra tappar medlemmar Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet och expert på arbetsmarknadens parter Foto: Mikael Andersson

Därför ökar vissa fackförbund medan andra tappar medlemmar

Medlemsutveckling Att akademikerna blir fler och arbetarna färre, och att det offentliga privatiseras. Det är de främsta orsakerna till medlemsutvecklingen i fackförbunden, enligt professor Anders Kjellberg vid Lunds universitet.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Akademikerna, och i viss mån tjänstemännen, blir fler på arbetsmarknaden. Medan arbetarna blir färre.

Det är en förklaring till att LO tappar medlemmar, medan Saco och TCO växer, anser Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet och ledande forskare om parternas roller på svensk arbetsmarknad.

–Deras rekryteringsunderlag ökar ju, så det är ganska väntat att medlemmarna blir fler där.

Men det finns också mönster inom i de enskilda förbunden.

Som att många av de offentligt anställda backar. Särskilt inom vård och omsorg.

Stor skillnad mellan privat och offentligt anställda

– I privata tjänstenäringar är organisationsgraden lägre än i offentlig sektor. Där finns branscher som hemtjänst, privata vårdcentraler, personlig assistans och privata äldreboenden. Den förändringen bidrar till att siffrorna varje år sjunker, säger Anders Kjellberg.

I en rapport han skrev för Arena Idé 2020 kan man till exempel se att 80-81 procent av undersköterskorna som har en offentlig arbetsgivare under åren 2017-2019 är med i facket.

För undersköterskor som jobbar för en privat arbetsgivare ligger det på 63-71 procent.

För sjuksköterskor inom det offentliga var 81-82 procent med i facket.

Medan 62-68 procent av sjuksköterskorna som var anställda i det privata var det.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar