Ökat förtroende för facken Förtroendet för fackförbund har ökat de senaste åren. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Ökat förtroende för facken

Förtroendet för fackliga organisationer har ökat de senaste 14 åren. Och allt färre är positiva till att införa en sextimmars arbetsdag.
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Fackens förtroende har ökat. De senaste 14 åren har förtroendet ökat med 14 procent enligt en ny undersökning.

– Vi kan se att förtroendet ökat både för demokratin och för många andra institutioner som polisen och försvaret efter att vi hade ett tapp runt 2015. Men för de fackliga organisationerna har trenden med ökat förtroende varit längre än så, säger Johan Martinsson, docent i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet till Arbetet.

Enligt Johan Martinsson kan det röra sig om en pandemieffekt, men det är svårt att se någon tydlig orsak.

– Vi har otrygghet i omvärlden, och också i arbetslivet. Värdet av de gamla klassiska samhällsinstitutionerna kan då tyckas öka och det kan möjligen vara en förklaring till att förtroendet för facket ökat, säger Johan Martinsson.

Färre positiva till kortare arbetsdag

Det framkommer även att oro för att Sveriges ska drabbas av en stor arbetslöshet har sjunkit, från 22 till 17 procent. Och att allt färre är positiva till att införa en sextimmars arbetsdag jämfört med 2021, där har man gått från 53 till 51 procent.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar