Charlotta Helge från Centerpartiet blir TCO:s nya samhällspolitiska chef Charlotta Helge, kommunikationschef på Centerpartiet, blir TCO:s nya samhällspolitiska chef. Foto: Fredrik Wennerlund

Charlotta Helge från Centerpartiet blir TCO:s nya samhällspolitiska chef

TCO TCO har rekryterat en ny samhällspolitisk chef. Charlotta Helge kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på Centerpartiet. "Det viktiga för mig blir att se till att politiker som ska fatta beslut vet vad det kan innebära för den enskilda tjänstemannen", säger hon.
28 nov 2022 | 15:07
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
3

Charlotta Helge har tidigare också bland annat jobbat som politiskt sakkunnig i regeringskansliet.

Varför just TCO?
– TCO jobbar med samma frågor som jag har arbetat med under mitt yrkesliv. Jag tycker att ett hållbart arbetsliv är otroligt viktigt, som jämställdhetsfrågor och hur man ska skapa trygghet för alla tjänstemän genom sjukförsäkringar, a-kassan och föräldraförsäkringens utformning. Det är frågor jag har brunnit för under hela mitt yrkesliv.

– Jag är också glad över att TCO har pekat på att klimatfrågan är viktig, den gröna omställningen, att man vill vara en tydlig och stark röst där, säger Charlotta Helge.

Klimatförändringarna blir konkreta

Vad tänker du är viktigast för facken att göra i klimatfrågan?

– Det är ett arbete man ska börja med. Klimatfrågorna måste mejslas fram. För att ta tag i det här behöver man utveckla en policy. Det blir viktigt för TCO att ta ställning till vad man tycker om klimatförslag generellt och vilka klimatfrågor man anser att politiken ska driva.

– Men också i vardagen konkret, där även klimatförändringarna kommer att drabba medlemmarna konkret.

Vad är du bäst på, vad är det du tar du med dig till TCO?

– Jag tar med mig den breda kombinationen av policies, sakfrågor, påverkan och kommunikation. I mina år i politiken har testat många olika situationer och hoppas att jag kan bidra med de erfarenheterna.

Vad är roligast på jobbet?

– Det roligaste är att jobba med frågor som gör skillnad för andra människor.
Det är det som är spännande och lockande med TCO. Att man vill göra det bättre för andra med sitt jobb.

Påverkar människors känsla av trygghet

Vilka är de största utmaningarna TCO står inför?

– Vi går in i mycket tuffare ekonomiska tider och har ett osäkert läge med krig i Europa. Det påverkar människors känsla av trygghet. TCO och dess medlemmar ska bära upp samhället i allt detta med ett en lågkonjunktur i antågande. Hur ser det ut med våra trygghetssystem då? Kommer det vara hållbart under hela den kommande mandatperioden?

Yrkesgrupper som berörs av Tidöavtalet är oroliga för hur det kommer att påverka dem. Exempelvis flaggar vård- och skolpersonal för att de inte kan tänka sig att anmäla papperslösa. Vad blir din roll i det här? 

– TCO måste vara en stark röst. Man kan ha olika farhågor och utifrån det vi vet om Tidöavtalet så finns det finns vissa skrivningar, exempelvis att man vill ta tillbaka tjänstemannaansvaret.

– Det jag kan göra som är bland det viktigaste är att se till att politikerna vet om vilka konsekvenser det får för respektive människa som är tjänsteman om man förändrar förutsättningarna.

Charlotta Helge börjar på TCO den 1 mars nästa år.

28 nov 2022 | 15:07

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev