Arbetsplatserna måste höja klimatambitionerna när politiken sviker När regeringen skär ned klimatpolitiken krävs insatser av klimatombuden på arbetsplatserna, skriver sex klimatombud. På bilden klimat.- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: TT
Debatt

Arbetsplatserna måste höja klimatambitionerna när politiken sviker

Debatt När budgeten kraftigt skär ner resurserna till klimat och miljö måste civilsamhället och facket ta en större roll. Ibland kan det vara så enkelt som förmånscyklar. Det skriver sex av Visions lokala klimatombud.
17 nov 2022 | 10:47
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Budgeten för klimat och miljö sänks med två miljarder kronor nästa år och till 2025 är prognosen en halverad miljö-och klimatbudget. Det är beklagligt. I en tid då larmrapporter kring klimatmålen duggar tätt behöver regering och riksdag visa ledarskap och öka resurserna till klimatomställningen i kommuner och regioner.

Sänkta politiska ambitioner gör att civilsamhället och facket behöver ta en större roll. Vision vill vara en del av den nödvändiga klimatomställningen och har inrättat den fackliga rollen klimatombud. Vi klimatombud finns på arbetsplatserna och arbetar för att påverka arbetsgivare att vara mer progressiva i frågan. Vi fungerar som en möjliggörare i form av ett stöd och en kunskapsbas för att minska kommuners och regioners klimatpåverkan.

Av 8 ton koldioxid från varje person i Sverige kommer 2-3 ton från offentlig sektor

Vi har redan sett klimatombud i Rättviks kommun förhandla fram förmånscyklar till kommunens anställda, och därmed skapa förutsättningar för att fler ska välja cykeln till arbetsplatsen med målet att minska bilanvändandet.

Välfärdssektorn, där många av Visions medlemmar jobbar, spelar en nyckelroll för att begränsa uppvärmningen och nå målen i Parisavtalet. Offentlig konsumtion står för stora utsläpp. Av de cirka åtta ton CO2-avtryck som kommer från varje person i Sverige är cirka två till tre ton av dessa från den offentliga sektorn.

Det är på våra arbetsplatser som konsekvenserna av extremväder måste hanteras

Klimatförändringarna påverka oss alla. Det är på våra arbetsplatser som konsekvenserna av extremväder måste hanteras – bostadsbolag som drabbas när översvämningar förstör fastigheter och värmeböljor som slår hårt mot landets äldreboenden. Effekterna av klimatkrisen är komplexa, men det går inte att blunda för förändringen som med största sannolikhet kommer att påverka vårt land inom de närmaste åren. Vårt samhälle behöver anpassas till den nya verkligheten som råder och den offentliga sektorn behöver göra en hel del arbete.

Sverige har idag väldigt goda förutsättningar att minska utsläppen och de negativa klimateffekterna. Det ser vi tydligt i de kommuner som till exempel jobbar med att minska  mängden avfall till förbränning. Där ser vi både minskade kostnader för kommunen och en minskad klimatpåverkan. Det kan finnas en vinning för både plånboken och miljön att arbeta med klimat- och miljöfrågor.

Därför är det viktigt att kommuner och regioner fortsätter att arbeta med frågan och ger medarbetarna möjligheter att bidra, bland annat genom att engagera sig som klimatombud. Hittills är vi närmare 70 klimatombud runt om på arbetsplatserna som inspirerar arbetsgivare, kanaliserar kollegors engagemang och tar steg framåt. Genom att kroka arm kan vi jobba mot vårt gemensamma mål – ett hållbart arbetsliv och samhälle.

Camilla Molina Muga, klimatombud Danderyds kommun
Mikael Bergqvist, klimatombud Göteborgs stad
Heléne Idahl, klimatombud Region Västerbotten
Göran Erlandsson, klimatombud Rättviks kommun
Esteri Nilsson, klimatombud Karlstads kommun
Nina Malmberg Ljunggren, klimatombud Simrishamn

Klimatombuden Camilla Molina Muga, Mikael Bergqvist, Heléne Idahl, Göran Erlandsson, Esteri Nilsson och Nina Malmberg Ljunggren

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev