Börsbolag kan få draghjälp av mindre företag med jämställdheten Kanske kan kvinnliga vd:ar i mindre företag ta steget upp till börsen, hoppas Amanda Lundeteg, vd på Allbright. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /

Börsbolag kan få draghjälp av mindre företag med jämställdheten

Jämställdhet Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser fortsätter att öka, men kvinnliga vd:ar är fortfarande ovanligt. Men kanske kan börsbolagen ta intryck av andra företag – här är nämligen könsfördelningen på de högsta posterna betydligt mer jämställd.
12 jun 2017 | 08:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På 15 år har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat med drygt 26 procentenheter, visar Andra AP-fondens årliga kvinnoindex. På bolagen noterade på Nasdaq Stockholm är nu 32,2 procent av styrelseledamöterna kvinnor jämfört med 30,7 procent i fjol. Allra störst andel kvinnor finns i börsens största bolag, Large cap-bolagens styrelser: 37,1 procent.

Sverige ser ut att kunna bli det första land som når den siffran utan kvoteringslag.

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, är inte överraskad av resultatet. Allbright arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet och stiftelsen kartlägger själv återkommande ledningsgrupper och styrelser.

– Det intressanta är att Large cap-bolagen närmar sig 40 procents representation av kvinnor i styrelserna. Sverige ser ut att kunna bli det första land som når den siffran utan kvoteringslag, säger Amanda Allbright.

Debatt om kvoteringslag har påverkat

I bakgrunden ligger de senaste årens diskussion om införandet av en kvoteringslag. Ofta hänvisas det till Norge där en lag om minst 40 procent i kvinnor i börsbolagens styrelser finns sedan över tio år tillbaka.

– Utan tvekan har hotet om kvotering haft effekt. Det har bidragit till debatt och när man debatterar de här sakerna börjar det också hända saker. Politikerna har varit på och bolagen har känt att de varit under lupp.

Det är inte alltid de med bäst meriter som hamnar i ledningen, det är mer som ett kompisnätverk.

Det som däremot inte förändras i samma takt är andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper, det vill säga nivån under styrelsen, och vd:arna. Enligt Andra AP-fondens kvinnoindex består ledningarna i dag till 21,7 procent av kvinnor. Andelen kvinnliga vd:ar är nere på under 5 procent.

– Det har inte varit samma tryck på ledningarna. Våra undersökningar har tidigare visat att vart tredje av börsbolagen inte har en enda kvinna i ledningen. Därför är det inte alltid de med bäst meriter som hamnar i ledningen, det är mer som ett kompisnätverk, säger Amanda Lundeteg.

Fler kvinnor i aktiebolagen som helhet

Samtidigt visar en ny undersökning från Företagarna att en av sex, det vill säga knappt 17 procent, av de högsta befattningshavare i landets aktiebolag är kvinnor. I undersökningen ingår 278 000 företag. Trots att siffran är låg är den ändå tre gånger så hög som för börsbolagen i Andra AP-fondens undersökning.

– Det är fortfarande pinsamt låga siffror, men jämfört med börsbolagen är det relativt bra, det öppnar upp för att det ska bli fler vd-kvinnor på börsen också. Några av kvinnorna i de här företagen kanske kan ta steget upp till börsbolag, säger Amanda Lundeteg.

Förhoppningen finns ju alltid att några av de här företagen kommer att växa och bli större, och kanske hamna på börsen.

Patrik Nilsson, chef för analys och opinion på Företagarna, är tveksam till jämförelsen med börsens företag.

– Det är en stor skillnad mellan de här företagen och börsföretagen. I mindre företag är det ofta ägaren som startat företaget som styr, det kan vara en hårfrisörska eller en skomakare. Oftast är det den person som startat företaget som är vd. I börsbolagen fungerar det på ett helt annat sätt.

Däremot tror han att den högre kvinnorepresentationen i de mindre företagen på sikt också kan ge avtryck bland börsföretagen.

– Man kan tänka sig att börsbolagen rekryterar till sina styrelser från de här företagen. Dessutom finns ju alltid förhoppningen att några av de här företagen kommer att växa och bli större, och kanske hamna på börsen.

12 jun 2017 | 08:30
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev