Advertise like a union – TCOs väg till succé
Stillbild ur TCO:s musikvideo Business like a Swede.

Advertise like a union – TCOs väg till succé

Kommunikation Filmerna Like a Swede och Business like a Swede har visats över 1,5 miljoner gånger på Youtube. Förmodligen har TCO aldrig haft större genomslag någon gång. Plötsligt var filmernas budskap om den svenska modellen en snackis på sociala medier.
Carl von Scheele
17 mar 2015 | 15:06
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Like a Swede, TCOs första video om den svenska modellen, hade många hundra tusen visningar på Youtube och blev internationellt uppmärksammad. När reklambyrån med det märkliga namnet ANR BBDO anlitades för film nummer två visste alla inblandade hur upplägget skulle vara för en upprepad succé.
”Business like a Swede, I do business like a Swede…”
Rapparen Marcus Price hann knappt uttala de första orden i film nummer två innan klickandet började. På några veckor hade över 700 000 visningar av videon registrerats.
Alla med någon betydelse i samhällsdebatten tycktes twittra om den. Det spelade ingen roll var man stod på den politiska skalan. Den svenska modellen och vårt samförstånd hyllades.
”Ännu en bra, klockren o charmig film från TCO”, twittrade centerledaren Annie Lööf efter att ha sett filmen.

Petra Jankov Picha, TCO.

Petra Jankov Picha, TCO.

– Ja, vi har nästan bara fått positiva reaktioner, säger Petra Jankov Picha, ansvarig för sociala och digitala medier på TCO.
– Vi ville nå unga politiker, journalister och samhällsdebattörer med filmerna, och få dem att prata om och förstå den svenska modellen. En sekundär målgrupp var allmänheten och alla de som vanligtvis inte läser våra pressmeddelanden.
Runt filmerna har TCO haft en febril aktivitet. Man har inte bara passivt följt hur de delats och kommenterats i sociala medier, utan pressat upp kännedomen genom pressmeddelanden och PR-arbete. Kanske ännu viktigare för kännedomen är de köpta inläggen i bloggnätverken Feber, Tjock och Uppskattat.
– Det gäller att få de stora sajterna att skriva om det.
Bakom arbetsmetoden, att slopa köpt reklam men sponsra bloggar, ligger ekonomiska begränsningar, förklara Petra Jankov Picha.
– Vi har dragit slutsatser utifrån erfarenheterna från den första filmen. Då köpte vi webbannonser, men det gav inte särskilt mycket. Därför har vi valt att göra bloggsamarbeten istället.

”Många orkar inte läsa särskilt långt på mobiltelefonen och en tittare måste du fånga på tio sekunder.”

TCO:s verksamhet är numera inriktad mot en ganska snäv målgrupp, som består av främst opinionsbildare och beslutsfattare. Politiker, myndighetspersoner, forskare, debattörer, journalister och andra som har inflytande över samhällsutvecklingen bearbetas.
Men med de båda filmerna, förra årets Like a Swede och årets Business like a Swede, nåddes tusenfalt fler än den ordinarie målgruppen.
Det stora genomslaget är en viktig lärdom när TCO fortsätter att testa nya kommunikationsvägar.
– Generellt sett blir det allt svårare att nå ut. Vi måste våga tänka kreativt och utanför boxen, säger Petra Jankov Picha.
– Många orkar inte läsa särskilt långt på mobiltelefonen och en tittare måste du fånga på tio sekunder. Ett videobudskap på Instagram får vara högst 15 sekunder, det är en utmaning att föra ut ett budskap på den korta tiden.

”För TCO är det personliga mötet med politiker och andra fortfarande väldigt viktigt.”

Idag satsar TCO på sin blogg Utredarna.nu och är aktiva på Facebook. I nästa steg ska organisationen synas på Instagram och etablera sig på Linkedin.
– Vi vill vara trovärdiga och framtidsinriktade i vår kommunikation, men vi måste fortfarande ta fram de tunga underlagen och fakta, och ha de bästa utredarna. Det är själva presentationen som vi kan förändra och testa att föra ut på helt nya vägar.
– Parallellt måste vi fortsätta med traditionell bearbetning av media och opinionsbildare. För TCO är det personliga mötet med politiker och andra fortfarande väldigt viktigt. Det är vår styrka, fortsätter Jankov Picha.
Notan för den senaste filmsuccén landade på över 7 miljoner kronor om allt runt omkring den räknas in, som till exempel filmens hemsida och de köpta blogginläggen. Då ingår också arbetet att ta fram listan över de 99 hetaste unga opinionsbildarna, som TCO publicerade i februari.

Carl von Scheele

/ Kontakta skribenten

17 mar 2015 | 15:06

Relaterad läsning

TCO:s filmer

Här finns Business like a Swede.

Första filmen Like a Swede.

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar