Aida Hadzialic rankad som framtidens mäktigaste

Framtidshopp Det är ett ungt stjärnskott inom politiken, gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic, som toppar TCO:s nya lista över framtidens 99 mäktigaste.
10 feb 2015 | 10:31
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Aida Hadzialic (S), toppar TCO:s ranking över framtidens mäktigaste.

Aida Hadzialic, Sveriges yngsta minister, toppar TCO:s ranking över framtidens mäktigaste.

Hon är framtidens mäktigaste. När TCO:s nya ranking Framtidens 99 mäktigaste presenteras på ett event  i kväll är det Aida Hadzialic, (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, som får ta emot utmärkelsen.

Hur känns det?

– Roligt! Det är väldigt hedrande.

Du är flyktingbarn från Bosnien, kvinna och ung – för många räcker det med en av de förutsättningarna för att möta motstånd när man vill vara med och påverka. Nu är du minister, Sveriges yngsta någonsin. Hur har du burit dig åt?

– Mina föräldrar har stöttat mig. Själva har de haft en svår livsresa. De fick jobb i Sverige men absolut inte jobb som motsvarade deras utbildning från Bosnien till jurist och civilekonom. Till mig har de sagt: du har en helt annan chans. Du måste ta vara på den.

Skolan har varit jätteviktig för mig. Jag pluggade mycket, och jag hade lärare som inspirerade mig. Det har gjort att det har gått bra.

Hur får du andra unga att lyssna på dig, som politiker, i den viktiga utbildningsfrågan?

– Jag hoppas att min livsresa kan vara ett exempel på hur viktig skolan kan vara. Skolpolitik är en av regeringens viktigaste prioriteringar, jämte sysselsättningen – och skolan är viktigast för att unga ska få arbete. Vi ser att den som klarar sig igenom gymnasieutbildningen har dubbelt så stor chans att få jobb. Huvudnyckeln är att investera i lärarna, i lärare som ser varje elev.

TCO:s motivering

Aida är ett av de stora stjärnskotten i rikspolitiken. Med sina 28 år är hon den yngsta ministern någonsin i en svensk regering. Aida föddes i Jugoslavien och pratar fem språk. Hon tog juristexamen och blev kommunalråd i Halmstad som 23-åring.

Du representerar en regering som är feministisk. Vad betyder det för dig i ditt uppdrag?

– Att jag ska föra en feministisk politik. Då handlar det om att rent konkret att se till att killar och tjejer har samma möjligheter i skolan.

– Men i skolans värld är det mer uppenbart att många killar inte hänger med. Vi måste verkligen tänka nytt. Vi har börjat titta på de frågorna. Mycket handlar också om generell skolpolitik, att satsa på skolor med socioekonomiska problem.

10 feb 2015 | 10:31
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar